Utama Maklumat kesihatan Berhati-hati, mengejutkan seseorang boleh mencetuskan serangan jantung yang membawa maut
Berhati-hati, mengejutkan seseorang boleh mencetuskan serangan jantung yang membawa maut

Berhati-hati, mengejutkan seseorang boleh mencetuskan serangan jantung yang membawa maut

Anonim

"Ah, anda hanya membuat saya berasa sakit!" Kata-kata ini anda mungkin pernah mendengar atau berkata dengan kerap. Sesungguhnya, ramai orang telah lama percaya bahawa kejutan menyebabkan kematian akibat serangan jantung. Bagaimanapun, bagaimana fenomena ini dilihat dari sisi perubatan? Adakah benar seseorang boleh mati akibat kejutan? Lihat ulasan di bawah, ya.

Image

Apa yang berlaku kepada tubuh apabila anda terkejut

Apabila terkejut, badan anda secara automatik akan mengaktifkan mod untuk melindungi diri anda. Mod ini dikenali sebagai perjuangan atau penerbangan, yang bermaksud untuk melawan atau melarikan diri. Otak akan membaca keadaan ini seolah-olah ada ancaman berbahaya.

Sistem saraf otak kemudian memerintahkan bahagian badan tertentu untuk mempersiapkan diri untuk melawan atau melarikan diri dari ancaman. Antara lain dengan meningkatkan kadar denyutan jantung, meningkatkan aliran darah ke otot, memperlambat pencernaan, dan melat mata murid.

Reaksi yang mengejutkan ini memang sangat berguna dalam zaman primitif kerana manusia harus melawan atau melarikan diri dari serangan binatang liar. Walau bagaimanapun, pada zaman moden seperti hari ini, tindak balas ini pasti berlebihan.

Bagaimanakah kejutan boleh menyebabkan kematian?

Untuk mengaktifkan perjuangan atau mod penerbangan apabila terkejut, otak akan menghasilkan pelbagai bahan kimia seperti hormon adrenalin dan sebatian neurotransmitter. Reaksi kimia bahan-bahan ini sangat toksik kepada badan. Oleh itu, jika dibebaskan secara langsung dalam kuantiti yang banyak sekaligus, bahan toksik ini akan merosakkan organ dalaman seperti jantung, paru-paru, hati, dan buah pinggang.

Walau bagaimanapun, biasanya apa yang boleh menyebabkan kematian tiba-tiba adalah kerosakan pada organ jantung. Menurut pakar, kerosakan pada paru-paru, hati, atau buah pinggang tidak akan segera membunuh seseorang.

Kerosakan jantung yang berlaku akibat kejutan

Hormon adrenalin akan mengalir dari sistem saraf otak ke sel-sel otot jantung. Ini menyebabkan kontraksi teruk dalam otot jantung. Sekiranya terlalu banyak adrenalin memasuki hati, otot jantung akan terus berkontraksi dengan ganas dan tidak boleh berehat lagi. Akhirnya, jantung akan mengalah pada kelajuan yang tidak wajar.

Tubuh manusia tidak akan dapat menerima perlumbaan hati yang begitu kuat. Aliran darah di seluruh badan menjadi tiba-tiba terhenti akibat kegagalan fungsi jantung. Ini sebabnya kejutan menyebabkan kematian.

Siapa yang terdedah kepada kematian akibat kejutan?

Jangan meremehkan akibat fatal yang terkejut. Sebab, kejutan menyebabkan kematian di kalangan semua peringkat umur dan keadaan kesihatan. Orang muda dan orang yang sihat juga boleh mengalami kematian mendadak akibat kejutan. Ya, fenomena ini bukan sahaja menyerang orang tua dan orang yang mempunyai sejarah sakit atau serangan jantung. Kemudian anda tidak perlu mengejutkan orang lain.

Juga Baca:

  • Pelbagai Sebab Seseorang Meninggal Semasa Tidur
  • Bolehkah Ketawa Berlebihan Punca Kematian?
  • Ini Sebab Seseorang Meninggal Semasa Bersenam

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Bolehkah seseorang takut kepada kematian? https://www.scientificamerican.com/article/scared-to-death-heart-attack/ Diakses pada 13 Mac, 2017.

Takut mati: Bolehkah anda mati dengan ketakutan? http://www.livescience.com/52573-can-you-die-of-fright.html Diakses pada 13 Mac, 2017.

Bolehkah Anda Terasa Ketakutan? http://www.everydayhealth.com/emotional-health/can-you-really-be-scared-to-death.aspx Diakses pada 13 Mac, 2017.