Utama Maklumat kesihatan 4 Kesan buruk yang mungkin timbul jika anda makan banyak gula
4 Kesan buruk yang mungkin timbul jika anda makan banyak gula

4 Kesan buruk yang mungkin timbul jika anda makan banyak gula

Anonim

Siapa, siapa yang tidak suka gula-gula? Sama ada teh ais manis, gula-gula kapas, gula-gula, ais krim, atau coklat juga merupakan makanan kegemaran. Makanan manis sering menjadi sasaran apabila anda merasa tidak enak atau memerlukan makanan ringan untuk menemani aktiviti harian anda. Tidak ada yang salah dengan makan makanan manis, hanya itu, walaupun gula tidak sama dengan lemak jenuh, garam, atau kalori, anda masih perlu mengehadkan penggunaan makanan manis anda. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencadangkan pengambilan gula setiap hari, iaitu 5 peratus daripada jumlah kalori harian harian seseorang.

Image

Sebenarnya, di sebalik rasa manis gula, ada bahaya yang tidak boleh dianggap remeh.

Apakah kesan buruk untuk kesihatan jika anda kebanyakan makan makanan manis?

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul jika anda mengambil terlalu banyak makanan manis.

Tidak boleh berhenti makan

Leptin adalah protein yang dibuat dalam sel-sel lemak, beredar di dalam aliran darah, dan beredar ke otak. Leptin adalah hormon isyarat yang anda lapar atau penuh. Satu kajian mendapati bahawa kadar gula yang berlebihan dalam badan anda akan meningkatkan risiko rintangan leptin. Akibatnya, anda tidak akan berhenti makan kerana otak anda tidak akan berasa kenyang walaupun anda telah banyak makan. Rintangan leptin adalah apa yang akan membuat anda terus makan yang boleh mengakibatkan peningkatan risiko obesiti.

Meningkatkan risiko diabetes dan obesiti

Robert Lustig, pakar neuroendokrin pediatrik, menyatakan bahawa memakan terlalu banyak makanan manis akan mengumpul lemak perut yang berbahaya dan membuat otak anda selalu berfikir bahawa anda lapar. Akibatnya, deposit lemak di perut boleh menjadi tanda kesihatan yang buruk, seperti masalah keradangan dan tekanan darah tinggi. Di samping itu, kajian yang dijalankan oleh John L. Sievenpiper et al menyatakan bahawa kalori dalam gula lebih berbahaya. Menambah gula ke makanan dan minuman akan mempunyai kesan yang lebih berbahaya. Fruktosa dikaitkan dengan peningkatan tahap insulin dalam badan dan menyebabkan toleransi glukosa, yang merupakan faktor penentu untuk prediabetes atau obesiti.

Merosakkan hati

Bukan sahaja dapat meningkatkan risiko penambahan berat badan, terlalu banyak makanan manis juga dapat mengembangkan penyakit jantung koroner. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Jantung Amerika (2013) mendapati bahawa molekul gula, glukosa 6-fosfat, boleh menyebabkan perubahan dalam otot jantung yang boleh mengakibatkan kegagalan jantung. Di samping itu, kajian yang diterbitkan di JAMA: Perubatan Dalaman juga mendapati bahawa orang yang mengkonsumsi gula 17-21% daripada jumlah kalori akan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular berbanding dengan orang yang mengkonsumsi gula 8% daripada jumlah kalori.

Meningkatkan risiko kanser

Setiap sel dalam badan anda memerlukan gula (glukosa) untuk digunakan sebagai tenaga. Glukosa kemudian akan mengalir ke setiap sel dalam badan anda untuk memperbaiki fungsi otak. Malah, tanpa karbohidrat, badan anda masih akan membuat gula dari sumber lain, termasuk protein dan lemak. Oleh itu, jika anda mengambil terlalu banyak makanan manis, anda akan mengalami peningkatan berat badan. Berat badan berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan perubahan dalam tahap hormon seks atau insulin yang boleh meningkatkan risiko mengembangkan kanser payudara, kolon atau kanser rahim. Di samping itu, kajian juga mendapati terlalu banyak pengambilan gula dapat meningkatkan risiko kanser tertentu, seperti kanser esophageal.

Kemudian, bagaimana untuk mengurangkan makanan manis supaya tidak berlebihan?

Bacalah label makanan atau minuman yang anda beli

Biasanya, gula sering tersembunyi dengan nama lain seperti gula terbalik, molase, sukrosa (atau perkataan yang berakhir dengan "-ose"), sirap beras coklat, madu, dan sirap maple. Jika terlalu banyak jenis gula terkandung dalam makanan ini, anda perlu berfikir lagi untuk membelinya. Atau, anda perlu menukar untuk membeli makanan dan minuman yang rendah gula.

Perhatikan kombinasi makanan anda

Untuk meminimumkan peningkatan pesat dan penurunan gula darah, menggabungkan protein, lemak sihat, dan serat dalam makanan anda. Gabungan ini dapat memperlahankan pembebasan gula darah di dalam tubuh anda dan menjadikan anda lebih lama.

Juga Baca:

 • Ternyata cuaca boleh menjejaskan tahap gula darah dalam tubuh
 • 7 Ubat Diabetes Semulajadi yang Boleh Mengurangkan Gula Darah
 • 8 Buah Tinggi dalam Kandungan Gula
 • Berhati-hatilah, Gula Cecair Lebih Berbahaya daripada Gula Granulated

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Fakta mengenai Leptin: Soalan Lazim. http://www.webmd.com/diet/obesity/features/the-facts-on-leptin-faq. Diakses pada 27 Februari, 2017.

Gula adalah Racun, Kata Pakar Obesiti UCSF. https://www.ucsf.edu/news/2009/06/8187/obesity-and-metabolic-syndrome-driven-fructose-sugar-diet. Diakses pada 27 Februari, 2017.

Fruktosa sebagai Pemandu Diabetes: Pandangan Bukti Yang Tidak Selesai. http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00371-7/abstract. Diakses pada 27 Februari, 2017.

Tambah Sugars Tambah Risiko Anda Mati dari Penyakit Jantung. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Added-Sugars-Add-to-Your-Risk-of-Dying-from-Heart-Disease_UCM_460319_Article.jsp#.WLfLXtJ9600. Diakses pada 27 Februari, 2017.

Gula dan Kanser. https://www.oncologynutrition.org/erfc/healthy-nutrition-now/sugar-and-cancer/. Diakses pada 27 Februari, 2017.

Gula dan Kanser. http://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/be-aware/cancer-myths-and-controversies/sugar-and-cancer/?region=on. Diakses pada 27 Februari, 2017.

10 Cara Mudah untuk Slash Gula dari Diet Anda. http://www.health.com/health/gallery/0,, 20809521, 00.html#learn-sugar-s-aliases-0. Diakses pada 27 Februari, 2017.