Utama Anemia 5 bahan pemakanan utama yang mesti dipenuhi untuk mengatasi anemia
5 bahan pemakanan utama yang mesti dipenuhi untuk mengatasi anemia

5 bahan pemakanan utama yang mesti dipenuhi untuk mengatasi anemia

Anonim

Kebanyakan kes anemia disebabkan oleh bilangan kecil sel darah merah (eritrosit) di dalam badan. Di samping itu, sel darah merah yang tidak mengandungi hemoglobin yang cukup juga boleh menyebabkan anemia. Akibatnya, anda menjadi mudah letih, pening, pucat, dan sukar untuk menumpukan perhatian. Oleh itu, anda harus memenuhi nutrien berikut yang dapat membantu anda mengatasi anemia.

Image

Apakah nutrien yang boleh membantu mengatasi anemia?

1. Besi

Image

Secara amnya, anemia berlaku akibat kekurangan zat besi dalam tubuh. Jumlah besi yang tidak normal akan menyebabkan pengeluaran sel darah merah terganggu. Malah, sel darah merah memainkan peranan penting untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh.

Untuk memenuhi keperluan besi anda, anda digalakkan makan daging merah, seperti daging lembu, daging kambing, hati dan buah pinggang, kuning telur, dan kacang. Sayuran berdaun gelap juga mengandungi banyak besi seperti bayam, kale, dan sayur-sayuran mustard.

2. Vitamin B12

Image

Selain besi, vitamin B12 adalah nutrien lain yang juga mempunyai tugas untuk menyokong pengeluaran sel darah merah di dalam badan. Itulah sebabnya apabila anda mengalami anemia, pengambilan sumber makanan vitamin B12 sangat disyorkan untuk membantu meningkatkan jumlah sel darah merah dalam tubuh.

Daging merah, ayam, ikan, telur, susu, dan keju adalah beberapa bahan yang boleh menjadi pilihan.

3. Asid folik

Image

Asid folik (vitamin B9) dalam badan diperlukan untuk membentuk sel-sel baru, termasuk sel-sel darah merah. Malangnya, tubuh tidak dapat menyimpan terlalu banyak asid folik.

Oleh itu, anda memerlukan pengambilan makanan daripada sumber asid folik, termasuk sayur-sayuran berdaun hijau gelap, kacang, bit, dan bijirin yang telah diperkaya dengan asid folik.

4. Vitamin A

Image

Bukan sahaja berfungsi untuk mengekalkan kesihatan mata, ternyata makanan kaya dengan vitamin A seperti sayuran dengan daun hijau gelap, ubi jalar, labu, wortel, lada merah, dan semangka, berguna untuk mengubati anemia.

Sumber makanan adalah berkesan untuk meningkatkan jumlah pengeluaran sel darah merah dalam tubuh.

5. Vitamin C

Image

Sedikit berbeza daripada beberapa nutrien sebelumnya. Vitamin C mungkin tidak memainkan peranan langsung dalam menghasilkan sel darah merah, tetapi membantu penyerapan dan penyimpanan besi yang kemudian dapat mengoptimumkan jumlah sel darah merah dalam tubuh.

Juga Baca:

  • 3 Jenis Penguat Darah Plus Penjagaan Rumah untuk Anemia
  • Kenapa Wanita Lebih Keras Untuk Mempunyai Anemia?
  • 8 Makanan Yang Boleh Menyembuhkan Anemia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Rancangan Diet Terbaik untuk Anemia. https://www.healthline.com/health/best-diet-plan-for-anemia Diakses pada 7 Ogos 2018.

Bagaimana Meningkatkan Sel Darah Merah Anda. https://www.healthline.com/health/how-to-increase-red-blood-cells Diakses pada 7 Ogos 2018.