Utama Anemia Berhati-hatilah, Bersenam Terlalu Boleh Memicu Anemia
Berhati-hatilah, Bersenam Terlalu Boleh Memicu Anemia

Berhati-hatilah, Bersenam Terlalu Boleh Memicu Anemia

Anonim

Pada dasarnya senaman bertujuan untuk meningkatkan kekuatan fizikal dan kecergasan tubuh. Tetapi salah satu strategi untuk bersenam sebenarnya boleh menjadi senjata untuk makan tuan rumah untuk kesihatan anda. Sebagai contoh, jika anda bersenam terlalu berat untuk mengalami gejala menurunkan kecergasan fizikal seperti kelemahan dan tidak teruja selepas selesai, kemungkinan anda mengalami anemia selepas bersenam.

Image

Apa yang menyebabkan anemia selepas bersenam?

Pakar berpendapat bahawa anemia yang dicetuskan oleh senaman tidak benar-benar anemia, tetapi hanya gejala kekurangan zat besi selepas senaman. Di samping itu, anemia selepas senaman boleh menjadi mekanisme penyesuaian badan untuk meningkatkan intensiti senaman. Anemia yang disebabkan oleh sukan cenderung menjadi lebih ringan dan boleh dirawat lebih mudah daripada anemia sebenar.

Anemia itu sendiri dicirikan oleh penurunan sel darah merah yang konsisten dalam tempoh yang lebih lama bergantung kepada keadaan yang mencetuskannya. Ini kerana ia dipengaruhi oleh beberapa faktor selain diet, seperti keradangan organ dalaman, haid, malabsorpsi pemakanan, atau mengalami penyakit tertentu.

Mengapa senaman boleh mencetuskan anemia?

Terdapat dua mekanisme yang boleh menjelaskan bagaimana anemia selepas latihan boleh berlaku. Salah satu daripada mereka adalah keadaan anemia yang disebabkan oleh hemolisis atau proses memecahkan sel-sel darah merah akibat tekanan mekanik dan keadaan tekanan oksidatif, di mana jumlah radikal bebas dalam tubuh meningkat semasa bersenam. Walaupun pecahan sel darah merah cenderung berlaku dalam sel darah lama, tetapi kehilangan besi yang cukup banyak ketika bersenam dapat memicu gejala anemia. Ini lebih mungkin berlaku apabila seseorang melakukan kardio.

Walaupun mekanisme lain lebih cenderung berlaku ketika melakukan latihan rintangan dan meningkatkan plasma darah ke sejumlah besar sel darah merah dan gumpalan darah. Kadar plasma darah tinggi menyebabkan darah menjadi lebih berkurangan dan penurunan kepekatan sel darah merah. Akibatnya, sel darah merah yang dipompa oleh jantung di seluruh badan, terutamanya tisu otot, menjadi kurang. Mekanisme ini menggalakkan badan menyesuaikan diri dan gejala anemia dapat bertambah baik dalam waktu yang singkat.

Selain daripada kedua-dua mekanisme, tahap aktiviti fizikal seseorang - terutamanya untuk seorang atlet - akan mempengaruhi tahap keperluan pemakanan, terutamanya keperluan besi. Besi yang disimpan telah menurun melalui perkumuhan peluh, pendarahan gastrointestinal, dan kesan pada bahagian badan terutama kaki apabila bersenam.

Besi diperlukan kerana seseorang yang kerap bersenam mempunyai massa sel darah merah yang lebih besar sehingga jumlah zat besi yang diperlukan untuk membentuknya akan lebih daripada keperluan untuk sel darah merah pada usia pertumbuhan dan remaja akan menjadi lebih banyak.

Apakah gejala anemia selepas bersenam?

Beberapa gejala akut anemia yang berlaku selepas bersenam adalah sukar bernafas, sakit di dada atau jantung, sakit kepala, dan sakit di kaki. Sekiranya kiri atau badan tidak mendapat pengambilan besi dalam sehari selepas bersenam ia boleh menyebabkan gejala penyakit kangkung, membakar sensasi lidah, dan ingin makan makanan yang tidak biasa seperti ais kiub, kapur atau tanah. Jika gejala yang lebih serius seperti kulit pucat, keletihan yang melampau, atau ringan di kepala mungkin dicetuskan oleh anemia atau penyakit tidak sedarkan diri.

Siapa yang berisiko mengalami anemia selepas bersenam?

Gejala anemia yang disebabkan oleh senaman boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk orang yang kerap melakukan aktiviti fizikal atau jarang melakukan latihan atau pahlawan hujung minggu. Tetapi wanita yang belum mencapai menopause atau atlet wanita dalam remaja mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi. Gejala anemia selepas senaman juga lebih mudah dilihat pada vegetarian, individu yang mengalami luka atau menjalani pembedahan pemulihan dan individu yang sihat yang mempunyai diet yang rendah dalam besi, vitamin B12 dan folat.

Memperbaiki pemakanan untuk mengatasi anemia selepas senaman

Penambahan makanan yang kaya dengan zat besi adalah cara terbaik untuk mengatasi anemia selepas bersenam. Besi boleh didapati daripada daging merah, ikan dan ayam. Besi dari haiwan adalah sumber yang baik kerana ia lebih mudah diserap.

Juga Baca:

  • Anemia Dapat Menurunkan Risiko Pendengaran
  • Gejala Anemia Berkaitan dengan Vitamin B12 atau Kekurangan Folat
  • 4 Pergerakan Sukan untuk Mengetatkan Punggung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Weaver AM dan Kravitz L. 2014. Memahami Anemia Kekurangan Besi & Anemia Sukan. Dalam talian: http://www.ideafit.com/fitness-library/understanding-iron-deficiency-anemia-amp-sports-anemia (Diakses pada 7 Februari 2017)

Eric Troy dan Kekuatan Ground Up. 2012. Anemia Sukan. Online: http://www.gustrength.com/health:sports-anemia (Diakses pada 7 Februari 2017)

Sly, B. Dan Atlet Apa yang Perlu Tahu Mengenai Kekurangan Besi. Online: https://breakingmuscle.com/fuel/what-athletes-need-to-know-about-iron-deficiency (Diakses pada 7 Februari 2017)

Mcnary, T. 2015. Bolehkah Mempercepat Anemia? Dalam talian: http://www.livestrong.com/article/467034-can-exercising-affect-anemia/ (Diakses pada 7 Februari 2017)

Wouthuyzen-Bakker, M. 2015. Anemia Latihan yang Terlibat: Anemia Kekurangan Anemia Kekurangan pada Dewasa Muda. Br J Gen Pract. 2015 Mei; 65 (634): 268-269.