Utama Anemia Punca Anemia Merosakkan
Punca Anemia Merosakkan

Punca Anemia Merosakkan

Anonim

Anemia merosakkan disebabkan oleh kekurangan faktor intrinsik atau punca lain, seperti jangkitan, pembedahan, ubat-ubatan, dan diet.

Image

Kekurangan faktor intrinsik

Faktor intrinsik adalah protein yang dibuat dalam perut. Protein ini membantu badan anda menyerap vitamin B12. Dalam sesetengah orang, maklum balas autoimun menyebabkan faktor intrinsik menurun.

Satu tindak balas autoimun berlaku apabila sistem imun membuat antibodi (protein) yang menyerang dan merosakkan tisu atau sel badan.

Dalam anemia yang merosakkan, tubuh membuat antibodi untuk menyerang dan memusnahkan sel parietal. Sel-sel ini merangkumi perut dan membuat faktor-faktor intrinsik. Punca tindak balas autoimun ini masih belum diketahui.

Akibat serangan antibodi, perut berhenti menghasilkan faktor intrinsik. Tanpa faktor intrinsik, tubuh tidak dapat mengedarkan vitamin B12 melalui usus kecil sebagai tempat penyerapan vitamin. Keadaan ini mencetuskan kekurangan vitamin B12.

Kekurangan faktor intrinsik juga boleh berlaku jika anda menjalani pembedahan abdomen. Pembedahan jenis ini mengurangkan bilangan sel parietal yang bertanggungjawab untuk mencipta faktor intrinsik.

Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak dilahirkan dengan gangguan yang diwarisi yang menghalang tubuh daripada membuat faktor intrinsik. Gangguan ini dipanggil anemia perenakan kongenital.

Sebab-sebab lain

Selain kekurangan faktor intrinsik, anemia pernicious juga disebabkan oleh faktor lain. Malabsorpsi dalam usus kecil dan pengambilan makanan rendah vitamin B12 juga boleh menyebabkan anemia yang merosakkan.

Malabsorpsi dalam usus kecil

Kadangkala, anemia yang merosakkan disebabkan oleh gangguan dalam penyerapan vitamin B12 dalam usus kecil. Gangguan ini dipicu oleh:

 • Terlalu banyak bakteria buruk dalam usus kecil. Keadaan ini adalah penyebab biasa anemia yang merosakkan pada orang dewasa. Bakteria menggunakan vitamin B12 sebelum usus kecil selesai menyerapnya.
 • Penyakit yang mengganggu penyerapan vitamin B12, seperti penyakit seliak. Penyakit celiac adalah penyakit genetik apabila tubuh tidak dapat menerima protein yang dipanggil gluten. Selain celiac, penyakit HIV dan penyakit Crohn (penyakit radang usus) juga boleh mengganggu penyerapan vitamin B12.
 • Ubat-ubatan tertentu yang memberi kesan kepada pertumbuhan bakteria atau menghalang penyerapan vitamin B12 oleh usus kecil. Ubat-ubatan ini termasuk antibiotik, sawan, dan ubat-ubatan diabetes tertentu.
 • Pembuangan pembedahan sebahagian atau semua usus kecil.
 • Jangkitan cacing cacing. Cacing pirus mengambil pengambilan vitamin B12 dalam badan. Pencetus untuk jangkitan ini adalah penggunaan ikan yang terinfeksi cacing pita, serta kebiasaan makan ikan yang dimasak dengan matang.

Diet rendah vitamin B12

Sesetengah orang mengalami anemia yang merosakkan kerana mereka tidak mempunyai cukup vitamin B12 dalam diet mereka. Penyebab anemia yang merosakkan kurang biasa daripada sebab-sebab lain.

Sumber makanan kaya vitamin B12, termasuk:

 • Bijirin sarapan mengandungi vitamin B12
 • Daging seperti daging lembu, hati, ayam dan ikan
 • Telur dan produk susu (seperti susu, yogurt, dan keju)
 • Makanan yang diperkayakan dengan vitamin B12, seperti minuman berasaskan soya dan burger vegetarian

Vegetarian yang tidak memakan haiwan, produk tenusu, dan makanan tambahan vitamin B12 cenderung berisiko mengalami anemia yang merosakkan.

Bayi yang disusui oleh ibu-ibu vegetarian juga berisiko mengalami anemia yang merosakkan. Bayi ini boleh menunjukkan gejala anemia dalam masa beberapa bulan selepas kelahiran. Sebabnya, mereka tidak mempunyai cukup masa untuk menyimpan vitamin B12 di dalam badan mereka. Secara amnya, doktor akan merawat bayi dengan memberi vitamin B12 tambahan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/prnanmia/causes