Utama Maklumat kesihatan Perhatikan, ini adalah bahaya jika anda sering makan dengan Tomato Sauce dan Sambal
Perhatikan, ini adalah bahaya jika anda sering makan dengan Tomato Sauce dan Sambal

Perhatikan, ini adalah bahaya jika anda sering makan dengan Tomato Sauce dan Sambal

Anonim

Sekiranya anda makan makanan goreng, ia tidak lengkap jika ia tidak diiringi dengan sos tomato atau sos cili. Kedua-dua jenis sos ini memang boleh menambah rasa tersendiri kepada pelbagai jenis makanan.

Image

Sosnya diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi, iaitu tomato dan cili. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna kedua-duanya sihat dan boleh dimakan sebanyak mungkin. Tanpa menyedari, terdapat bahaya tersembunyi jika anda sering makan sos botol.

Untuk maklumat lanjut, lihat pelbagai faedah dan bahaya sos tomato dan sos cili di bawah.

Manfaat sos tomato dan sos cili

Sebenarnya makan tomato dan cabai segar lebih baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mendapat pelbagai manfaat tomato dan cabai daripada sos yang dibungkus. Di sini ia memberi manfaat.

Kaya dengan vitamin A dan C

Tomato dan cili tinggi vitamin A dan C. Kedua-dua jenis vitamin ini tidak dapat dihasilkan oleh badan sehingga anda perlu mengambilnya baik dari makanan. Di dalam badan anda, vitamin A berfungsi untuk mengekalkan mata, kulit, tulang dan gigi yang sihat. Walaupun vitamin C diperlukan oleh sistem imun untuk melawan penyakit.

Mengandungi antioksidan

Buah merah terang seperti tomato dan cili merah mengandungi karotenoid khas yang dipanggil lycopene. Lycopene sendiri berfungsi sebagai antioksidan yang mampu menangkis radikal bebas, mencegah kerosakan sel, serta membaiki sel-sel yang rosak. Kandungan ini juga diketahui mampu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser di dalam badan anda.

Rendah lemak dan kalori

Apabila dibandingkan dengan sos lain seperti mayonis atau Seribu pulau, sos cili dan tomato lebih rendah lemak dan kalori. Jadi, anda boleh makan makanan dengan sos cili dan tomato tanpa menambah terlalu banyak kalori.

Ia berbahaya untuk memakan sos tomato dan sos cili

Walaupun sos tomato dan sos cili sebenarnya pilihan yang sihat, memakannya terlalu sering juga mempunyai risiko untuk kesihatan. Pertimbangkan perkara-perkara berikut, ya.

Tahap garam yang tinggi

Secara tidak sengaja, sos tomato dan sos yang dibungkus adalah sumber natrium yang tinggi. Kerana sos pembungkusan telah ditambah banyak garam yang mengandungi natrium. Menurut Badan Piawaian Makanan (FSA), yang merupakan badan pengawas makanan di Inggris, makanan yang mengandung garam yang tinggi mengandung 0, 5 hingga 0, 6 gram sodium per 100 gram. Sedangkan saus botol mengandungi sehingga 1.2 gram sodium per 100 gram.

Ini bermakna bahawa sos pembungkusan sangat tinggi dalam garam. Kebanyakan penggunaan garam itu sendiri boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Antaranya adalah hipertensi, penyakit jantung, dan strok.

Kandungan gula tinggi

Selain garam yang tinggi, sos tomato dan cabai juga menjadi tinggi gula. Dalam satu sudu sos botol, anda boleh mendapat sehingga empat gram pengambilan gula. Walaupun sekali anda makan, anda boleh menggunakan sehingga lima sudu sos cili, yang bermaksud 20 gram gula. Sementara itu menurut Kementerian Kesihatan, dalam sehari anda tidak boleh mengambil lebih daripada 50 gram gula.

Juga Baca:

  • Memilih Salad yang Sihat
  • Yang Lebih Berbahaya: Kebanyakan Gula Atau Sebilangan Garam?
  • Cara membaca label maklumat nilai nutrisi pada pembungkusan makanan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Manfaat Ketok. http://www.livestrong.com/article/508583-the-benefits-of-ketchup/. Diakses pada 11 Julai 2017.

Indeks Glycemic of Condiments. http://www.livestrong.com/article/286754-the-glycemic-index-of-condiments/. Diakses pada 11 Julai 2017.

Di belakang Label: tomato saus tomat. http://www.theecologist.org/green_green_living/behind_the_label/686422/behind_the_label_tomato_ketchup.html. Diakses pada 11 Julai 2017.

Yang Mempunyai Lebih Gula? http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-more-sugar. Diakses pada 11 Julai 2017.

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3546?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=ketchup&ds=Standard+Reference&qt=apq & qn = & q = & ing =