Utama Maklumat kesihatan 5 Manfaat Minyak Zaitun untuk Kecantikan Wajah
5 Manfaat Minyak Zaitun untuk Kecantikan Wajah

5 Manfaat Minyak Zaitun untuk Kecantikan Wajah

Anonim

Minyak zaitun mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi selain baik untuk jantung, minyak zaitun juga boleh digunakan untuk merawat kecantikan wajah. Apakah faedah minyak zaitun untuk muka? Lihat semakan penuh dalam artikel ini.

Image

Kandungan nutrien minyak zaitun

Dalam 100 mililiter minyak zaitun sejumlah 884 kalori (44 peratus daripada kadar kecukupan harian harian) dan 100 gram lemak, yang boleh memenuhi 153 peratus daripada keperluan lemak harian tubuh. Walaupun kandungan lemak dalam minyak zaitun cukup tinggi, tetapi kebanyakan kandungan lemak adalah asid lemak tak jenuh tunggal, yang merupakan lemak yang baik.

Minyak zaitun juga merupakan sumber polifenol yang baik. Polifenol adalah sebatian fitokimia yang secara semula jadi terkandung di dalam tumbuhan. Sebatian ini memberikan pelbagai warna dalam makanan dan melindungi tumbuhan dari bahaya.

Bukan sahaja mampu melindungi tumbuhan, polifenol yang masuk ke dalam badan kita juga dapat melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Itulah sebabnya, polifenol yang terkandung dalam minyak zaitun boleh bertindak sebagai antioksidan dalam tubuh.

Minyak zaitun juga diperkaya dengan omega-3 dan omega-6, 15 mg vitamin E yang mencukupi untuk 72 peratus daripada keperluan harian badan, dan 61 mg vitamin K yang dapat memenuhi 75 peratus keperluan harian badan. Minyak zaitun tidak mengandungi kolesterol, karbohidrat, dan lemak.

Manfaat minyak zaitun untuk wajah

Anda tidak perlu menjalani penjagaan kulit menggunakan bahan kimia setiap kali. Kadang-kadang, penjagaan rumah boleh digunakan dan hasilnya tidak kurang baik. Salah satu daripada penjagaan kulit yang anda boleh cuba adalah dengan menggunakan minyak zaitun.

Rawatan ini adalah mudah, berkesan, dan selamat untuk kulit. Cuba gunakan minyak zaitun sebagai rawatan semulajadi untuk wajah anda untuk beberapa lama. Berikut adalah beberapa manfaat minyak zaitun untuk wajah yang sayang kepada anda.

1. Keluarkan alat solek pada muka

Image

Salah satu manfaat minyak zaitun untuk wajah adalah menghapuskan solek di muka. Anda boleh menggunakan minyak zaitun tulen selepas solek setiap hari dengan menggunakannya dan perlahan-lahan memijatnya di muka.

Gunakan minyak zaitun sebagai pembersih solek awal di muka anda, kemudian bilas dengan tuala yang direndam di dalam air suam. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan sabun yang mengandungi ekstrak zaitun untuk membilas wajah anda

2. Melembapkan kulit

Image

Tahukah anda bahawa minyak zaitun mempunyai sifat yang meningkatkan kelembapan pada kulit? Ya, jika anda mengupas kulit wajah kering, anda boleh memohon 1 hingga 3 tetes minyak zaitun pada muka yang kering.

Anda juga dapat mengalahkan faedah minyak zaitun untuk wajah dengan mencampur krim pelembab wajah dengan beberapa tetes minyak zaitun untuk menghidrat kulit agar tetap lembab dan licin.

3. Mengatasi masalah kulit

Image

Minyak zaitun telah terbukti dapat melegakan keadaan kulit yang kering, gatal atau meradang. Sebabnya, minyak zaitun mengandungi oleochantal yang dapat menghilangkan ketidakselesaan akibat keradangan pada kulit wajah.

Cara menggunakannya sangat mudah, anda hanya perlu menambah beberapa sudu minyak zaitun ke dalam tab mandi air suam. Kemudian anda boleh mandi atau hanya bilas muka anda dengan air yang telah dicampur dengan minyak zaitun.

