Utama Maklumat kesihatan Adakah selamat untuk menggantikan gula pasir dengan pemanis kalori yang rendah?
Adakah selamat untuk menggantikan gula pasir dengan pemanis kalori yang rendah?

Adakah selamat untuk menggantikan gula pasir dengan pemanis kalori yang rendah?

Anonim

Bagi anda yang cuba mengurangkan pengambilan gula anda, anda mungkin ingin tahu mengenai pemanis buatan yang dikatakan menggantikan rasa manis gula dan pastinya sihat. Ya, sekarang memang ada banyak produk pemanis rendah kalori di pasaran. Walau bagaimanapun, tidak biasa bagi orang yang takut menggantikan gula dengan jenis pemanis ini kerana takut tidak selamat. Kemudian, sebenarnya pemanis buatan atau lebih tepat dipanggil pemanis rendah kalori yang selamat atau tidak?

Image

Adakah ia pemanis buatan atau pemanis kalori rendah?

Pemanis buatan adalah bahan yang dibuat untuk menggantikan gula dengan makanan yang juga manis tetapi mengandungi kalori yang lebih rendah daripada gula. Tetapi, tidak semua pemanis dengan kandungan kalori yang rendah adalah pemanis buatan, kerana terdapat beberapa jenis yang merupakan bahan semulajadi. Oleh itu, istilah yang lebih sesuai untuk digunakan adalah pemanis kalori rendah.

Malah, pemanis rendah kalori sebenarnya mempunyai rasa manis yang lebih kuat daripada gula biasa. Walau demikian, produk pengganti gula ini masih mempunyai nilai kalori yang lebih rendah daripada gula.

Apabila dibandingkan dengan kandungan kalori, satu sudu gula (1 gram) mengandungi sebanyak 50 kalori. Sementara itu, beberapa jenis pemanis rendah kalori tidak mempunyai kalori di dalamnya.

Beberapa contoh pemanis rendah kalori yang sering digunakan, iaitu:

 • Aspartame, mengandungi kalori: 0.4 kalori / gram
 • Sucralose, mengandungi kalori: 0 kalori / gram
 • Stevia mengandungi kalori: 0 kalori / gram

Adakah pemanis kalori rendah selamat untuk penggunaan harian?

Pemanis rendah kalori boleh digunakan setiap hari dalam makanan anda. Pemanis kalori rendah ini biasanya digunakan dalam makanan dan minuman yang diproses termasuk minuman ringan, campuran minuman serbuk, gula-gula, puding, makanan kalengan, jem, jeli, produk tenusu, dan banyak makanan dan minuman lain.

Di samping itu, pemanis rendah kalori juga boleh digunakan di rumah untuk membakar dan memasak. Walau bagaimanapun, untuk memprosesnya di rumah, anda perlu mengubah resipi kerana pemanis ini akan menghasilkan isipadu dan tekstur yang berbeza daripada gula biasa. Sesetengah pemanis buatan juga meninggalkan rasa akhir (aftertaste) yang kadang-kadang mempunyai rasa pahit pada lidah.

Siapa yang memerlukan pemanis rendah kalori?

Sebenarnya, pemanis rendah kalori boleh dimakan oleh sesiapa sahaja, tetapi kerana kandungan kalori yang rendah, pesakit kencing manis digalakkan menggunakannya daripada gula. Pemanis rendah kalori telah terbukti selamat untuk tahap gula darah kerana pemanis buatan tidak mengandungi sebatian yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Bukan itu sahaja, pengganti gula ini juga disyorkan untuk anda yang berlebihan berat badan. Dengan menggantikan gula dengan pemanis rendah kalori, anda boleh mengurangkan pengambilan kalori harian anda dan akhirnya membantu mengurangkan berat badan.

Tetapi pada dasarnya sesiapa sahaja boleh menggunakan pemanis tiruan, walaupun anda yang tidak mempunyai sejarah diabetes atau lebihan berat badan. Sebabnya, pemanis buatan juga boleh membantu anda mengekalkan berat badan yang ideal dan baik untuk kesihatan mulut.

Adakah terdapat sebarang kesan sampingan selepas memakan pemanis rendah kalori?

Walaupun ia cenderung mempunyai kandungan kalori yang lebih rendah, sesetengah orang masih takut menggunakannya kerana ia dianggap meningkatkan risiko kanser.

Walau bagaimanapun, pakar dari Institut Kanser Kebangsaan menyatakan bahawa tiada bukti saintifik bahawa pemanis buatan yang diluluskan boleh menyebabkan kanser atau masalah kesihatan lain.

Di samping itu, banyak hasil penyelidikan lain membuktikan bahawa pemanis tiruan umumnya selamat apabila digunakan seperti yang ditetapkan walaupun pada wanita hamil.

FDA (badan kawalan makanan dan ubat Amerika yang bersamaan dengan BPOM di Indonesia) juga mengakui bahawa pemanis buatan adalah selamat digunakan sebagai pengganti gula.

Berapa banyak pemanis rendah kalori yang selamat untuk digunakan?

Dos ini akan berbeza dari setiap jenis gula rendah kalori yang digunakan. Had maksima menggunakan pengiraan "setiap kilogram berat badan", bermakna jika had 50 mg per kilogram berat badan dan berat badan anda adalah 50 kg, had pengambilan harian ialah 50 x 50 = 250 mg sehari.

Juga Baca:

 • Pemanis Buatan Boleh Digunakan untuk Memasak?
 • Pemanis tiruan sebenarnya membuat lemak atau nipis?
 • Adakah Pemanis Buatan Selamat Bagi Wanita Hamil?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 7 Disember 2018 | Terakhir diedit: 7 Disember 2018