Utama Anemia Berhubung dengan gejala anemia, dari umum ke spesifik
Berhubung dengan gejala anemia, dari umum ke spesifik

Berhubung dengan gejala anemia, dari umum ke spesifik

Anonim

Terdapat pelbagai jenis anemia dengan pelbagai sebab. Rata-rata, setiap kes kekurangan darah ini mempunyai simptom yang sama, disebabkan oleh besi atau warisan.

Image

Semua jenis anemia mempunyai kesan akhir yang sama, iaitu tubuh tidak mempunyai oksigen yang cukup dari sel darah merah (erythrocytes) untuk memenuhi keperluannya.

Gejala anemia

Image

Walaupun jenisnya berbeza, penyakit darah satu ini mempunyai pelbagai gejala biasa, seperti:

Keletihan

Orang yang mengalami keadaan kurang darah biasanya mengalami keletihan yang agak teruk dan lebih biasa. Gejala ini adalah yang paling biasa dan pasti dialami oleh orang yang mengalami anemia.

Ini berlaku kerana tubuh memerlukan besi untuk membuat protein darah yang disebut hemoglobin. Hemoglobin adalah sebahagian daripada sel darah merah yang bertanggungjawab untuk membawa oksigen ke seluruh tubuh.

Apabila badan tidak mempunyai hemoglobin, oksigen secara automatik diangkut ke tisu dan otot walaupun kurang. Akibatnya, jantung mesti bekerja lebih keras untuk menggerakkan oksigen yang mengalir dalam darah ke seluruh tubuh. Inilah yang membuat anda cepat letih.

Pucat

Kulit pucat menjadi gejala yang biasa apabila seseorang kekurangan zat besi. Hemoglobin adalah pemberi merah dalam darah.

Itulah sebabnya, apabila bilangannya menurun, ia akan menjejaskan warna. Itulah yang menjadikan kulit akhirnya menjadi pucat.

Biasanya, kulit pucat ini boleh dilihat di semua bahagian badan atau hanya di kawasan tertentu. Bahagian kulit yang biasanya mudah pucat di wajah, gusi, bahagian dalam bibir, kelopak mata yang lebih rendah, ke kuku.

Seseorang yang mempunyai gejala pucat biasanya mempunyai anemia yang sederhana dan teruk.

Pusing dan sakit kepala

Sakit kepala yang merasakan pening sudah pasti dirasai oleh orang yang mempunyai penyakit darah satu ini. Keadaan ini biasanya berlaku apabila tahap hemoglobin dalam sel darah merah terlalu rendah. Akibatnya, oksigen yang tidak mencukupi mencapai otak.

Kekurangan oksigen yang mencapai otak akan membuatkan anda berasa pening, terutamanya apabila berdiri dari duduk atau berbaring.

Di samping itu, kekurangan oksigen ke otak juga menjadikan pembuluh darah di kepala membeku dan menekan pada bahagian lain, menyebabkan sakit yang tidak dapat dielakkan.

Sesak nafas

Seperti hal-hal lain, kekurangan hemoglobin dalam darah mempengaruhi kekurangan bekalan oksigen ke seluruh tubuh.

Keadaan ini menjadikan otot tidak mendapat oksigen yang mencukupi untuk dapat melakukan aktiviti harian yang biasa, seperti berjalan kaki, naik dan turun tangga, sehingga ketika berolahraga ringan.

Apabila tahap oksigen tidak mencukupi, kadar pernafasan meningkat. Sememangnya, ia adalah salah satu usaha tubuh untuk mendapatkan oksigen.

Akibatnya, dada akan berasa ketat walaupun hanya melakukan aktiviti ringan.

Heart beat cepat

Apabila anda mengalami anemia akibat kekurangan zat besi, biasanya jantung akan mengalami berdebar-debar atau mengalahkan lebih cepat daripada keadaan normal.

Ini berlaku kerana hemoglobin yang rendah menjadikan kerja jantung lebih keras untuk membawa oksigen. Keadaan ini biasanya berlaku apabila anda mengalami anemia dalam masa yang lama.

Kulit kering dan rambut

Rupa-rupanya, gejala-gejala anemia juga boleh didapati dengan melihat keadaan kulit dan rambut. Kulit kering dan rambut yang rosak biasanya merupakan tanda bahawa seseorang kekurangan zat besi.

Mengapa itu? Kekurangan bekalan oksigen kepada pelbagai organ dan tisu adalah punca.