4. Gosok kulit muka

Image

Selain melembapkan dan merawat kulit gatal yang meradang, anda boleh membuat scrub wajah semula jadi dengan menggunakan campuran minyak zaitun dan garam laut. Ini sangat berguna jika kulit wajah anda bersisik dan kering,

Campurkan 3 sudu minyak zaitun tulen dengan 5 sudu teh garam laut. Kemudian, urut perlahan ke bahagian hidung dan bahagian lain muka yang kering. Campuran garam dan minyak boleh mengelupas kulit kering sambil meningkatkan kelembapan di wajah anda.

5. Membantu mengeluarkan parut jerawat

Image

Walaupun terdapat beberapa rawatan profesional di klinik kecantikan untuk menghilangkan parut jerawat seperti pelapisan laser , terapi cahaya, atau pengisi kosmetik, anda juga boleh merawat parut jerawat anda di rumah dengan beberapa rawatan mudah.

Ya, anda boleh menggunakan minyak zaitun untuk membantu menghilangkan parut jerawat. Sapukan minyak zaitun ke kawasan kulit, kemudian gunakan jari anda untuk memijat kulit untuk membantu penyerapan yang lebih baik. Minyak ini boleh digunakan untuk kulit selama kira-kira 5-10 minit, tetapi jangan biarkan pada kulit selama lebih dari 10 minit.

5. Faedah lain

Image

Bukan hanya baik untuk kulit muka, minyak zaitun juga menawarkan banyak manfaat untuk rambut anda. Kandungan antioksidan yang tinggi dalam minyak zaitun, iaitu vitamin A dan E, dapat membantu memperbaiki rambut kering yang berpecah kerana pendedahan dan pencemaran cahaya matahari.

Jika anda mempunyai masalah dengan kelemumur, anda boleh menggunakan minyak zaitun yang dicampur dengan jus lemon. Sebabnya, asid semulajadi dalam jus lemon memainkan peranan dalam mengikis lapisan ketombe (yang biasanya disebabkan oleh mengelupas kulit kering), manakala manfaat minyak zaitun untuk rambut melembapkan lapisan kulit kepala yang baru.

Minyak zaitun juga boleh melicinkan lapisan pelindung rambut (cuticles), sehingga menjadikan rambut kelihatan berkilat. Kandungan asid oleik, asid palmitik, dan squalene dalam minyak zaitun boleh menjadikan ini berlaku. Sebenarnya, banyak produk syampu, perapi dan pomade mengandungi bahan-bahan ini dalam bentuk sintetik yang dibuat di makmal.

Malah, itu bukan semua. Minyak zaitun juga boleh membantu memanjangkan bulu mata secara semulajadi. Minyak zaitun menyerap ke dalam akar rambut dan liang kulit kelopak mata untuk merangsang pertumbuhan bulu mata dan menjadi perisai untuk melindungi kekuatan batang rambut bulu mata.

Bagaimanapun, jangan gunakan minyak zaitun untuk muka

Pengetahuan umum bahawa minyak zaitun mempunyai kegunaan bermanfaat untuk wajah. Walau bagaimanapun, ini tidak digalakkan jika anda mempunyai jenis kulit sensitif. Terutama jika anda mempunyai jerawat di wajah anda dan mengalami masalah dermatitis.

Sebabnya, kajian mendapati bahawa penggunaan minyak zaitun untuk wajah bayi dan orang dewasa tertentu boleh menjadikan kulit lebih meradang atau alah.

Dalam kajian ini, penggunaan minyak zaitun pada bayi mungkin menjadi pencetus ekzema di kemudian hari. Selain itu, jika dalam keluarga anda, anda mempunyai sejarah ekzema sebelum ini.

Ia baik, anda melakukan ujian alergi sebelum menggunakan minyak ini. Ini dilakukan supaya anda dapat merasakan manfaat minyak zaitun untuk wajah dengan optimum.

Cuba menggosok beberapa titisan minyak zaitun di tangan anda, memerhatikan perubahan atau kepekaan kulit selepas itu. Jika dalam masa 24-48 jam tidak ada tindak balas, anda selamat menggunakannya. Walau bagaimanapun, jika terdapat tindak balas seperti kulit berkeringat atau gatal-gatal, anda tidak boleh menggunakan minyak zaitun untuk muka anda.

