Utama Asma Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Asma Neraka
Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Asma Neraka

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Asma Neraka

Anonim

Asma pada waktu malam, juga dikenali sebagai asma malam, berlaku apabila anda mengalami gejala asma yang berlaku pada waktu malam semasa tidur. Ini boleh membuatkan anda berasa letih dan mengantuk sepanjang hari. Asma nocturnal boleh menjadi serius jika dibiarkan tidak terkawal. Ini akan memberi impak kepada kualiti hidup anda dan menjadikannya lebih sukar untuk mengawal asma pada waktu pagi hingga tengah hari.

Image

Gejala asma semasa malam

Gejala-gejala asma pada waktu malam termasuk:

 • Batuk
 • Dengung
 • Ketegaran di dada
 • Sesak nafas

Ramai orang hanya berfikir bahawa ia adalah gejala asma biasa yang hanya meningkat pada waktu malam. Tubuh anda mempunyai kitaran yang berbeza pada siang hari. Kitaran ini berfungsi pada pelbagai fungsi tubuh termasuk suhu badan dan fungsi paru-paru. Fungsi paru-paru anda berfungsi secara optimum pada jam 4 petang, dan berfungsi sekurang-kurangnya pada 4 pagi.

Asma anda akan dikawal pada waktu siang, tetapi anda mungkin mengalami batuk, mengi, sesak di dada, atau bernafas pendek pada waktu malam. Jika anda mengalami gejala asma pada waktu malam, asma anda mungkin lebih serius dan tidak terkawal seperti yang anda fikirkan. Bukan sahaja asma boleh bertambah teruk, asma semasa malam juga memberi kesan kepada tidur anda, ia juga menunjukkan kawalan asma yang lemah. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa banyak gejala asma pada waktu malam dikaitkan dengan peningkatan bilangan pesakit di dalam bilik kecemasan, yang perlu dirawat, dan juga kematian akibat asma.

Punca asma semasa malam

Terdapat banyak sebab mengapa orang yang mengalami asma akan mengalami gejala asma pada waktu malam. Kitaran semula jadi badan memainkan peranan, dengan beberapa hormon di puncak mereka (atau paling rendah) pada waktu pagi. Beberapa hormon ini, seperti melatonin, meningkatkan keradangan di saluran pernafasan.

Bagi orang yang menghidap asma, sel-sel radang yang paling banyak di udara adalah pada waktu pagi, dengan puncak pada jam 4 pagi. Di samping itu, semua orang yang mengalami pengalaman asma mengurangkan fungsi paru-paru pada waktu malam. Dalam satu kajian, pesakit yang mengalami asma semasa malam didapati mengalami penurunan fungsi paru pada waktu malam sebanyak 20% berbanding dengan orang yang tidak mempunyai asma yang sekitar 4%.

Sebagai tambahan kepada penyumbang asma pada waktu malam, beberapa sebab lain adalah:

 • Pendedahan kepada pencetus asma di dalam katil, seperti hama atau haiwan kesayangan
 • Sambutan yang ditangguhkan kepada pemicu asma pada waktu siang
 • Sinus dan masalah hidung berair (kahak mengalir keluar dari hidung semasa tidur)
 • Penyakit refluks Gastroesophageal (GERD)
 • Bronkospasma disebabkan oleh penurunan suhu badan
 • Rawatan asma sekali sehari yang digunakan pada waktu pagi
 • Apnea tidur, yang merupakan tempoh perencatan yang singkat disebabkan oleh halangan saluran pernafasan atau isyarat otak yang tidak normal

Diagnosis asma pada waktu malam

Pengukuran yang dibuat dengan meter aliran puncak adalah untuk mendiagnosis asma, termasuk asma pada waktu malam. Meter aliran puncak adalah alat yang dapat membantu merawat pesakit asma. Alat ini boleh membandingkan keparahan penyempitan salur pernafasan atau kekejangan pada masa yang berlainan.

Penyelidik menunjukkan bahawa sekitar 30-70% pesakit asma di mana-mana telah memberitahu doktor bahawa dia bangun pada waktu malam kerana gejala asma sekurang-kurangnya sekali sebulan. Anda boleh mempunyai asma semasa malam bergantung kepada jenis asma yang anda miliki - termasuk alahan, bukan alahan, kerja, dan sukan yang menyebabkan asma.

Semua pesakit dari mana-mana jenis asma boleh membina asma semasa malam jika asma mereka tidak dikawal. Itulah sebabnya jika anda mempunyai asma pada waktu malam, kemungkinan bahawa asma anda tidak terkawal dengan baik.

Jika anda bangun lebih daripada 2 kali malam kerana batuk, mengi, atau sesak dalam dada, maka asma anda terbukti tidak terkawal dan anda perlu menyemak pelan rawatan asma anda dengan pembantu kesihatan anda.

Rawatan asma pada waktu malam

Asma semasa malam benar-benar boleh mengganggu waktu malam anda, yang boleh menyebabkan pengurangan fungsi pada siang hari. Adalah penting untuk mengenal pasti punca tertentu dan mencari rawatan yang terbaik.

Elakkan pencetus alergi

Ini adalah rawatan paling mudah bagi asma semasa malam. Anda boleh mencuba beberapa petua ini:

 • Gunakan tilam dan sarung bantal yang menghalang hama
 • Cari bantal anti-alergi
 • Jangan biarkan haiwan memasuki bilik tidur (haiwan hidup dan anak patung)
 • Gunakan humidifier untuk menjaga udara lembap.

Tukar rawatan dari semasa ke semasa

Jika asma pada waktu malam disebabkan oleh rawatan asma yang terlalu awal, perubahan masa dan dos rawatan dapat mengurangkan gejala pada waktu malam. Sebagai contoh, menggunakan alat pernafasan sekali sehari pada siang hari dan bukannya menggunakannya pada waktu pagi dapat menahan kesannya sehingga petang.

Di samping itu, setiap rawatan asma telah diperiksa secara khusus untuk keberkesanannya pada waktu malam. Agonis beta bertindak lama, seperti Serevent (Salmetrol), dipercayai untuk merawat gejala apabila diambil dua kali sehari.

Rawatan untuk asid perut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

http://www.nationaljewish.org/healthinfo/conditions/asthma/types/nocturnal-asthma/. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://www.webmd.com/asthma/guide/nocturnal-asthma-nighttime-asthma. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://www.everydayhealth.com/asthma/what-is-nocturnal-asthma.aspx. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://thorax.bmj.com/content/46/8/569.abstract. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://pediatrics.aappublications.org/content/94/2/271.1.full.pdf+html. Diakses pada 22 Ogos 2015

http://www.asthma-allergyrelief.com/patient-education/nocturnal-asthma/ Diakses pada 22 Ogos 2015