Kekurangan oksigen menjadikan tisu lemah termasuk kulit dan rambut. Malah, anda juga akan mengalami lebih banyak kehilangan rambut daripada biasanya kerana kekurangan besi yang anda alami.

Bengkak dan sakit di lidah dan mulut

Satu lagi tanda bahawa anda mempunyai darah kurang adalah lidah yang bengkak, meradang, pucat. Keadaan ini sekali lagi disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam darah.

Tahap hemoglobin yang rendah membuat lidah tidak lagi merah jambu seperti yang sepatutnya.

Sementara itu, tahap myoglobin yang rendah juga menyebabkan sakit dan menyebabkan bengkak. Myoglobin sendiri adalah protein dalam sel darah merah yang membantu kerja otot.

Bukan sahaja di lidah, anemia juga menyebabkan masalah mulut lain, seperti mulut kering, retak merah di sudut bibir, dan sariawan.

Tangan sejuk dan kaki

Apabila badan kurang darah kerana tahap besi yang rendah, tangan dan kaki akan secara automatik berasa sejuk. Ini disebabkan kekurangan bekalan oksigen yang mengalir ke dua bahagian.

Sesetengah orang berasa sejuk lebih mudah pada hari-hari tertentu daripada biasa kerana penyakit ini. Bagaimana gejala teruk atau kerap berlaku biasanya berkaitan dengan keparahan anemia yang anda alami.

Orang yang mengalami kekurangan darah tetapi masih ringan, kerana kekurangan zat besi ringan, misalnya, mungkin tidak mempunyai gejala sama sekali. Sementara itu, orang yang mengalami anemia teruk mungkin mempunyai simptom yang lebih kerap dan berterusan.

Perbezaan gejala anemia mengikut jenis

Image

Terdapat beberapa jenis penyakit ini yang biasa dialami. Jenis-jenis anemia yang berbeza, gejala yang berbeza. Sesetengah daripada mereka mempunyai gejala khas, seperti:

Anemia aplastik

Penyakit darah satu ini dicirikan oleh kerosakan kepada sel stem dalam sumsum tulang. Akibatnya, tubuh tidak boleh membuat sel darah merah baru dalam jumlah yang perlu.

Sebagai tambahan kepada pelbagai gejala umum yang telah disebutkan, anemia aplastik juga dicirikan oleh loya, ruam kulit, urin pendarahan, untuk membengkak abdomen dan kaki.

Anemia fanconi

Keadaan ini adalah penyakit keturunan yang menghalang sumsum tulang daripada menghasilkan ketiga-tiga jenis sel darah yang diperlukan. Akibatnya, pertumbuhan dan perkembangan seseorang akan terhalang, baik dari kemampuan untuk belajar dan fizikal.

Sebagai contoh, jari-jari yang tidak normal, masalah jantung, buah pinggang, dan tulang, serta saiz badan, kepala dan mata yang lebih kecil daripada biasa.

Anemia kekurangan asid folik

Jika badan tidak mempunyai cukup asid folik, anda boleh mengalami anemia. Ini kerana asid folik memainkan peranan penting dalam membuat sel darah merah yang sihat.

Gejala utama yang biasanya timbul dari masalah kesihatan ini, yang merangkumi kerengsaan, cirit-birit, kulit pucat, dan permukaan licin lidah tidak terkesan.

Anemia hemolitik

Keadaan ini berlaku apabila sumsum tulang tidak dapat mencukupi sel darah merah yang baru, untuk menggantikan sel darah merah yang tubuh telah musnah sebelum waktu mereka.

Keadaan ini juga membuatkan seseorang mengalami pelbagai gejala seperti jaundis (jaundis), ulser kaki, limpa bengkak, dan sakit perut bahagian atas.

Anemia kekurangan zat besi

Penyakit darah jenis ini disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam diet atau kehilangan darah kronik.

Kekurangan darah yang berkaitan dengan kekurangan zat besi biasanya boleh ditunjukkan dengan pelbagai tanda, seperti rasa lemah, kuku rapuh, lidah yang bengkak atau sakit, luka di sisi mulut anda, dan jangkitan mudah.

Anemia merosakkan

Jenis ini disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. Badan yang tidak mempunyai vitamin B12 yang cukup, atau tidak dapat menyerapnya, boleh menyebabkan gejala, seperti kerosakan saraf, kekeliruan, demensia, kehilangan ingatan, kemurungan, mual, pedih ulu hati, penurunan berat badan, dan lidah merah.

