Utama Asma 5 perkara yang tidak dijangka yang boleh mencetuskan asma
5 perkara yang tidak dijangka yang boleh mencetuskan asma

5 perkara yang tidak dijangka yang boleh mencetuskan asma

Anonim

Mempunyai masalah menjinakkan serangan asma? Sarang ini kerana asma anda timbul kerana pencetus yang anda tidak jangkakan.

Image

1. Perubatan Serangga

Pendedahan kepada lipas, lebah dan nyamuk boleh menjejaskan risiko kesihatan. Tetapi apa yang menghairankan ialah dengan menggunakan ubat serangga dan ubat lain untuk menyingkirkan serangga juga boleh menjadi masalah. Ini kerana kebanyakan insektisida yang dijual di pasaran mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan asma. Walaupun lilin citronella dan ubat semula jadi lain juga boleh menyebabkan masalah pernafasan.

Pengendalian :

Gunakan kaedah semula jadi untuk mengelakkan serangga yang datang kepada anda. Tutupkan badan anda dengan lengan panjang dan seluar panjang apabila anda meninggalkan rumah, elakkan gigitan serangga, dan jangan bergerak di luar semasa matahari terbit atau matahari terbenam, apabila nyamuk berada pada kekuatan penuh. Simpan serangga daripada datang kepada anda dengan tidak menggunakan produk minyak wangi atau rasa dan elakkan makan di luar. Jika anda mesti menggunakan penghalau serangga, pilihlah dalam bentuk losyen dan bukannya semburan, dan gunakan dengan formula yang tidak wangi.

2. Jalan

Bukan hanya terjebak dalam lalu lintas yang boleh menjadi sumber penyakit akibat tekanan. Jalan-jalan di bandar-bandar besar seperti Jakarta penuh dengan gas dan bahan pencemar lain yang dihasilkan oleh kenderaan, yang dapat merengsakan orang yang saluran pernafasannya sensitif. Penyelidikan dari Pusat Penyelidikan Dasar Kesihatan UCLA mendapati bahawa kesan kesesakan lalu lintas ke atas asma tidak terhad kepada pemandu dan penumpang, tetapi juga kepada orang-orang yang tinggal di sekitar jalan utama. Permukaan berhampiran jalan-jalan yang sibuk mempunyai risiko 3 kali ganda lebih tinggi di dalam bilik kecemasan akibat gejala asma berbanding dengan orang-orang yang tinggal di kawasan yang tenang. Orang yang tinggal berhampiran lebuh raya juga mempunyai serangan asma lebih kerap setiap hari dan mingguan.

Pengendalian :

Rancang untuk bergerak semasa jam sibuk, pastikan tingkap kereta dan rumah anda ditutup, mandi selepas menghabiskan masa di luar rumah dan berhampiran gas ekzos, dan sentiasa membawa asma asma anda.

3. Tertawa

Ketawa adalah ubat yang terbaik. Tetapi jika anda mempunyai asma, ketawa boleh menyebabkan serangan asma. Sebabnya ialah kerana apabila anda ketawa, pola pernafasan anda akan berubah, begitu pula aliran udara. Perubahan ini sudah cukup untuk merangsang gejala asma pada orang yang saluran pernafasannya terlalu reaktif. Perkara yang sama akan berlaku jika anda menangis atau bersenam

Pengendalian :

Kami tidak melarang anda ketawa. Anda juga tidak perlu menghindari pertunjukan komedi atau aktiviti lain yang boleh membuat anda ketawa atau menangis. Anda hanya memberi perhatian kepada corak pernafasan anda dan cuba untuk tidak mengubahnya. Sebaik sahaja anda merasakan asma anda akan berulang, gunakan inhaler asma anda. Juga berunding dengan doktor, kerana ini boleh bermakna asma anda tidak terkawal.

4. kilat / kilat

Beberapa kajian telah mendapati bahawa lawatan bilik kecemasan di asthmatics meningkat selepas kilat. Meskipun alasan ini tidak begitu jelas, kajian pada tahun 2008 di Thorax percaya hubungannya dengan biji debunga, yang dilepaskan atau dibuang oleh hujan dan angin.

Pengendalian:

Tinggal di dalam rumah selepas ribut. Jika anda perlu keluar, bawa inhaler asma anda. Dan jika anda bekerja di taman selepas ribut telah berlalu, ambil ubat anti-alergi jika diperlukan, dan gunakan topeng untuk menghalang anda bernafas berhampiran debunga. Ambil mandi dan basuh pakaian anda di dalam air panas jika anda berada di luar semasa ribut, untuk menghilangkan sebarang alergen.

5. Tepung

Anda tidak akan mengesyaki bahawa membakar kek boleh menjadi pencetus asma, bukan? Bagi kebanyakan orang, ini benar. Satu kajian di British Bakers mendedahkan bahawa pendedahan kepada tepung dan serbuk lain dari bahan-bahan kek boleh memberi kesan kepada sistem pernafasan, menjadikan pembuat kue 80 kali lebih berisiko untuk mengembangkan asma daripada yang lain.

Pengendalian:

Bagi sesiapa yang sering memanggang, baki tepung yang tersebar dan bersihkan kawasan kerja anda. Walaupun anda hanya memasak sebagai hobi di rumah, masih menggunakan lebih banyak perlindungan ketika anda memasak. Ini bermakna anda boleh menggunakan topeng, dan meminta seseorang untuk membantu membersihkan jika sejumlah besar serbuk tersebar di udara.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Grundstein, A. et al. "Surat: Asma yang menyerang ribut di Atlanta, Georgia." Thorax 63 (2008): 659-660. 26 Sept. 2012. http://thorax.bmj.com/content/63/7/659.2.extract

http://www.lung.org/about-us/our-impact/top-stories/spring-forward-asthma-allergies.html

http://www.hse.gov.uk/press/2009/e09039.htm

http://www.healthpolicy.ucla.edu/pubs/Publication.aspx?pubID=181