Utama Maklumat kesihatan 9 Mitos Tentang Gigi Manusia Bahawa Anda Tidak Perlu Dipercayai Lagi
9 Mitos Tentang Gigi Manusia Bahawa Anda Tidak Perlu Dipercayai Lagi

9 Mitos Tentang Gigi Manusia Bahawa Anda Tidak Perlu Dipercayai Lagi

Anonim

Keadaan gigi boleh menggambarkan kesihatan keseluruhan badan pemilik. Itulah sebabnya, ibu bapa sentiasa menekankan pentingnya mengekalkan kesihatan mulut sejak zaman kanak-kanak. Walau bagaimanapun, malangnya terdapat banyak mitos tentang kesihatan pergigian yang ternyata salah. Hanya apa? Semak lebih lanjut dalam artikel ini.

Image

Mitos mengenai kesihatan pergigian nampaknya tidak benar

Berikut adalah beberapa mitos mengenai kesihatan pergigian yang perlu anda ketahui tentang:

1. Lebih putih gigi, lebih sihat

Salah. Ramai menganggap bahawa gigi putih berkilat sihat. Malah ini tidak benar. Gigi putih tidak selalu menunjukkan gigi yang sihat. Warna gigi semulajadi boleh berubah dari satu orang ke satu sama lain. Jadi, boleh jadi, orang yang sebenarnya mempunyai gigi yang sihat mempunyai gigi yang lebih gelap daripada orang lain. Terutama dengan umur, gigi manusia secara semula jadi akan berubah warna.

Apa yang perlu difahami, perubahan warna gigi juga boleh berlaku apabila gigi mula merosakkan. Ini adalah salah satu sebab mengapa ramai orang mengaitkan perubahan warna gigi dengan gigi yang tidak sihat. Walaupun tidak selalu berlaku.

2. Gula adalah musuh terbesar gigi

Tidak selalu. Sebab sebenar kerosakan gigi adalah gabungan bakteria, gula, dan asid di dalam mulut. Baki karbohidrat dalam gigi adalah makanan untuk bakteria ini. Nah, gula dimasukkan dalam kategori karbohidrat. Begitu juga, makanan sihat atau bijirin yang kita makan dan baki atau terikat pada gigi. Ini pastinya boleh menjadi salah satu punca kerosakan gigi akibat serpihan makanan yang terkumpul dan membusuk di antara gigi.

Itulah sebabnya, penting untuk memberus gigi selepas makan untuk mengekalkan kesihatan mulut keseluruhan - dengan tarikh akhir kira-kira 30 minit selepas makan. Terutama selepas anda makan gula-gula atau makan gula-gula lain. Berus gigi ini digunakan untuk menyingkirkan gula dan asid yang boleh merosakkan gigi.

3. Jangan pergi ke doktor gigi sekiranya anda hamil

Salah. Sebaliknya, jika anda mempunyai rongga semasa mengandung dan mengembangkan keradangan, gigi bermasalah harus dikeluarkan segera. Walau bagaimanapun, ramai ibu mungkin enggan pergi ke doktor gigi kerana ketakutan bahawa pengekstrakan gigi boleh membahayakan janin pada rahim. Tenanglah. Prosedur anestetik tempatan telah terbukti selamat untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, apabila anda berunding dengan anda, jangan lupa melapor kepada doktor gigi jika anda mengandung.

4. Sakit gigi boleh disembuhkan hanya dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit

Tidak selalu. Pada asasnya, ubat penahan sakit hanya membantu melegakan kesakitan sementara, tetapi jangkitan bakteria di gigi tetap dan satu kali rasa sakit akan timbul semula.

Jadi jika terdapat karies, gigi mesti dirawat. Jika karies belum mencapai jaringan saraf, gigi masih boleh ditambal. Walau bagaimanapun, jika rangkaian saraf telah terdedah, maka gigi tidak boleh segera ditambal tetapi harus dirawat rawatan terusan akar pertama.

5. Kebiasaan mengisap ibu jari anda membuat gigi membengkok

Betul Banyak kajian telah mendedahkan bahawa kebiasaan menghisap ibu jari kanak-kanak boleh menyebabkan gigi depan maju, aka ketagih. Walaupun begitu, ini bergantung pada beberapa perkara. Contohnya, tempoh masa kanak-kanak terbiasa menghisap jari, berapa kali dia menghisap jari dalam sehari, dan berapa kuatnya menghisap anak itu. Selalunya, lebih lama, dan lebih kuat dia menghisap ibu jari, semakin besar peluang menyikat gigi. Terutama jika ia dijalankan sehingga kanak-kanak berusia 5 tahun.