Petua untuk memilih minyak zaitun yang baik untuk kulit muka

Untuk mendapatkan semua manfaat minyak zaitun untuk wajah seperti yang telah disebutkan di atas, sudah tentu anda memerlukan pengambilan minyak terbaik di kelasnya dan berkualiti tinggi. Sebelum membeli, anda harus mempertimbangkan beberapa perkara di bawah untuk mencari minyak zaitun yang terbaik di pasaran.

1. Pilih minyak zaitun dengan label "minyak zaitun tambahan dara"

Image

Minyak zaitun tambahan adalah jenis minyak zaitun yang terbaik. Kerana jenis minyak zaitun ini melalui proses perkilangan yang sangat sedikit, mungkin tidak sama sekali sehingga molekul rasa dan aroma kekal utuh.

Minyak zaitun tambahan dara dihasilkan dari proses penekanan sejuk satu kali pengekstrakan zaitun. Berbeza dengan proses pembuatan minyak zaitun biasa yang bergantung pada panas, tekanan dingin tidak menggunakan panas tetapi tekanan untuk memproses minyak.

Proses ini tidak melibatkan haba dan bahan kimia. Oleh itu, kualiti minyak adalah lebih tulen, kelas tinggi, dan mengandungi antioksidan yang paling banyak berbanding dengan jenis minyak zaitun lain.

Jadi, agar tidak tertipu oleh banyak produk palsu di pasaran, pastikan anda memilih minyak zaitun tambahan yang mempunyai aroma zaitun segar, rasa yang sedikit pahit, dan apabila anda rasa ia akan meninggalkan lada aftertaste pedas. Warna minyak zaitun tambahan juga kelihatan seperti zaitun hijau, yang cenderung menjadi lebih pekat daripada minyak zaitun biasa.

Sila ambil perhatian bahawa istilah "dara tambahan" tidak sama dengan "tulen". Malah, label "murni" pada botol minyak anda menunjukkan bahawa produk itu adalah kualiti rendah kerana ia telah melalui proses penapisan atau penapisan.

2. Organik lebih baik

Image

Pastikan terdapat label organik dari USDA atau BPOM, yang menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 95 peratus minyak zaitun dibuat daripada zaitun yang tumbuh secara semula jadi tanpa penggunaan racun perosak sintetik atau baja.

Walaupun produk pilihan anda tidak termasuk label organik, jangan panik lagi. Sebabnya ialah banyak pengeluar minyak zaitun kecil yang berkualiti tinggi tidak mampu membayar royalti pada sijil label organik daripada kerajaan tempatan mereka.

Nah, pastikan, jangan teragak-agak untuk terus bertanya kepada penjual minyak zaitun yang akan anda beli.

3. Tarikh pengeluaran dan tamat tempoh dinyatakan

Image

Sama seperti apabila membeli makanan atau minuman, anda juga perlu memerhatikan untuk tamat tempoh minyak ini. Ya, minyak zaitun walaupun diproses secara alami juga mempunyai jangka hayat yang optimum.

Oleh itu, jangan lupa untuk sentiasa mengetahui sama ada minyak dihasilkan dan apabila tempoh tamat berakhir. Anda biasanya boleh melihat tarikh pembuatan dan tamat tempoh pada label maklumat pembungkusan, di bawah botol, atau di tudung minyak ini.

Tetapi ia juga perlu difahami bahawa hanya minyak yang dibungkus atau dihasilkan di Itali, tidak bermakna minyak itu berasal dari Itali. Minyak ini pada dasarnya dapat dihasilkan dari mana saja di Mediterania - Tunisia, Sepanyol, Yunani dan Turki - dan diimport ke Itali hanya untuk dibungkus.

Semakin lama ketinggalan masa antara musim panen dan tempoh pemprosesan, semakin rendah kualiti akhir. Pastikan anda tidak membeli produk yang berumur lebih daripada dua tahun.

4. Pembungkusan menggunakan botol kaca berwarna gelap atau dalam tin

Image

Jadi, anda boleh merasakan manfaat minyak zaitun untuk wajah secara optimum, kemudian memilih produk yang menggunakan botol kaca atau tin.

Kerana pendedahan kepada cahaya dan haba dari luar akan merosakkan komposisi dan rasa yang terkandung dalam minyak zaitun. Oleh itu, elakkan membeli minyak ini yang dibungkus dalam botol kaca yang jelas, terutamanya botol plastik.

