Utama Maklumat kesihatan 8 Tips untuk Mengekalkan Kesihatan Mata untuk Orang Lama
8 Tips untuk Mengekalkan Kesihatan Mata untuk Orang Lama

8 Tips untuk Mengekalkan Kesihatan Mata untuk Orang Lama

Anonim

Apabila kita semakin tua, fungsi penglihatan kita akan berkurangan. Tidak hairanlah bahawa hampir semua orang berumur 65 tahun ke atas perlu memakai cermin mata. Terdapat pelbagai cara untuk mengekalkan kesihatan mata orang tua, salah satunya menjalankan peperiksaan mata biasa, supaya kemungkinan fungsi penglihatan anda menjadi lebih baik dan tetap jelas. Di samping itu, nutrisi yang berkhasiat untuk mata juga sangat membantu dalam meningkatkan kesihatan mata pada orang tua.

Image

Panduan untuk mengekalkan kesihatan mata orang tua

Berikut adalah 8 petua yang perlu dilakukan supaya mata tetap sihat pada orang tua.

1. Lakukan pemeriksaan mata rutin

Peperiksaan mata biasa adalah pemeriksaan penting pada kesihatan mata anda. Di samping memeriksa sama ada kanta cermin mata anda masih sesuai dengan anda, pemeriksaan mata juga dapat mengesan penyakit mata, seperti glaukoma dan katarak, serta masalah kesihatan umum lain seperti diabetes dan hipertensi.

2. Pemakanan adalah kunci kepada kesihatan mata

Pilih makanan yang kaya dengan antioksidan, iaitu makanan yang mengandungi vitamin A dan C, seperti sayuran dan ikan hijau. Banyak jenis makanan, terutama ikan yang mengandung omega-3 (asid lemak penting) sangat penting dalam menjaga makula yang sihat, bahagian dalam mata yang bertanggungjawab untuk penglihatan pusat.

Pengambilan antioksidan yang tidak mencukupi, ditambah dengan alkohol yang berlebihan dan penggunaan lemak tepu, boleh menyebabkan reaksi radikal bebas yang boleh merosakkan makula. Diet tinggi lemak juga boleh menyebabkan penyumbatan dalam saluran darah. Mata sangat sensitif terhadap ini, kerana saiz kecil saluran darah supaya jika terdapat penyumbatan pada saluran darah, aliran darah ke mata akan berkurang dan menyebabkan mata kurang berkhasiat.

3. Sentiasa memakai cermin mata hitam di luar rumah

Sinaran UV dari cahaya matahari boleh merosakkan mata dan boleh meningkatkan risiko katarak. Menggunakan cermin mata hitam atau kanta lekap dengan perlindungan terhadap sinar UV boleh melindungi mata anda.

4. Berhenti merokok

Merokok boleh meningkatkan tahap tekanan oksidatif di mata anda. Walaupun mekanisme terjadinya tidak jelas, tetapi telah terbukti dalam kajian yang telah dilakukan bahawa merokok meningkatkan risiko penyakit mata seperti katarak dan degenerasi makula.

5. Bersenam dengan kerap

Mata memerlukan sirkulasi darah yang baik dan pengambilan oksigen, yang kedua-duanya dirangsang oleh senaman yang kerap. Latihan tetap juga membantu mengekalkan berat badan anda, dan mengurangkan risiko kencing manis dan retinopati diabetes. Ingat untuk memakai cermin mata hitam dengan perlindungan UV semasa melakukan sukan luaran.

6. Gunakan lampu yang baik

Untuk dapat melihat dengan baik, mata anda memerlukan 3 kali lebih ringan apabila anda berumur 60 tahun daripada ketika anda berumur 20 tahun. Anda perlu meningkatkan jumlah cahaya matahari yang masuk ke dalam rumah anda, serta memastikan pencahayaan elektrik yang baik terutamanya di bahagian atas dan bawah tangga, supaya anda dapat melihat dengan jelas apabila anda naik dan turun tangga. Untuk membaca atau bekerja, gunakan lampu meja fleksibel, kemudian letakkan supaya cahaya tidak menyebabkan silau mata.

7. Hadkan jumlah masa yang menatap skrin komputer

Selepas 2 jam menatap skrin komputer, anda boleh mengalami ketegangan dalam otot mata anda. Berikut ialah petua untuk mengurangkan ketegangan otot mata dari kesan keletihan yang menatap pada skrin komputer:

 • Mengekalkan jarak skrin komputer dengan mata sejauh 50-60 cm
 • Menjaga bahagian atas skrin komputer sedikit di bawah paras mata
 • Gunakan titisan mata untuk mengelakkan mata kering
 • Laraskan pendedahan untuk mengurangkan silau pada skrin
 • Rehat setiap 15 minit untuk memberi tumpuan kepada objek yang jauh
 • Berkelip kerap

8. Dapatkan tidur yang cukup

Juga Baca:

 • Apakah jenis cahaya yang baik untuk kesihatan mata?
 • 6 Makanan untuk Mengekalkan Kesihatan Mata, Selain Wortel
 • Apa yang menyebabkan mata katarak, dan bolehkah ia dicegah?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Tips Kesihatan Mata untuk Orang Lama. http://www.nhs.uk/Livewell/over60s/Pages/eyehealth.aspx Diakses pada 13 Julai 2017.

Tips untuk Kesihatan Mata dalam Dewasa Lebih 60. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/seniors-eye-health-tips Diakses pada 13 Julai 2017.

60-an + Kesihatan Mata. http://www.bausch.com/vision-and-age/60-eyes/maintaining-healthy-eyes Diakses pada 13 Julai 2017.