Utama Maklumat kesihatan Kaedah Tidur Tidur dengan Bayi di Tempat Tidur
Kaedah Tidur Tidur dengan Bayi di Tempat Tidur

Kaedah Tidur Tidur dengan Bayi di Tempat Tidur

Anonim

Tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi yang baru lahir mungkin membuat anda lebih selesa kerana anda tahu bayi di sebelah anda apabila anda tidur. Walau bagaimanapun, sebenarnya tidur dengan bayi tidak disyorkan oleh American Academy of Pediatrics (AAP). Mengapa?

Image

Kerana ternyata bayi di bawah umur 2 tahun yang berkongsi tempat tidur yang sama dengan anda dapat meningkatkan risiko kematian akibat sesak nafas, SIDS (sindrom kematian bayi tiba-tiba), tersedak, atau benda lain. Walau bagaimanapun, pakar lain tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Mereka menganggap tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi yang selamat dan bermanfaat.

Menurut Dr. James McKenna, seperti yang dipetik oleh La Leche League International, menunjukkan bahawa tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi semasa menyusu bayi dapat menggalakkan pembentukan ikatan ibu-bayi, mengawal pola tidur ibu dan bayi, membantu ibu menjadi respons terhadap isyarat bayi, dan dapat memberikan rehat yang mencukupi untuk ibu dan bayi. Tidur dengan bayi juga membantu ibu memberikan susu pada waktu malam apabila bayi meminta.

Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk tidur dengan baik di tempat tidur yang sama, anda masih perlu melakukannya dengan berhati-hati agar tidak menjejaskan bayi.

Petua selamat tidur dengan bayi anda

Anda masih perlu berhati-hati jika anda ingin tidur di atas katil yang sama dengan bayi. Mistakenly, bayi boleh dihancurkan dengan badan anda, tangan atau bantal anda boleh menutup saluran udara, dan peristiwa-peristiwa lain yang tidak diingini. Perhatikan bayi anda dan juga jika anda mahu tidur dengan bayi anda di atas katil yang sama.

Berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan apabila anda tidur dengan bayi anda.

1. Posisi tidur bayi adalah selamat

Pastikan kedudukan tidur bayi anda selamat. Kadang-kadang, perkara-perkara remeh seperti ini sebenarnya boleh menyebabkan kematian mendadak pada bayi akibat halangan saluran udara. Bayi tidur di tempat yang terlentang supaya bayi bebas bernafas.

Anda sendiri harus tidur dalam kedudukan seperti huruf C di sebelah bayi. Tidur menghadap bayi anda, letakkan salah satu tangan anda di atas kepala bayi dan letakkan kaki anda pada kaki bayi. Kedudukan ini membuatkan anda terjaga di sebelah bayi, jadi ia tidak mengganggu tidur bayi. Dan, jangan biarkan bayi itu tidur sahaja.

2. Persekitaran tidur bayi selamat

Jauhkan bayi dari persekitaran yang terdedah kepada asap rokok semasa dia sedang tidur, sama ada dari orang yang merokok atau dari objek yang terdedah kepada asap rokok, seperti pakaian, bantal, atau selimut. Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi yang tidur dengan orang tua yang merokok boleh berisiko tinggi untuk kematian secara tiba-tiba (SIDS).

Juga, jika bayi baru lahir anda, jauhkannya dari bantal, selimut atau objek lain yang berada di atas katil. Adalah dikhuatiri, benda-benda ini boleh menutup saluran udara bayi supaya bayi mengalami kesukaran semasa bernafas.

Di samping itu, biarkan bayi di bawah umur 1 tahun tidur bersebelahan dengan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak kecil boleh menggulung atau menendang secara tidak sengaja semasa tidur dan ini boleh membahayakan bayi anda. Juga, pastikan haiwan kesayangan jauh dari buaian dan bayi anda.

3. Katil selamat

Gunakan katil yang selesa dan permukaan rata. Ingat untuk sentiasa meletakkan bayi tidur di atas katil, bukan di sofa atau sesuatu. Jika anda takut bayi anda akan jatuh dari tilam, anda boleh meletakkan tilam di atas lantai dan menutupnya dengan permaidani atau bantal di sebelahnya. Jika katil terletak di sebelah dinding, letakkan penghalang antara bayi dan dinding dengan bantal. Sekiranya anda ingin menggunakan selimut apabila anda tidur, pilih selimut ringan dan letakkan selimut pada pinggang supaya tidak menutup kepala bayi.

4. Pakai pakaian tidur yang selamat untuk bayi

Laraskan pakaian bayi dengan suhu persekitaran sekitar. Sekiranya cuaca sejuk, anda boleh memakai pakaian berlapis pada bayi supaya ia memberikan kehangatan. Sementara itu, jika cuaca panas, anda boleh meletakkan bayi dalam pakaian yang lebih kurus agar bayi tidak terlalu panas. Pada dasarnya, memberi keselesaan apabila bayi tidur.

5. Perhatikan keadaan anda sendiri

Perkara-perkara yang perlu anda perhatikan apabila anda ingin tidur dengan bayi anda ialah:

 • Jangan tidur dengan bayi anda jika anda berada di bawah pengaruh alkohol atau dadah. Ini dapat mengurangkan kesedaran anda bahawa terdapat bayi di sebelah anda.
 • Jika anda atau perokok pasangan anda, anda perlu menukar pakaian anda sebelum tidur dengan bayi.
 • Jika anda berlebihan berat badan, mungkin tidur di tempat tidur yang sama dengan bayi anda tidak selamat. Anda mesti berhati-hati apabila tidur dengan bayi anda. Atau anda boleh meletakkan bayi anda tidur di tempat tidur di sebelah katil anda, ini adalah cara yang lebih selamat.
 • Lebih baik tidak tidur di pakaian yang mempunyai banyak aksesori atau memakai perhiasan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

Pusat Bayi. 2016. Berkongsi tidur: Katil Keluarga. Diambil dari http://www.babycenter.com/0_sleep-sharing-the-family-bed_7753.bc?showAll=true. Diakses pada 11 Oktober 2016.

La Leche League International. 2016. Bolehkah saya Tidur dengan Bayi Saya? Diperolehi daripada http://www.llli.org/faq/cosleep.html. Diakses pada 11 Oktober 2016.

Baby Centre UK. 2016. Bersama-Tidur dan Keselamatan. Diperolehi daripada http://www.babycentre.co.uk/a558334/co-sleeping-and-safety#section2. Diakses pada 11 Oktober 2016.