Utama Maklumat kesihatan Adakah benar bahawa hanya makan coklat boleh membuat mood anda lebih baik?
Adakah benar bahawa hanya makan coklat boleh membuat mood anda lebih baik?

Adakah benar bahawa hanya makan coklat boleh membuat mood anda lebih baik?

Anonim

Emosi dan perasaan adalah perkara-perkara abstrak yang sedikit sukar difahami. Kedua-duanya juga berkait rapat dengan masalah psikiatri seperti gangguan kemurungan atau kecemasan. Tetapi malangnya, masih terdapat banyak maklumat yang salah tentang kedua-dua perkara ini. Dan jika maklumat yang diterima adalah salah, ia pasti akan memberi impak buruk kepada anda, keluarga atau rakan anda yang mengalami masalah mental. Untuk itu, pertimbangkan kajian berikut.

Image

Mitos dan fakta tentang emosi dan perasaan

Emosi dan perasaan adalah dua perkara yang berbeza. Emosi adalah reaksi bahawa seseorang menunjukkan sesuatu. Sebagai contoh, marah. Walaupun mood adalah perubahan emosi apabila seseorang kehilangan fokus pada sesuatu. Sebagai contoh ketika anda masih marah, dapatkan kabar baik dari seseorang yang anda cintai. Perubahan perasaan dari kemarahan kepada kebahagiaan dipanggil mood.

Tetapi walaupun mereka berbeza, kedua-dua perkara ini adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan anda.

Berikut adalah beberapa fakta dan mitos tentang emosi, perasaan, dan penyakit mental yang mempengaruhi kedua-dua, termasuk:

1. Fakta: makanan dapat meningkatkan mood

Image

Semua orang boleh mengalami mood yang tidak baik, bila-bila masa dan di mana sahaja. Wanita yang sedang menstruasi biasanya mengalami moody yang paling terdedah kerana ia dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam tubuh dan semua gejala PMS yang mengganggu.

Banyak nasihat popular di luar sana mengatakan bahawa makan coklat boleh membantu memperbaiki, dan sebenarnya ini benar. Suasana yang buruk dapat dengan mudah diperbetulkan hanya melalui makanan. Walau bagaimanapun, pastikan makanan anda kaya dengan folat, antioksidan, probiotik, dan serat.

Folat dipercayai merangsang pengeluaran hormon serotonin dan dopamin supaya seseorang menjadi lebih santai dan bahagia. Sementara itu, antioksidan, probiotik, dan serat berfungsi untuk melegakan kesakitan dan kekejangan perut yang sering membuatkan anda tertekan. Ketiga-tiga darah juga beredar ke otak supaya anda dapat berfikir dengan lebih jelas.

Anda boleh mendapatkan faedah ini dari coklat gelap (coklat gelap), bayam, kale, yogurt, ikan, dan kacang.

2. Mitos: orang yang tertekan sentiasa sedih

Image

Kemurungan adalah penyakit yang mempengaruhi emosi dan perasaan seseorang. Perasaan kesedihan dan kemurungan yang berlaku secara berterusan memang menjadi gejala kemurungan. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami perkara yang sama.

Kebanyakan orang yang didiagnosis dengan kemurungan kronik cenderung lebih marah dan mudah marah. Terdapat orang yang merasa sukar untuk tidur dengan baik dan kehilangan minat dalam perkara yang dia suka. Terdapat juga orang yang mengalami kemurungan yang kelihatan seperti orang yang sihat secara umum; mereka boleh pergi ke sekolah, bekerja dan bersosial serta menikmati kehidupan.

Ini kerana kemurungan mempunyai banyak "muka". Manifestasi simptom kemurungan boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain.

3. Fakta: Kesihatan anda dipengaruhi oleh emosi

Image

Bukan sahaja diet dan rutin senaman yang boleh menjamin kesihatan badan anda. Emosi awak juga, awak tahu! Kedua-dua emosi positif dan negatif, mereka sangat berpengaruh dalam kualiti kehidupan seseorang.

Sebagai contoh, sentiasa berasa sedih, cemas, dan cemas akan membuat anda tidak dapat hidup dengan aman. Anda mempunyai masalah tidur dan berfikir dengan jelas kerana anda selalu berfikir tentang kemungkinan yang paling teruk. Selalunya pemikiran negatif bukan sahaja menjadikan anda lebih mudah menekankan, tetapi risiko pelbagai penyakit fizikal juga meningkat.

Sebaliknya, jika anda lebih bersyukur dan bahagia, hidup anda akan menjadi lebih menyeronokkan. Emosi positif ini menjauhkan anda daripada tekanan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Untuk menjalani lebih banyak kualiti, anda mesti dapat mengawal emosi anda tetap positif.

4. Mitos: Kemurungan terdedah kepada serangan orang tua

Image

Mempunyai penyakit, ditinggalkan mati oleh pasangan, dan terpencil untuk bergerak dan berkomunikasi memang boleh membuat orang tua menjadi tertekan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna hanya warga tua terdedah kepada keadaan ini. Anda perlu tahu bahawa kesepian adalah salah satu penyebab kemurungan yang lebih tinggi pada orang yang berumur antara 15 hingga 34 tahun.

Ini berlaku kerana gaya hidup anak muda yang benar-benar bersifat individu dan sangat mudah dipengaruhi oleh perkara-perkara yang tidak baik di media sosial.

5. Mitos: merawat kekacauan bipolar bermakna kreativiti menipis

Image

Gangguan bipolar adalah penyakit psikiatri yang menyebabkan seseorang berasa perubahan ekstrim dalam suasana dengan cepat. Orang dengan keadaan ini terkadang berasa tertekan. Walau bagaimanapun, ia tiba-tiba boleh menjadi orang yang sangat aktif tanpa berfikir.

Juga Baca:

  • 5 Kunci Mengurangkan Emosi dengan Cepat, Tepat dan Tanpa Veins
  • Memperkenalkan Serotonin, Kimia Semulajadi yang Boleh Mengawal Emosi
  • Memahami 7 Jenis Emosi Asas yang Menghidupkan Memiliki Setiap Fungsi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 31 Mei 2019 | Terakhir Edited: 31 Mei 2019

Sumber

Mitos Mengenai Pikiran dan Mood Terungkap. https://abcnews.go.com/Health/Depression/story?id=4396226&page=1. Diakses pada 12 November 2018.

4 Fakta Anda Tidak Tahu Mengenai Emosi Anda. https://www.health.com/health/article/0,, 20952746, 00.html. Diakses pada 12 November 2018.

Perbezaan antara emosi dan mood. https://pdfs.semanticscholar.org/5547/45c7792d5d34dc86a7556a3de61fe338091d.pdf. Diakses pada 12 November 2018.

Emosi dan Kesejahteraan Positif. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/between-cultures/201611/positive-emotions-and-wellbeing. Diakses pada 12 November 2018.

Hubungan antara kreativiti dan gangguan mood. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181877/#. Diakses pada 12 November 2018.