Utama Anemia Siapa yang berisiko terkontaminasi anemia?
Siapa yang berisiko terkontaminasi anemia?

Siapa yang berisiko terkontaminasi anemia?

Anonim

Anemia adalah keadaan biasa yang boleh berlaku di mana-mana umur, kaum, dan kumpulan etnik. Kedua-dua lelaki dan wanita boleh mengalami anemia. Walau bagaimanapun, wanita mengandung berisiko tinggi untuk keadaan ini akibat kehilangan darah dari haid.

Image

Anemia boleh berlaku semasa kehamilan kerana tahap asid dan asid folik yang rendah dan perubahan dalam darah. Semasa 6 bulan pertama kehamilan, bahagian cecair darah (plasma) wanita meningkat lebih cepat daripada jumlah sel darah merah. Ini menyebabkan darah menjadi nipis dan boleh menyebabkan anemia.

Semasa tahun pertama kehidupan, beberapa bayi berisiko mengalami anemia akibat kekurangan zat besi. Risiko kepada bayi termasuk mereka yang dilahirkan terlalu awal dan bayi yang diberi makan hanya susu ibu atau susu formula yang tidak diperkaya dengan besi. Bayi ini dapat mengalami kekurangan zat besi pada usia 6 bulan.

Bayi antara 1 dan 2 tahun juga berisiko mengalami anemia. Mereka mungkin tidak mendapat cukup besi dalam makanan mereka, terutama jika mereka minum banyak susu lembu. Kandungan besi rendah lembu diperlukan untuk pertumbuhan.

Minum susu lembu yang banyak boleh membuat bayi atau kanak-kanak tidak mendapat cukup makan makanan kaya besi atau menyerap zat besi yang cukup dari makanan.

Orang dewasa lebih tua juga mengalami peningkatan risiko untuk anemia. Penyelidik terus mengkaji keadaan apa yang memberi kesan kepada orang dewasa yang lebih tua. Ramai orang ini mempunyai keadaan perubatan yang lain juga.

Faktor risiko utama yang menyebabkan anemia

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko anda untuk anemia termasuk:

 • Diet yang rendah dalam besi, vitamin, atau mineral
 • Kerugian darah dari pembedahan atau kecederaan
 • Penyakit jangka panjang atau serius, seperti penyakit buah pinggang, kanser, diabetes, arthritis rheumatoid, HIV / AIDS, penyakit usus radang (termasuk penyakit Crohn), penyakit hati, kegagalan jantung dan penyakit tiroid
 • Jangkitan jangka panjang
 • Sejarah keluarga anemia yang diwarisi, seperti anemia sel sabit atau talasemia

Bagaimana untuk mencegah anemia?

Anda mungkin dapat mencegah berulang beberapa jenis anemia, terutama yang disebabkan oleh kekurangan zat besi atau vitamin. Perubahan dalam diet atau makanan tambahan boleh menghalang anemia jenis ini daripada berlaku lagi.

Merawat penyebab utama anemia ini dapat mencegah keadaan (atau mencegah pengulangan anemia). Misalnya, jika ubat menyebabkan anemia, doktor anda mungkin menetapkan ubat jenis lain.

Untuk mencegah anemia menjadi lebih teruk, beritahu doktor anda mengenai semua tanda dan gejala. Bercakap dengan doktor anda mengenai ujian yang mungkin anda perlukan dan ikuti rancangan rawatan anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017