Utama Maklumat kesihatan Adakah Sihat Untuk Hanya Makan Salad?
Adakah Sihat Untuk Hanya Makan Salad?

Adakah Sihat Untuk Hanya Makan Salad?

Anonim

Salad adalah sama dengan sayur-sayuran atau buah-buahan. Jadi, ramai yang ingin menurunkan berat badan atau yang ingin menjadi lebih sihat suka makan salad bukannya makan makanan lain. Komposisi salad yang biasanya terdiri daripada sayur-sayuran atau buah-buahan pastinya sihat. Walau bagaimanapun, jika anda hanya makan salad setiap hari adakah ia menjamin kesihatan anda?

Image

Adakah itu salad?

Sebelum memulakannya lebih lanjut, kita perlu tahu terlebih dahulu apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan salad. Salad biasanya bukan hidangan utama, lazimnya berfungsi sebagai makanan pembuka atau hidangan sampingan. Walau bagaimanapun, salad boleh digunakan sebagai hidangan utama, dengan bahagian yang lebih besar tentu saja.

Salad biasanya dihidangkan sejuk dan terdiri daripada pelbagai bahan makanan, biasanya makanan mentah. Campuran bahan makanan yang berlainan, nama-nama salad yang berlainan. Contohnya, salad Caesar yang ramuan utamanya terdiri daripada sayur-sayuran hijau (terutamanya seledri Romaine) yang ditambah dengan berpakaian vinaigrette bawang putih .

Salad dihidangkan hanya dengan mencampurkan bahan-bahan. Anda boleh membuat campuran bahan-bahan anda sendiri dalam salad mengikut citarasa anda. Bahan-bahan dalam salad boleh terdiri daripada sayuran, pasta, kacang, makanan laut, tuna, telur, ayam, buah, dan lain-lain. Jangan lupa untuk sentiasa menambah salad berpakaian. Ya, salad dressing adalah bahagian penting salad. Tanpa salad , salad tidak akan menjadi salad.

Perban salad boleh ditafsirkan sebagai perasa pada salad, jadi salad dressing berguna untuk meningkatkan rasa dan tekstur salad. Terdapat banyak jenis salad dressing. Pernikahan Salad biasanya terdiri dari bahan-bahan dasar, seperti minyak, produk susu (krim atau yogurt), dan mayones. Satu jenis salad dressing adalah pakaian vinaigrette, yang dibuat dari campuran minyak zaitun atau minyak kanola, cuka, mustard, dan rempah-rempah dapat ditambahkan.

Adakah sihat untuk makan hanya salad?

Berdasarkan penjelasan di atas, kita tahu bahawa komposisi salad boleh terdiri daripada apa saja. Bukan sahaja sayuran atau buah-buahan, salad juga boleh terdiri daripada sumber protein, seperti telur, tuna, udang, ayam, daging, dan lain-lain. Di samping itu, setiap salad juga ditambah dengan salad, yang boleh menjadi sumber lemak.

Salad lengkap biasanya terdiri daripada bahan-bahan asas, bahan utama, hiasan, dan salad dressing.

 • Bahan-bahan asas, digunakan sebagai asas untuk salad. Biasanya dalam bentuk sayuran hijau, seperti salad (salad).
 • Bahan utama, ini adalah penyinum salad. Biasanya terdiri daripada sayur-sayuran, seperti sayuran hijau, tomato, timun, dan lain-lain. Juga boleh ditambah dengan telur rebus, tuna, ayam yang direbus atau panggang, atau juga boleh ditambah dengan kentang.
 • Hiaskan atau hiasan , ditambah untuk memperkayakan rasa, tekstur, dan warna. Apa-apa sahaja boleh digunakan sebagai hiasan. Sebagai contoh, hanya ayam bakar pada salad Caesar.
 • Berpakaian, ini adalah bahan yang tidak boleh ditinggalkan. Pembungkusan boleh menjadi mayonis, minyak zaitun, berpakaian vinaigrette, dan lain-lain.

Jika salad terdiri daripada komposisi lengkap, terdapat sumber karbohidrat, lemak, protein, vitamin, dan mineral, salad akan menjadi makanan dengan pemakanan yang lengkap dan sihat.

 • Sumber karbohidrat boleh termasuk kentang, pasta, sayuran, atau buah-buahan
 • Sumber protein boleh didapati dalam ikan, ayam, daging, telur
 • Anda boleh mendapatkan sumber lemak dari pembalut, dalam bentuk mayonis atau minyak
 • Sumber vitamin dan mineral yang baik, terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan

Jika salad mengandungi nutrisi lengkap seperti ini, anda tidak akan menjadi masalah jika anda hanya makan salad, dengan syarat keperluan pemakanan anda masih dipenuhi. Oleh itu, anda mungkin perlu meningkatkan bahagian salad anda untuk dimakan.

Walau bagaimanapun, jika salad anda hanya terdiri daripada sayur-sayuran, pastinya salad tidak memenuhi nutrien yang diperlukan oleh anda. Jika anda ingin makan salad hanya dalam sehari, anda masih harus mempertimbangkan kandungan nutrisi dalam salad yang anda makan sama ada ia lengkap atau tidak. Anda boleh membuat salad sendiri yang mengandungi pelbagai nutrien.

Apakah faedah salad?

Kandungan sayuran atau buah-buahan dalam banyak salad boleh membuat anda kenyang lebih lama, jadi anda kurang makan, dan pada akhirnya dapat membantu anda menurunkan berat badan. Di samping itu, sayur-sayuran dan buah juga mengandungi banyak serat yang dapat membantu mengurangkan kolesterol dan juga dapat mencegah sembelit.

Salad yang mengandungi banyak sayuran hijau juga mengandungi banyak antioksidan (dari vitamin C, vitamin E, asid folik, lycopene, dan alpha dan beta-karoten). Antioksidan ini dapat membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Salad juga mengandungi lemak yang baik. Lemak yang baik ini boleh didapati dalam minyak zaitun, alpukat, dan kacang yang biasanya terdapat dalam salad. Makan lemak baik bersama dengan sayur-sayuran boleh membantu tubuh anda menyerap fitokimia yang baik untuk tubuh, seperti lycopene dari tomato dan lutein dari sayuran hijau gelap.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Masak Kuliner. (2015). Jenis Salad dan Salad Dressings Anda Perlu Tahu . [online] Boleh didapati di: http://theculinarycook.com/types-of-salad-and-salad-dressings/ [Diakses pada 19 Oktober. 2016].

Magee, Elaine. (2008). 4 Alasan Sihat untuk Makan Salad Hari ini . [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/food-recipes/features/4-healthy-reasons-eat-salad-today#2 [Diakses pada 19 Okt. 2016].

wiseGEEK. (2016). Apa Salad Berpakaian? . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.wisegeek.org/what-is-salad-dressing.htm#didyouknowout [Diakses pada 19 Okt. 2016].

Apa yang Memasak Amerika. (2015). Sejarah Salad dan Salad Dressings, Whats Cooking America . [dalam talian] Boleh didapati di: https://whatscookingamerica.net/History/SaladHistory.htm [Diakses pada 19 Okt. 2016].