Utama Maklumat kesihatan Manfaat Gula Jawa, Manis dan Sehat
Manfaat Gula Jawa, Manis dan Sehat

Manfaat Gula Jawa, Manis dan Sehat

Anonim

"Gula manis, java gula, selepas menangis tawa." Pada zaman kanak-kanak kecil, anda mungkin sering mendengar slogan-slogan bodoh seperti itu. Ya, selain manfaat gula jawa sebagai bahan masakan tradisional dengan rasa manis, mitos, makan gula Jawa juga dapat menjadikan tubuh lebih bertenaga? Benar? Yang baik, anda mula-mula melihat penjelasan di bawah.

Image

Asal dan faedah gula sawit

Gula jawa adalah gula yang diperbuat daripada pokok kelapa sawit. Gula Jawa adalah kekuningan atau kekuningan dengan rasa manis jus kelapa. Ia dipanggil gula java kerana ia kebanyakannya dibuat oleh tukang yang kebanyakannya berasal dari Jawa, dan dibentuk menjadi setengah bulatan, cangkang atau tiub, seperti yang biasa digunakan.

Gula jawa adalah satu jenis gula perang. Gula ini diperbuat daripada sejenis pokok kelapa sawit (dalam bahasa Inggeris yang dipanggil gula aren ) yang ditoreh oleh sap dari pokok bunga kelapa. Selepas sap diperoleh, cecair dimasak sehingga menebal dan kemudian dicetak ke dalam tempurung kelapa atau bentuk bulat kecil.

Gula Jawa dikenali sebagai gula semulajadi kerana pemprosesannya yang masih dibuat secara tradisional (terutama di Indonesia) tanpa campuran bahan kimia di dalamnya.

Pemakanan yang terkandung dalam gula aren

Gula Jawa tidak boleh menjadi sumber pemakanan utama untuk badan. Walau bagaimanapun, berbanding pemanis lain, gula aren tidak kurang sihat dan bermanfaat daripada pemanis lain, contohnya berbanding dengan gula pasir. Manfaat gula jawa dapat dari kandungan vitamin C, kalium, fosforus, magnesium, kalsium, dan besi di dalamnya. Faedah lain gula Jawa adalah beberapa fitonutrien, seperti polifenol, flavonoid dan antosianin, dan antioksidan. Bahan-bahan fitonutrien dapat meningkatkan imuniti, menjadikan tubuh lebih bertenaga, dan boleh menangkis sel-sel kanser.

Mana yang lebih baik dengan gula biasa?

Setiap pemanis yang diserap oleh badan mesti mempunyai indeks glisemik. Indeks glisemik adalah skala untuk mengukur seberapa cepat karbohidrat yang digunakan meningkatkan glukosa dalam darah anda. Makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi akan memberi impak yang lebih besar untuk meningkatkan gula darah anda.

Julat skala yang digunakan untuk mengukur indeks glisemik ialah 1-100. Indeks di bawah 55 dianggap tidak menjejaskan gula darah badan dengan ketara, tetapi jika lebih tinggi ia mungkin tidak sihat.

Mengenai indeks glisemik gula java, seperti yang dilaporkan oleh Institut Penyelidikan Makanan dan Pemakanan Filipina didapati, gula kelapa coklat atau gula sawit mempunyai indeks glisemik rendah 35. Kajian ini dilakukan pada 10 responden. Hampir dua kali berbeza daripada nilai indeks glisemik gula sebanyak 64, yang bermakna dekat dengan indeks glisemik tinggi (> 70).

Juga Baca:

  • Adakah gula kelapa lebih selamat untuk pesakit kencing manis?
  • Pelbagai Manfaat Beet untuk Kesihatan Tubuh
  • 10 Manfaat Nasi Hitam, "Nasi Terlarang" dari China

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Manfaat Kesihatan Gula Kelapa Sawit Benar-benar Baik Untuk Anda http://food.ndtv.com/food-drinks/palm-sugar-and-its-health-benefits-is-it-really-good-for-you-1292110 Diakses pada 8 Februari 2017

Faedah Gula Kelapa Sawit http://www.healthguidance.org/entry/17580/1/Benefits-of-Palm-Sugar.html Diakses pada 8 Februari 2017

Perbezaan Antara Gula Kelapa dan Gula Tebu http://www.differencebetween.net/object/comparisons-of-food-items/difference-between-palm-sugar-and-cane-sugar/ Diakses pada 8 Februari 2017

Gula Kelapa adalah Heathier daripada Gula Putih atau Hype? http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/coconut-sugar-is-it-healthier-than-white-sugar-or-just-hype/article19187927/ Diakses pada 8 Februari 2017