Utama Maklumat kesihatan Ubat Sirap vs Ubat Batuk Tablet, Yang Lebih Berkesan?
Ubat Sirap vs Ubat Batuk Tablet, Yang Lebih Berkesan?

Ubat Sirap vs Ubat Batuk Tablet, Yang Lebih Berkesan?

Anonim

Ramai orang percaya bahawa ubat berbentuk sirap lebih mudah dan cepat diserap ke dalam badan daripada tablet. Perkara yang sama berlaku untuk mengubati batuk, di mana sirap batuk dikatakan lebih berkesan daripada tablet batuk. Tetapi, apakah itu benar? Semak ulasan.

Image

Penyelidikan pada ubat batuk sirap dan tablet ubat batuk

Walaupun dikelaskan sebagai penyakit ringan, batuk dimasukkan ke dalam penyakit yang boleh mengganggu aktiviti harian anda. Nasib baik, anda boleh dengan mudah mendapatkan ubat batuk di farmasi atau kedai-kedai terdekat.

Ubat batuk sendiri biasanya boleh didapati dalam bentuk tablet atau dalam bentuk sirap. Bagi sesetengah orang, sirap batuk boleh memberikan sensasi hangat di tekak, namun, bagi sesetengah yang lain, ubat sirap batuk ini tidak berkesan dalam menangani batuk berbanding dengan ubat batuk tablet. Adakah ini benar?

Sehingga kini tiada kajian yang membuktikan sama ada ubat batuk sirap atau ubat batuk adalah lebih baik untuk mengubati batuk. Reaksi Masyarakat Kimia Amerika telah menjalankan penyelidikan yang menganalisis prestasi ubat batuk. Akibatnya, tidak ada bukti saintifik yang dapat membuktikan keberkesanan sirap batuk atau prestasi tablet meyakinkan.

Pakar-pakar kesihatan sendiri mencadangkan mereka yang sakit batuk untuk meningkatkan pengambilan air minum sehingga jumlah lendir dalam tekak juga akan berkurangan dan ini akan mengurangkan keamatan batuk.

Di samping itu, gunakan humidifier atau penyerap lembapan untuk melegakan batuk. Berbanding dengan menggunakan sirap batuk, pakar kesihatan mengesyorkan ubat titis yang akan menyebabkan pengeluaran air liur meningkat sehingga tekak akan lebih tenang sehingga batuk menjadi lebih ringan.

Keberkesanan ubat batuk, dalam sebarang bentuk, masih dibahaskan

Batuk sebenarnya adalah tindak balas semula jadi badan untuk membersihkan saluran pernafasan dari kahak dan menyebabkan kerengsaan, seperti asap atau debu. Dalam kes yang jarang berlaku, batuk boleh menjadi gejala awal keadaan yang lebih serius.

Batuk mempunyai dua jenis, iaitu batuk dengan kahak dan batuk kering. Kedua-dua jenis batuk mempunyai pelbagai jenis rawatan. Dalam banyak kajian, ubat batuk tidak mempunyai kesan yang pasti terhadap batuk sehingga memberikan ubat batuk kepada orang yang batuk masih dalam perdebatan.

Penggunaan sirap batuk atau tablet ubat batuk kemungkinan besar mempunyai kesan yang sama kerana kedua-duanya akan diserap dan bekerja di otak untuk berpengaruh seperti obat itu.

Tips untuk mengatasi batuk

Juga Baca:

  • Mengapa Makan Makanan Goreng Bolehkah Batuk?
  • Jenis-jenis ubat batuk yang boleh anda beli di farmasi
  • Jenis-jenis ubat batuk yang boleh anda beli di farmasi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Adakah sirap batuk benar-benar berfungsi? (video). https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2017/january/does-cough-syrup-really-work-video.html?_ga=1.5878131.1571206034.1491522139. Diakses pada 07/04/2017. Ubat Batuk: Sekiranya Anda atau Haruskah Anda? http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/cough-medicine-should-you-shouldnt-you#1. Diakses pada 07/04/2017. Adakah ubat batuk berfungsi? http://www.besthealthmag.ca/best-you/health/do-cough-medications-work/. Diakses pada 07/04/2017.