Utama asma Faedah Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak dengan Asma
Faedah Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak dengan Asma

Faedah Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak dengan Asma

Anonim

Anda akan melakukan segalanya untuk melindungi kesihatan pernafasan anak anda, tetapi "mengejar" haiwan kesayangan dari rumah boleh menjadi keputusan yang sukar. Anjing dan kucing adalah pencetus alergi dan asma pada kanak-kanak, begitu banyak ibu bapa muda memilih untuk mengelakkan risiko. Tetapi mujurlah, anda tidak perlu melakukannya. Penyelidik telah menunjukkan bahawa haiwan peliharaan boleh memberi manfaat kepada anak anda. Malah, haiwan peliharaan boleh memainkan peranan penting dalam mencegah asma pada kanak-kanak.

Haiwan peliharaan dan asma

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kesedaran bahawa kanak-kanak yang tumbuh dekat dengan anjing dan kucing kurang cenderung mempunyai asma berbanding dengan kanak-kanak yang tidak mempunyai haiwan kesayangan. Tetapi di mana manfaatnya masih belum diketahui dengan jelas.

Para saintis dari University of California telah menemui jawapannya. Habuk dari rumah yang mempunyai anjing mempunyai struktur yang berbeza untuk debu dari rumah tanpa haiwan peliharaan.

Haiwan peliharaan boleh menghalang asma dari berulang

Para penyelidik juga mendapati bahawa jenis habuk ini melindungi penyakit kanak-kanak, iaitu virus pernafasan pernafasan (RSV). Ini penting, kerana mengalami kes RSV yang teruk semasa masih bayi dapat meningkatkan kemungkinan anak yang mengalami asma. Dengan mencegah RSV, risiko mengatasi asma dikurangkan.

Penyelidikan mengenai habuk dan asma isi rumah

Para saintis melakukan eksperimen pada 3 kumpulan tikus. Kumpulan pertama diberi debu dari rumah yang mempunyai anjing, kemudian terdedah kepada kuman RSV. Kumpulan kedua terdedah kepada RSV tanpa debu rumah tangga, dan kumpulan ketiga adalah kumpulan kawalan.

Sekumpulan tikus yang diberi debu tidak kelihatan mempunyai gejala RSV, seperti pengeluaran lendir yang meningkat, dan radang pernafasan seperti yang terjadi pada kumpulan kedua. Kumpulan pertama juga mempunyai kandungan bakteria yang berlainan dalam saluran pencernaan yang memberikan sistem imun keupayaan untuk mencegah kuman RSV. Menurut saintis, debu dari rumah dengan anjing mempunyai mikroba yang unik yang memberikan pertahanan ini. Penemuan ini dibentangkan pada Mesyuarat Agung Persatuan Mikrobiologi Amerika pada bulan Jun 2012.

Para penyelidik merancang untuk menyiasat lebih lanjut peranan mikrob untuk mencegah dan merawat asma. Mereka berharap maklumat ini dapat membantu memahami bagaimana untuk mengelakkan asma pada kanak-kanak pada skala yang lebih besar.

Apa maksudnya untuk awak

Sekiranya anda tidak mempunyai anjing, pertimbangkan untuk mengamalkannya. Semak dengan pakar pediatrik anda untuk membuat cadangan tentang jenis yang sesuai untuk kanak-kanak, sebagai ahli keluarga baru dan juga penyedia perlindungan pernafasan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Sumber:

ASM.org. "Dog-Associated House Dust Melindungi Terhadap Jangkitan Pernafasan Berkaitan dengan Asma." 19 Jun 2012.
http://gm.asm.org/index.php/component/content/article/48-newsroom/311-dog-associated-house-dust-protects-against-respiratory-infection-linked-to-asthma

http://www.medicalnewstoday.com/releases/246794.php