Utama Maklumat kesihatan Adakah Ia Normal Jika Leucorrhoea Semasa Kehamilan?
Adakah Ia Normal Jika Leucorrhoea Semasa Kehamilan?

Adakah Ia Normal Jika Leucorrhoea Semasa Kehamilan?

Anonim

Terdapat banyak perubahan yang berlaku dalam tubuh wanita semasa kehamilan. Salah satu daripada mereka yang mungkin juga menyebabkan kebimbangan adalah pelepasan tiba-tiba. Adakah pembuangan vagina semasa mengandung normal atau harus dirawat dengan segera?

Image

Leucorrhoea semasa mengandung, normal atau tidak?

Image

Leucorrhoea adalah perkara biasa yang berlaku kepada tubuh wanita, seperti berpeluh atau kencing. Pada wanita yang tidak hamil, pembuangan vagina menunjukkan bahawa vagina mereka membersihkan dirinya semasa melindungi terhadap risiko jangkitan.

Jadi, bagaimana jika pembuangan vagina muncul semasa kehamilan? Jangan risau Pelepasan pelepasan vagina sebelum dan semasa hamil pada dasarnya menggambarkan fungsi pembersihan faraj yang masih berjalan dengan lancar.

Di samping itu, pelepasan vagina juga dimasukkan sebagai tanda awal kehamilan. Pelepasan vagina yang keluar semasa kehamilan dipanggil leukorea. Leucorrhoea boleh mula muncul seawal dua minggu selepas pembuahan, sebelum anda menyedari bahawa anda terlambat untuk menstruasi.

Keadaan ini juga biasanya agak normal jika ia berterusan sepanjang kehamilan. Leucorrhoea biasanya cenderung untuk keluar paling banyak dalam trimester terakhir kehamilan.

Walaupun begitu, tidak semua wanita hamil akan selalu mengalami pelepasan vagina. Terdapat beberapa wanita hamil yang mengalami pelepasan vagina dalam jumlah yang lebih banyak daripada sebelum mengandung, ada yang tidak.

Apakah yang menyebabkan penyingkiran vagina semasa kehamilan?

Image

Seperti yang dijelaskan di atas, pelepasan vagina adalah tanda bahawa vagina masih berfungsi dengan baik untuk membersihkan dan melindungi dirinya secara teratur. Leucorrhoea tidak selalunya tanda bahaya atau komplikasi kehamilan untuk diperhatikan.

Semasa kehamilan, serviks (serviks) dan dinding vagina akan semakin melembutkan disebabkan peningkatan penghasilan hormon estrogen. Kehamilan hormon yang meningkat juga akan menjejaskan aliran darah ke kawasan faraj sehingga menjadi lebih lancar daripada biasa. Keadaan ini kemudian mencetuskan pembuangan vagina semasa kehamilan.

Bagaimana membezakan pelepasan faraj dari normal dan tidak semasa kehamilan

Image

Walaupun pelepasan vagina yang keluar semasa kehamilan cukup munasabah, anda masih perlu memerhatikan melihat penampilannya.

Pelepasan vagina yang normal haruslah lendir yang melekit, lendir yang cerah atau jelas dalam warna, dan tidak mempunyai bau pedas . Jumlah cecair yang keluar biasanya kecil, tidak membasuh seluar dalam. Tetapi yang lebih tua kehamilan anda, secara beransur-ansur jumlah lelehan faraj juga cenderung menjadi semakin banyak. Ia bertujuan untuk menyediakan badan, terutama faraj, untuk buruh.

Sebaliknya, ada keadaan kesihatan tertentu yang boleh menyebabkan pembuangan vagina menjadi tidak normal. Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui:

Tanda-tanda jangkitan kulat (kandidiasis)

Leucorrhoea boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jangkitan yis faraj (candidiasis) jika teksturnya kental dengan busa cair yang tebal dan mempunyai bau yang pedas. Jangkitan kulat Candidiasis juga menyebabkan gatal-gatal atau pembakaran vagina akibat kerengsaan.

Dipetik dari Mom Junction, pakar biologi Dr. Eric Grossman berkata kira-kira satu daripada empat wanita akan mengalami jangkitan yis faraj, tetapi tidak membahayakan bayi.

Walaupun jangkitan kulat boleh dirawat dengan mudah dengan ubat-ubatan di farmasi, wanita hamil tidak disyorkan untuk membeli dan menggunakan asal. Kami mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor anda mengenai cadangan ubat-ubatan.

2. Tanda leucorrhoea jangkitan bakteria (vaginosis bakteria)

Leucorrhoea semasa kehamilan yang menunjukkan vaginosis bakteria biasanya dalam bentuk putih keruh, abu-abu, atau kuning dalam dengan aroma amis atau masam. Kadang-kadang keadaan ini juga disertai oleh gatal-gatal vagina dan kemerahan.