Apabila anda pulang ke rumah, simpan botol minyak zaitun anda di dalam almari gelap, tidak lembap, dilindungi dari cahaya matahari, dan jauh dari dapur.

5. Lihat juga nama kilang atau tempat penuaian pada bungkusan

Image

Biasanya minyak zaitun berkualiti akan melampirkan nama kilang dan perladangan di mana minyak dibuat pada label pembungkusan. Walaupun anda tidak tahu bagaimana mengeja ladang dan kawasan asal, tidak mengapa.

Pelaporan dari Real Simple, Nicholas Coleman, pakar minyak zaitun di Eataly, mengatakan bahawa kemasukan nama-nama kilang dan perladangan pada label pembungkusan adalah jaminan kualiti minyak zaitun.

Malah, lebih baik jika terdapat segel rasmi atau setem yang memperlihatkan bahawa minyak berasal dari kawasan yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran minyak, seperti PDO (Ordinan Perlindungan Negara Asal Uni Eropa) atau DOP (sehelai serupa dari Itali).

6. Rasa dan aroma aroma

Image

Sesetengah orang mungkin memilih untuk membeli minyak zaitun yang diimport kerana ia dianggap lebih tulen dan berkualiti. Walau bagaimanapun, terdapat satu perkara yang mungkin sering diabaikan, iaitu perjalanan minyak zaitun untuk sampai ke tangan anda.

Walaupun semakin lama perjalanan yang diperlukan untuk minyak zaitun dapat mencapai suatu tempat, semakin bertambahnya usia. Ini pasti akan menjejaskan kualiti minyak itu sendiri.

Nah, inilah sebabnya banyak minyak yang diimpor mempunyai rasa atau bau yang tengik. Jika anda mendapat faedah minyak zaitun untuk wajah atau kesihatan anda, menelan satu sendok makan minyak tengik tentu tidak akan memberikan banyak faedah.

Ada perubahan dalam rasa ini akan memberi impak negatif kepada tubuh kerana ia membentuk radikal bebas dan tahap antioksidan tertentu (termasuk asid lemak dan kompleks vitamin B) juga menguap.

Oleh itu, sebelum menggunakan minyak ini, baik untuk mencium dan merasainya ketika anda pulang. Secara idealnya, minyak zaitun yang baik tidak menghasilkan bau rancid atau rasa yang tidak menyenangkan - contohnya, bau sarung kaki basah atau mentega kacang basi. Sebaliknya, bau dan rasa minyak zaitun yang baik harus segar.

Juga Baca:

  • Mana yang Sihat: Minyak Zaitun Biasa atau Minyak Zaitun Ekstra?
  • Minyak zaitun vs minyak alpukat: Mana yang lebih baik untuk rambut?
  • Bukan Hanya Melembapkan Kulit, Manfaat Minyak Zaitun untuk Tubuh ini

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 23 Ogos, 2018 | Terakhir Edited: 23 Ogos, 2018

Sumber

Cooke, A., Cork, MJ, Victor, S., Campbell, M., Danby, S., Chittock, J., & Lavender, T. (2016, Mac). Minyak zaitun, minyak bunga matahari atau tiada minyak untuk kulit kering bayi atau urut: Juruterbang, pengawas yang buta, percubaan terkawal rawak (minyak dalam penjagaan kulit bayi). Acta Dermato-Venereologica, 96 (3), 323-30.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26551528

Danby, SG, AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, MJ (2012, 20 September). Kesan minyak biji zaitun dan bunga matahari pada penghalang kulit dewasa: implikasi untuk penjagaan kulit neonatal. Dermatologi Pediatrik, 30 (1), 42-50.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995032

Manfaat minyak zaitun muka http://www.healthline.com/health/olive-oil-benefits-face#uses3 Diakses pada 5 Ogos 2017

Manfaat kecantikan minyak zaitun http://www.womenshealthmag.com/beauty/beauty-benefits-of-olive-oil/slide/6 Diakses pada 5 Ogos 2017

Manfaat menggunakan zaitun dara tambahan http://www.livestrong.com/article/122517-benefits-using-extra-virgin-olive/ Diakses pada 5 Ogos 2017