Utama maklumat kesihatan 5 Syarat Yang Boleh Membuat Lidah Anda Merasa Gatal
5 Syarat Yang Boleh Membuat Lidah Anda Merasa Gatal

5 Syarat Yang Boleh Membuat Lidah Anda Merasa Gatal

Anonim

Lidah adalah organ yang berfungsi untuk membantu tubuh mencerna makanan, menelan, berbicara, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, apa yang jarang diketahui orang, penampilan lidah juga boleh mencerminkan kesihatan umum. Sebagai contoh, lidah kuning yang mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai penyakit kuning atau hanya mulut kering dan jarang memberus gigi anda. Kemudian, bagaimana dengan lidah gatal, kering, dan pucat? Apa yang menyebabkannya? Semak jawapan di bawah.

Pelbagai perkara boleh menyebabkan lidah gatal

1. Alergi

Alergi adalah keadaan kesihatan yang menyebabkan lidah gatal, terutama tindak balas alahan makanan. Beberapa makanan biasa yang menyebabkan alahan adalah kacang dan biji (badam, hazelnut, kacang soya, atau gandum), makanan laut (kerang, ikan, udang, dan ketam), dan susu dan telur.

Di samping itu, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa protein yang terdapat dalam beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kesan pencetus alergi yang hampir sama dengan protein dalam kumpulan makanan di atas. Antara buah-buahan dan sayuran yang paling biasa yang boleh menyebabkan lidah gatal ialah nanas, persik, nektar, epal, ceri, plum, pir, tembikai, kiwi, pisang, lobak, saderi, timun, dan zucchini.

2. Komplikasi diabetes

Sistem imun yang lemah yang diiringi oleh kencing manis, anda boleh meningkatkan risiko jangkitan kulat di mulut (jangkitan yis lisan) dan jangkitan lain. Ini boleh menyebabkan lidah berasa gatal, kebas, atau berbulu.

Alasannya, gula darah tinggi pada orang yang menghidap diabetes akan menjadi makanan yang banyak dan sumber tenaga untuk kulat dan bakteria. Akibatnya, bakteria membiak dan menyebabkan jangkitan.

Walau bagaimanapun, komplikasi kencing manis ini agak ringan dan boleh dicegah dengan mudah. Anda hanya perlu mengekalkan kebersihan mulut dan pergigian secara rutin, dan mengekalkan paras gula dalam lingkungan normal.

3. Meminum alkohol atau merokok

Rokok dan minuman beralkohol boleh menyebabkan lidah gatal akibat kerengsaan dari komposisi kimia. Di samping itu, merokok cenderung meningkatkan risiko penyakit kangkung dan mulut kering (xerostomia), yang menyebabkan gatal-gatal.

4. Pembakaran lidah kerana makanan panas atau minuman

Dalam tergesa-gesa untuk makan makanan panas boleh menyebabkan lidah "terbakar" yang ditandakan oleh lidah terasa panas dan gatal. Kedua-dua sensasi yang menjengkelkan ini juga boleh berlaku di bahagian lain mulut, seperti bahagian dalam pipi, gusi, bibir, atau langit-langit. Gejala lain yang mungkin diiringi termasuklah rasa dahaga dan mulut kering.

5. jangkitan kulat

Juga Baca:

  • 5 Fakta Unik Mengenai Lidah Manusia yang Anda Perlu Tahu
  • 7 Keadaan Kesihatan Yang Menyebabkan Warna Lidah Untuk Menjadikan Kuning
  • Makanan benar-benar pedas membuat lidah biasa? Dan Mitos Lain Mengenai Thrush

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 13 Oktober 2017 | Terakhir Edited: 13 Oktober 2017

Sumber

Sindrom Alergi Oral https://www.livescience.com/46012-oral-allergy-syndrome-avoid-symptoms.html Diakses pada 9 Oktober 2017.

Lidah Sore https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/sore-tongue#behcetsdisease12 Diakses pada 9 Oktober 2017.

Masalah Lidah https://www.medicinenet.com/tongue_problems/article.htm Diakses pada 9 Oktober 2017.