Utama Maklumat kesihatan Faedah Grapefruit Merah Bali (Grapefruit) untuk Berat Badan
Faedah Grapefruit Merah Bali (Grapefruit) untuk Berat Badan

Faedah Grapefruit Merah Bali (Grapefruit) untuk Berat Badan

Anonim

Pada kebelakangan ini, limau gedang merah yang dalam bahasa Inggeris dipanggil limau gedang telah menjadi buah yang semakin meningkat. Anda boleh mencari buah ini dengan mudah di pasar atau pasar raya. Di samping itu, apa yang membuatkan limau gedang cukup popular adalah pelbagai industri, dari kecantikan kepada makanan dan minuman, mula menawarkan barangan dengan rasa limau gedang manis dan segar. Di sebalik kesegaran dan rasa buah eksotik ini, ternyata bahawa limau gedang adalah berkesan untuk penurunan berat badan. Oleh itu, tidak ada salahnya mencuba limau gedang atau limau gedang untuk diet .

Image

Apakah kandungan limau gedang itu?

Grapefruit adalah jenis oren yang terdapat di banyak negara dengan iklim subtropika. Buah ini mula-mula ditemui di pulau Barbados, Amerika Selatan, akibat salib antara oren dan limau jeruk manis. Rasanya serupa dengan buah sitrus lain, yang masam dan sedikit manis. Satu limau gedang adalah rendah kalori dan rendah gula mengikut indeks glisemik. Berikut adalah beberapa nutrien yang terdapat dalam satu limau gedang sederhana mengikut keperluan harian anda.

 • Vitamin C (107.4%)
 • Vitamin A (79%)
 • Asid Pantothenik (14.4%)
 • Mineral tembaga (13.2%)
 • Serat (11.2%)
 • Kalium (10%)
 • Vitamin B1 (8.2%)

Faedah limau gedang untuk diet

Untuk membantu anda menurunkan berat badan, limau gedang mengandungi enzim yang dipanggil kinase protein aktif. Enzim ini membantu proses tubuh anda gula dan lemak supaya proses metabolik lebih cepat. Kerana proses metabolik lancar, anda akan lebih mudah mengurangkan berat badan. Biasanya enzim protein kinase aktif akan mula membakar gula dan lemak apabila anda bersenam sehingga otot mendapat pengambilan tenaga. Walau bagaimanapun, enzim ini juga akan mula berfungsi apabila anda mengambil limau gedang kerana buah ini mempunyai sebatian nootkatone yang terdapat dalam buah sitrus. Senyawa ini boleh mengaktifkan enzim tertentu dalam tubuh anda, membakar kalori, dan mengurangkan pengumpulan lemak dalam perut.

Satu kajian yang dijalankan oleh UC Berkeley di Amerika Syarikat menyatakan bahawa kandungan naringin yang terdapat dalam grapefruit juga boleh membantu anda mengurangkan berat badan dan mengimbangi tahap gula di dalam badan. Dalam kajian ini, para peserta diminta untuk mengambil setengah limau gedang merah sebelum makan selama 12 minggu. Hasilnya, berat peserta kajian yang menggunakan setengah limau gedang sebelum makan terbukti lebih rendah daripada mereka yang tidak memakan buah ini. Apabila anda makan buah-buahan sebelum makan, anda menjadi lebih penuh sehingga menghadkan bahagian makanan dan jumlah kalori lebih mudah. Di samping itu, anda juga tidak akan lapar atau tergoda untuk mencari makanan ringan yang mengandungi gula atau garam berlebihan.

Pelbagai cara menggunakan limau gedang

Sekiranya anda ingin mempercepatkan proses penurunan berat badan, anda boleh segera mengambil limau gedang merah dengan segera. Makan separuh limau gedang atau minum jus sebelum makan tengah hari atau makan malam akan membantu anda menyimpan sebahagian daripada hidangan dari berlebihan. Anda juga boleh menggabungkan limau gedang untuk diet dalam salad buah anda atau mengkonsumsinya bersama yogurt rendah lemak. Walaupun kesan penurunan berat badan tidak begitu besar, sesetengah orang juga mencampurkan irisan buah ke dalam air atau teh. Kerana rasa segarnya, anda akan minum lebih kerap. Minum air yang cukup setiap hari telah terbukti berkesan untuk penurunan berat badan.

Anda perlu memberi perhatian

Grapefruit menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati apabila memakan buah ini jika anda mengambil ubat. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa jika digunakan semasa menjalani ubat-ubatan tertentu, anda menghadapi risiko mengalami kesan sampingan yang membahayakan kesihatan. Dadah yang mungkin bertindak balas terhadap limau gedang termasuk ubat penurun kolesterol seperti simvastatin dan lovastatin, ubat untuk tekanan darah tinggi, dan ubat-ubatan untuk merawat gangguan kecemasan. Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda sama ada anda boleh mengambil limau gedang untuk diet semasa tempoh rawatan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Makan Grapefruit, Kurangkan Berat. https://www.verywell.com/eat-grapefruit-lose-weight-hg-investigates-1087905 Diakses pada 1 November 2016.

Tinjauan Pelan Diet Grapefruit: Adakah Ia Berfungsi? http://www.webmd.com/diet/az/grapefruit-diet Diakses pada 1 November 2016.

Manfaat Grapefruit Berat Badan dan Kulit Glowing. https://draxe.com/grapefruit-benefits-weight-loss/ Diakses pada 1 November 2016.

Adakah Makan Grapefruit Bantu Anda Kurangkan Berat? http://www.livestrong.com/article/310381-does-eating-grapefruit-help-you-lose-weight/ Diakses pada 1 November 2016.