Kira-kira 10-40% wanita hamil yang dijangkiti vaginosis bakteria berisiko mengalami jangkitan buruh pramatang dan jangkitan cecair amniotik.

3. Leucorrhoea adalah tanda keguguran

Leucorrhoea yang keluar semasa kehamilan boleh menunjukkan tanda-tanda keguguran atau kehamilan ektopik jika lendir berwarna coklat atau disertai dengan bintik-bintik darah. Komplikasi kehamilan dua ini berpotensi berbahaya untuk ibu dan bayi.

Walaupun demikian, pelepasan vagina yang disertai dengan bintik-bintik darah juga boleh menunjukkan serviks yang cedera dari hubungan seks semasa mengandung. Satu lagi kemungkinan boleh disebabkan oleh pemeriksaan pelvik, seperti pap smear semasa kehamilan. Jika disebabkan oleh kedua-dua perkara ini, pelepasan vagina berdarah masih boleh dikatakan normal. Titik darah perlahan-lahan akan hilang dari masa ke masa.

4. Tanda-tanda penyakit leucorrhoea penyakit kelamin

Pelepasan vagina kuning atau kehijauan dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin menunjukkan gejala trikomoniasis. Trichomoniasis adalah penyakit menular seksual yang boleh meningkatkan risiko kelahiran preterm dan berat lahir rendah bayi baru lahir.

Sementara itu, berawan dengan kuning mendung menunjukkan gonorrhea.

Bagaimana untuk merawat faraj semasa mengandung?

Image

Pertama, pastikan anda mengalami pelepasan vagina semasa mengandung masih dikelaskan sebagai normal. Kenali ciri-ciri penjelasan di atas. Apabila ragu-ragu, anda boleh berbincang dengan doktor anda untuk memastikan keadaannya tidak berbahaya.

Sekiranya pelepasan vagina anda masih normal tetapi masih ingin selesa bergerak, gunakan pantyliner untuk mengumpul pelepasan. Anda juga dinasihatkan sentiasa menjaga kebersihan kawasan wanita, dengan:

 • Mengenali membasuh tangan sebelum menyentuh kawasan faraj.
 • Bilas vagina dengan air bersih (tidak perlu menggunakan sabun) dari depan ke belakang setiap kali selepas kencing.
 • Elakkan menggunakan tisu pembersih feminin (tisu feminin) dan douches faraj kerana mereka boleh merengsakan kulit faraj yang cenderung sensitif. Malah, bahan kimia yang terkandung juga boleh mengganggu keseimbangan bakteria baik di kawasan wanita anda.
 • Pakai seluar kapas yang longgar sehingga kawasan intim masih boleh "bernafas".
 • Tukar seluar dan pantyliner anda secara rutin.
 • Keringkan kawasan intim anda selepas mandi, berenang, beracun, dan bersenam supaya tidak lembap.

Juga Baca:

 • Adakah Ia Normal Jika Saya Tidak Pernah Leucorrhoea?
 • Berapakah jumlah pelepasan faraj masih normal dalam sehari?
 • Mengiktiraf ciri-ciri Normal Leucorrhoea Normal kepada Wanita

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 12 Jun, 2019 | Edited Terakhir: 12 Jun, 2019

Sumber

Pelepasan Vagina: Tanda-tanda dan Tanda-tanda Kehamilan Awal. https://www.babymed.com/am-i-pregnant/vaginal-discharge-early-pregnancy-syms and-signs Diakses pada 28 Jun 2018.

Pelepasan Vagina semasa Kehamilan. http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/vaginal-discharge-during-pregnancy/ Diakses pada 28 Jun 2018.

Pelepasan Semasa Kehamilan: Apa Sfae, Apa Yang Tidak. https://www.fitpregnancy.com/pregnancy/pregnancy-health/discharge-during-pregnancy-whats-safe-whats-not Accessed 28 Jun, 2018.

Pelepasan Vagina semasa Kehamilan. https://www.babycenter.com/0_vaginal-discharge-during-pregnancy_270.bc Diakses pada 28 Jun 2018.

Pelepasan Vagina Semasa Kehamilan: Apakah Normal? https://www.healthline.com/health/pregnancy/vaginal-discharge-during-pregnancy Diakses pada 28 Jun 2018.

Pelepasan Vagina dalam Kehamilan. https://www.babycentre.co.uk/a270/vaginal-discharge-in-pregnancy Diakses pada 28 Jun 2018.

Tanda pelepasan putih semasa mengandung https://www.momjunction.com/articles/white-discharge-sign-pregnancy_0075907/#gref diakses pada 10 Jun 2019.