6. Berus gigi dengan pembersih bulu yang bersih

Salah. Gigi juga boleh menjadi bersih dengan berus gigi yang lembut. Malah sesetengah doktor gigi mengesyorkan menggunakan berus gigi lembut supaya tidak menyakitkan gusi dan merosakkan enamel.

Bukan masalah berus bulu lembut atau keras yang anda gunakan untuk memastikan gigi anda bersih, tetapi bagaimana untuk memberus gigi yang betul. Sebagai contoh, tekun berus gigi dua kali sehari dan gantikan berus gigi setiap 3 atau 4 bulan.

7. gigi putih boleh merosakkan enamel

Salah . Bahan utama untuk pemutihan gigi adalah hidrogen peroksida dan hidrogen karbon, yang berfungsi sebagai alat pengoksidaan untuk menghapuskan kotoran dari permukaan enamel atau lapisan luar gigi.

Jika jumlahnya tidak berlebihan, pemutih gigi adalah selamat digunakan. Walau bagaimanapun, jika agen pemutihan gigi mengandungi terlalu banyak asid, maka itu berbahaya untuk enamel. Begitu juga penggunaan produk yang berlebihan atau tidak betul merosakkan enamel.

8. Sakit gigi mesti dikeluarkan dengan segera, jangan patch dahulu

Salah. Ramai merasakan bahawa apabila anda mengalami sakit gigi, lebih baik untuk menariknya keluar daripada perlu ditambal terlebih dahulu kerana selepas ditambal ia masih boleh menyakiti lagi. Malah, pengekstrakan gigi harus menjadi penyelesaian terakhir jika rawatan lain gagal atau sudah mustahil. Keutuhan gigi sebanyak mungkin boleh dikekalkan di dalam mulut, kehilangan artikel satu gigi dapat mengurangkan keberkesanan rahang untuk mengunyah.

Itulah sebabnya beberapa doktor mengesyorkan pemasangan gigi palsu untuk menggantikan gigi yang hilang. Walau bagaimanapun, pemasangan gigi palsu juga merupakan penyelesaian terakhir dalam hal-hal estetika atau kesihatan pergigian kerana tidak kira betapa baik gigi palsu itu, ia masih lebih baik daripada gigi asal. Kini sains dan teknologi dalam bidang pergigian telah berkembang dengan pesat sehingga mengisi gigi diperbuat dari bahan tahan lama yang tidak mudah disesarkan.

9. Wanita haid tidak boleh tarik gigi

Juga Baca:

  • Tidak Perlu Gargle Selepas Memutihkan Gigi Anda: 5 Fakta mengenai Kebersihan Gigi Anda Tidak Tahu
  • 7 Prinsip Utama untuk Mengekalkan Gigi Sihat dan Mulut
  • 9 Tabiat Buruk Bahawa Tanpa Anda Menyedari Ternyata Menjadikan Gigi Anda Rusak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Mitos dan Fakta Tentang Kubah - http://www.webmd.com/oral-health/features/cavities-myths#1 yang diakses pada 19 Julai 2017

Busted: Kebenaran Mengenai Fairy Gigi dan Mitos Gigi Lain - http://www.huffingtonpost.com/richard-schechtman-dds/busted-the-truth-about-th_b_7741100.html diakses pada 19 Julai 2017

Kebersihan Mulut: 6 Mitos Penjagaan Pergigian yang Mungkin Membunuh Pearly Whites Anda - http://www.medicaldaily.com/oral-hygiene-6-dental-care-myths-may-be-killing-your-pearly-whites-306697 diakses 19 Julai 2017

5 Mitos Pergigian yang Menyakitkan Kesihatan Anda - http://www.foxnews.com/health/2017/2017/01/20/5-dental-myths-that-may-be-hurting-your-health.html diakses pada 19 Julai 2017

8 Mitos Gigi Populer Debunked - http://www.popularmechanics.com/science/health/g1249/8-popular-tooth-myths-debunked/ diakses 19 Julai 2017