Utama Strok Sindrom Bálint: Komplikasi Strok Langsung
Sindrom Bálint: Komplikasi Strok Langsung

Sindrom Bálint: Komplikasi Strok Langsung

Anonim

Sindrom Bálint adalah sekumpulan tiga gejala yang berkumpul akibat strok di sempadan parietal dan lobus oksipital otak. Tanda-tanda sindrom Bálint adalah:

  • Ketidakupayaan untuk melihat bilik sekitar
  • Ketidakupayaan untuk mendapatkan objek semasa melihat objek, kerana kekurangan koordinasi pergerakan di mata dan tangan
  • Kecenderungan untuk melihat hanya satu objek dalam julat penglihatan
Image

Kerana sindrom Bálint tidak biasa dan sukar untuk dikaji semula dengan alat klinikal yang standard, penyelidikan mengenai keadaan ini hanya laporan kes dan bahkan ini tidak dapat dijadikan rujukan kerana pemilihan kes bias, aplikasi yang tidak sesuai dengan definisi operasi, kekurangan kajian dasar yang memadai, kekurangan bahan terjemahan, dan kegagalan membezakan antara defisit dalam fasa akut dan kronik proses pemulihan.

Apa yang diketahui saintis mengenai sindrom Bálint?

Gejala penyakit Sindrom Bálint ini terdapat dalam kes penderita migrain berusia 29 tahun. Sebelum sakit kepala migrain, pesakit mengalami ketidakupayaan untuk melihat semua objek dalam bidang visual serentak; ketidakupayaan untuk menyelaraskan pergerakan tangan dan mata; dan ketidakupayaan untuk melihat objek apabila diperintahkan. Gejala-gejala ini tidak muncul sebelum migrain, dan tidak lagi muncul apabila migrain telah berlalu.

Kajian terhadap pesakit dengan degenerasi ganglionik corticobasal (CBGD) juga menunjukkan perkembangan sindrom Bálint. Sebagai hasil daripada CGBD, pesakit mengalami ketidakmampuan untuk memindahkan matanya ke objek visual yang berada di pesawat periferalnya. Pesakit juga tidak dapat menyentuh dan menyentuh objek di kawasan periferi mereka.

Pesakit dengan pekak kongenital menunjukkan simptom sindrom Bálint separa. Pesakit ini mempunyai ketidakupayaan untuk melihat peristiwa serentak dalam bidang visualnya. Dia juga tidak boleh memberi tumpuan dan mengikuti objek dengan matanya. Di samping itu, beliau juga tidak dapat menunjuk objek apabila diminta. Sindrom Bálint jarang dilaporkan pada kanak-kanak, tetapi beberapa kajian terbaru menunjukkan bukti bahawa keadaan ini mungkin berlaku pada kanak-kanak. Kes yang melibatkan seorang budak lelaki berusia 10 tahun dengan sindrom Bálint telah dilaporkan. Hasil yang sama dilihat pada anak laki-laki berumur 7 tahun. Pada kanak-kanak, hasil sindrom ini biasanya berupa kesukaran dalam melakukan kerja sekolah, terutamanya membaca. Penyelidik sedang berusaha untuk memantau lebih dekat sindrom ini untuk menyediakan pemulihan yang mencukupi dan pesakit boleh segera menyesuaikan diri dengan alam sekitar.

Mengapa saya mempunyai sindrom ini?

Kesukaran visual dalam sindrom Bálint biasanya disebabkan oleh kerosakan pada bahagian atas lobus temporal-oksipital di kedua-dua belah otak. Lobak temporal adalah di sisi otak dekat dengan telinga dan lobus oksipital di bahagian belakang otak. Oleh itu, lobus temporal-occipital merujuk kepada sisi dan belakang otak. Dalam sindrom Bálint, bahagian atas lobus parietal di kedua-dua belah otak juga akan terjejas. Lobak parietal adalah bahagian atas otak.

Bagaimana anda mendiagnosis sindrom ini?

Kekurangan pengetahuan tentang sindrom ini boleh menyebabkan misdiagnosis seperti buta, psikosis, atau demensia. Gejala-gejala sindrom Bálint adalah yang paling mungkin diperhatikan oleh ahli terapi apabila memberikan pemulihan selepas luka otak.

Walau bagaimanapun, disebabkan kekurangan pengamal memahami sindrom Bálint, gejala-gejala tersebut sering dijelaskan dengan salah tanpa dianggap kemungkinan dan tidak diikuti oleh pengesahan perubatan. Mana-mana gangguan perwakilan spatial yang teruk, yang timbul secara spontan selepas kerosakan parietal bilateral, menunjukkan kehadiran kuat sindrom Bálint dan mesti disiasat. Satu kajian melaporkan bahawa kerosakan belakang occipito dua bahagian pada bahagian parietal kelihatan dimasukkan dalam sindrom Bálint.

Apakah rawatan untuk sindrom ini?

Dari segi pemulihan khusus untuk gangguan persepsi visual seperti sindrom Bálint, sastera yang tersedia sangat jarang. Menurut satu kajian, latihan pemulihan harus memberi tumpuan kepada peningkatan pengimbasan visual, membangunkan gerakan panduan visual, dan meningkatkan integrasi elemen visual. Strategi rawatan yang sangat sedikit telah dicadangkan, dan beberapa daripadanya telah dikritik kerana kurang berkembang dan mesti dinilai.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

DJ Zgaljardic, Yancy S, Levinson J, Morales G, Masel BE (2011). "Sindrom Bálint dan pemulihan kecederaan otak pasca akut: laporan kes". Brain Injil 25 (9): 909-17.

Rizzo, M., & Vecera, SP (2002). Substrat psikoanatomis sindrom Balint. Jurnal Neurologi, Neurosurgery & Psikiatri , 72 (2), 162-178.

Shah PA, Nafee A (Oktober 1999). "Migrain aura menyamar sebagai sindrom Bálint". J. Neurol. Neurosurg. Psychiatr. 67 (4): 554-5.

Gillen JA, Dutton GN (Mei 2003). "Sindrom Bálint dalam lelaki berusia 10 tahun". Dev Med Child Neurol 45 (5): 349-52.

Drummond SR, Dutton GN (Oktober 2007). "Diagnosis serentak berikut hipoksia perinatal: varian pediatrik mungkin sindrom Bálint". A AOS 11 (5): 497-8.