Utama Maklumat kesihatan Bolehkah Vaksin HPV Membuat Kemandulan, Mitos Atau Fakta?
Bolehkah Vaksin HPV Membuat Kemandulan, Mitos Atau Fakta?

Bolehkah Vaksin HPV Membuat Kemandulan, Mitos Atau Fakta?

Anonim

Kanser serviks adalah sejenis kanser yang sering menyerang wanita. Kebanyakan kanser serviks disebabkan oleh virus papillomavirus manusia (disingkat sebagai HPV). Jangkitan virus ini dapat dicegah dengan mengimunisasi HPV. Walau bagaimanapun, sesetengah orang masih meragui keselamatan vaksin ini. Banyak andaian yang beredar bahawa vaksin ini boleh menyebabkan masalah kesuburan. Anggapan ini tidak benar, sebaliknya vaksin HPV mempunyai kesan positif terhadap kesuburan wanita. Lihat penjelasan berikut.

Image

Bersantai, vaksin HPV tidak menyebabkan masalah kesuburan

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat menyatakan bahawa tiada masalah keselamatan dengan vaksin HPV, vaksin ini terbukti selamat jika diberikan. Pening, bengkak pada tapak suntikan, dan loya boleh berlaku selepas vaksin disuntik. Walau bagaimanapun, secara amnya, kesannya adalah terhad dan tidak menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi yang lebih teruk.

Vaksin HPV adalah vaksin yang tidak aktif yang mengandungi protein yang serupa dengan struktur virus HPV yang tidak mengandungi DNA virus. Oleh itu, vaksin ini sangat selamat dan tidak akan menjangkiti manusia. Selepas disuntik, vaksin akan merangsang pembentukan tindak balas imun di dalam badan dengan itu mewujudkan perlindungan terhadap kanser serviks.

Vaksin untuk kanser serviks juga tidak terbukti mengganggu kesuburan. Sehingga kini tiada bukti penyelidikan yang mendedahkan bahaya vaksin untuk kesuburan. Vaksin ini belum terbukti menyebabkan sel telur wanita berhenti berfungsi seperti biasa sebelum dia memasuki usia 40 tahun. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang tentang kesuburan anda ketika mendapatkan vaksin HPV. Malah, vaksin ini dapat melindungi wanita dari kanser serviks sehingga masalah kesuburan akibat kanser serviks dapat dicegah.

Image

Vaksin HPV sebenarnya meningkatkan kesuburan pada sesetengah wanita

Seorang penyelidik dari Boston University, memerhatikan hubungan antara vaksin HPV dan kesuburan. Kajian ini melaporkan bahawa vaksin ini untuk kanser serviks boleh meningkatkan peluang kesuburan pada beberapa wanita. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatric dan Perinatal Epidemiology menunjukkan persatuan antara vaksin HPV dan wanita yang mempunyai sejarah penyakit kelamin. Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit kelamin sering dikaitkan dengan kesuburan yang rendah.

Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai sejarah penyakit vena yang divaksinasi akan mempunyai peluang kehamilan yang sama seperti wanita yang tidak pernah divaksinasi dan tidak mempunyai sejarah penyakit kelamin. Dengan kata lain, vaksin HPV dapat melindungi kesuburan wanita yang mengalami penyakit kelamin.

Kajian ini menggunakan data dari Pregnancy Study Online (PRESTO), sebuah kumpulan yang sedang hamil dari perancang kehamilan di Amerika Utara. Kajian itu melibatkan 3, 483 wanita dan 1, 022 lelaki berusia 21 hingga 45 tahun yang secara aktif cuba hamil.

Juga Baca:

  • Mengungkapkan Keberkesanan Vaksin HPV dalam Mencegah Kanser Serviks
  • 8 Soalan yang Paling Sering Ditanya Mengenai Vaksin HPV
  • Bolehkah Vaksin HPV Mencegah Penyakit Gender?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 Januari, 2018 | Terakhir Edited: 9 Januari 2018

Sumber

Vaksin HPV yang dikaitkan dengan peningkatan kesuburan pada beberapa wanita https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170919160337.htm diakses 3 Januari 2018.

Kathryn AM, Elizabeth EH, Amelia K., 2017. Kesan Vaksinasi terhadap Papillomavirus Manusia pada Ketidakstabilan. Pediatrik dan Perinatal Epidemiologi doi: 10.1111 / ppe.12408.

Vaksin HPV: Fakta dan Ketakutan https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-vaccine-facts-and-fears.html diakses 3 Januari 2018.