Anemia sel sakit

Kesakitan mendadak di seluruh badan adalah ciri penyakit darah jenis ini. Keadaan ini berlaku kerana badan membuat sel darah merah berbentuk seperti bentuk sabit (atau "C") daripada bentuk cakera yang sempurna.

Keadaan ini juga dikenali sebagai anemia sel sabit.

Erythrocytes yang tidak normal boleh mengumpul dan kemudian menghalang aliran darah dalam banyak organ. Kandungan keadaan menyebabkan sakit sabit krisis sel. Pembengkakan tangan dan kaki serta kerosakan limpa juga merupakan gejala penyakit darah ini.

Walaupun ia menyebabkan banyak gejala, keadaan kekurangan darah ini umumnya mempunyai simptom umum yang serupa. Untuk mengetahui dengan pasti, anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

Mencetuskan anemia

Image

Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari kalangan kanak-kanak hingga tua. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang membuat seseorang lebih berisiko untuk membangunkan penyakit ini, termasuk:

 • Kekurangan besi, vitamin B12, dan folat dalam masa yang lama.
 • Penyerapan terjejas di dalam usus, seperti penyakit Crohn dan celiac.
 • Haid . Berbanding dengan wanita menopausal, wanita yang masih haid mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami anemia.
 • Kehamilan Seorang wanita hamil berisiko untuk membangunkan penyakit ini jika ia tidak mempunyai asid folik semasa kehamilannya.
 • Penyakit kronik atau pelbagai masalah kesihatan seperti kanser, kegagalan buah pinggang, atau reumatik meningkatkan risiko anemia.
 • Keturunan, terutama untuk spesies yang diwarisi, seperti sel sabit.
 • Umur . Orang yang berusia di atas 65 tahun lebih berisiko untuk mengembangkan penyakit ini.
 • Faktor lain, seperti jangkitan tertentu, gangguan autoimun, alkohol, dan pendedahan kepada bahan kimia toksik boleh menjejaskan pengeluaran sel darah merah di dalam badan.

Mengesan anemia

Image

Gejala boleh menjadi satu cara untuk mendiagnosis penyakit ini. Walau bagaimanapun, selain meminta pelbagai gejala yang dirasakan, doktor juga akan melihat sejarah kesihatan keseluruhan anda.

Apabila doktor anda bertanya soalan ini, jawab dengan terperinci mengikut perasaan dan pengalaman anda. Juga termasuk pelbagai pemeriksaan sebelumnya yang telah dilakukan untuk membantu doktor anda melihat keadaan kesihatan anda.

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Ujian darah bukan sahaja menunjukkan sama ada anda positif tentang penyakit itu atau tidak, tetapi juga membantu mencari punca.

Bagi pelbagai ujian yang biasanya dijalankan untuk keadaan ini, contohnya:

 • Ujian darah lengkap untuk menentukan jumlah, saiz, kelantangan, dan paras hemoglobin dalam sel darah merah.
 • Uji tahap zat besi dan kadar ferritin serum untuk melihat rizab besi di dalam badan.
 • Ujian untuk tahap vitamin B12 dan folat, kedua-duanya adalah vitamin yang diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah.
 • Ujian darah khas untuk mengesan punca anemia yang jarang berlaku.
 • Ujian kiraan reticulocyte, bilirubin dan ujian darah, serta ujian air kencing lain untuk menentukan kemungkinan anemia hemolitik.

Dalam kes-kes tertentu, doktor anda mungkin perlu mengeluarkan sampel sum-sum tulang anda untuk menentukan punca anemia.

Rawatan untuk anemia

Image

Kerana sebab-sebab yang berbeza, cara memperlakukannya juga berbeza. Penjelasan berikut adalah mengenai rawatan anemia berdasarkan sebab.

Anemia kekurangan zat besi

Doktor akan menasihati anda untuk mengambil makanan tambahan dan makan makanan yang mengandungi besi. Apabila mengambil makanan tambahan besi, ada beberapa perkara yang memerlukan perhatian.

Walaupun badan anda kekurangan, memakan suplemen zat besi yang berlebihan mungkin mempunyai kesan negatif, seperti keletihan, muntah, masalah pencernaan, dan sakit kepala.

Anemia kekurangan vitamin

Jika penyakit anda disebabkan oleh kekurangan vitamin, seperti asid folik dan B12, doktor anda akan menetapkan suplemen. Di samping itu, doktor juga akan mengubah diet anda.

Doktor anda boleh meminta anda makan makanan yang kaya dengan asid folik dan vitamin B12.

Walau bagaimanapun, jika ternyata sistem pencernaan anda mempunyai masalah, alias mengalami kesulitan menyerap vitamin ini, doktor anda boleh memberikannya dengan suntikan sebanyak 1-3 bulan.

Penyakit kronik

Sekiranya keadaan anda disebabkan oleh penyakit kronik, doktor anda akan memberi tumpuan kepada merawat penyakit yang mendasari. Sekiranya gejala menjadi lebih teruk, doktor akan memberikan pemindahan darah atau suntikan erythropoietin sintetik.

Injeksi mengandungi hormon yang dihasilkan oleh buah pinggang untuk merangsang pengeluaran sel darah merah. Matlamatnya adalah untuk mengurangkan keletihan.

Anemia aplastik

Keadaan ini biasanya dirawat dengan pemindahan darah untuk meningkatkan tahap erythrocyte. Sekiranya sumsum tulang anda rosak supaya tidak lagi dapat membuat sel darah merah yang sihat, doktor anda boleh mengesyorkan transplantasi.

Anemia sel sakit

Untuk keadaan ini, doktor biasanya akan memberi oksigen, ubat penahan sakit, dan cairan intravena untuk membantu mencegah komplikasi.

Di samping itu, doktor anda juga mengesyorkan agar anda melakukan pemindahan darah, mengambil makanan tambahan asid folik, dan antibiotik.

Malah beberapa jenis ubat kanser, seperti hydroxyurea (Droxia, Hydrea) juga digunakan untuk merawat jenis anemia ini.

Anemia hemolitik

Anemia hemolitik biasanya dirawat dengan merawat jangkitan yang berkaitan dan memberikan ubat-ubatan yang menekan sistem imun. Di samping itu, transfusi atau plasmapheresis (prosedur pemeriksaan darah) juga sering diperlukan.

Mencegah anemia

Image

Untuk mencegah anemia, terutama yang tidak disebabkan oleh keturunan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

Makan makanan berkhasiat

Penyakit ini sering disebabkan oleh kekurangan nutrien tertentu. Cara yang betul untuk menghalangnya adalah untuk memenuhi keperluan pemakanan anda.

Melapor dari Institut Kesihatan Nasional, uruskan diet anda sekarang dengan makan makanan yang mengandungi zat besi yang cukup, vitamin B12, folat, dan vitamin C.

Nutrisi ini diperlukan untuk membantu tubuh menghasilkan eritrosit yang diperlukan oleh tubuh.

Berfokus pada makan makanan yang kaya dengan nutrien, seperti:

 • Sayuran
 • Buah
 • Bijirin
 • Produk tenusu percuma atau rendah
 • Makanan laut
 • Daging dan ayam
 • Telur itu
 • Kacang

Di samping itu, elakkan memakan teh kerana ia boleh menghalang penyerapan zat besi daripada makanan.

Elakkan pencetus penyakit

Sebaliknya, elakkan pelbagai bahan yang boleh mencetuskan anemia, seperti pendedahan kepada bahan kimia atau racun. Di samping itu, jenis anemia lain boleh dicetuskan oleh makanan tertentu atau suhu sejuk.

Juga Baca:

 • Wanita Hamil Mempunyai Anemia, Adakah Anda Perlu Segera Terima Transfusi Darah?
 • 5 bahan pemakanan utama yang mesti dipenuhi untuk mengatasi anemia
 • Berhati-hati, Teh Minum Paling Boleh Menurunkan Gejala Anemia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 20 Mac, 2019 | Edited Terakhir: 20 Mac, 2019

Sumber

Panduan anda untuk Anemia. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/blood/anemia-yg.pdf. Diakses pada 18 Mac 2019

10 Tanda dan Gejala Kekurangan Besi. https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symsms#section11. Diakses pada 18 Mac 2019

Jenis Anemia yang jarang berlaku. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/anemia-rare-types#1. diakses pada 18 Mac 2019

Anemia Kekurangan Folat. https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/hematology_and_blood_disorders/anemia_of_folate_deficiency_85, P00089. Diakses pada 18 Mac 2019

Anemia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360. Diakses pada 18 Mac 2019

Memahami Anemia - Diagnosis dan Rawatan. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-treatment#1. Diakses pada 18 Mac 2019