Utama Maklumat kesihatan Tips Memilih Yayasan Mengikut Jenis Kulit Muka
Tips Memilih Yayasan Mengikut Jenis Kulit Muka

Tips Memilih Yayasan Mengikut Jenis Kulit Muka

Anonim

Yayasan, yayasan aka, adalah produk kosmetik yang berfungsi sebagai landasan untuk menyediakan wajah untuk aplikasi solek sempurna. Yayasan bertujuan untuk mengeluarkan nada kulit dan membuat tekstur kulit halus dengan mengisi liang-liang dan menutupi kemerahan atau perubahan warna kulit anda.

BACA JUGA: 5 Bahan-bahan yang Bolehkah Pengelupasan Makeup Asli

Mencari produk solek yang betul boleh menjadi pengalaman yang mengelirukan kerana terdapat begitu banyak jenama dan kelebihan produk yang ditawarkan di pasaran. Artikel ini akan membincangkan dengan teliti semua jenis formulasi asas supaya anda dapat mencari yang terbaik untuk anda.

Image

Kenali pelbagai jenis formula asas solekan

Terdapat pelbagai asas solekan yang terdapat dalam pelbagai formula, warna, liputan ( perlindungan produk yang disediakan), dan komposisi. Pada asasnya, semua produk asas terletak dalam 3 kategori utama: cecair, krim, dan serbuk. Jenis-jenis lain hanyalah variasi dari 3 jenis asas ini.

Yayasan Cair

Yayasan Cair adalah yang paling ringan dan termasuk yang paling mudah diterapkan di wajah. Kedua-dua faktor ini menjadikan formulasi cair sebagai pilihan asas yang paling popular. Asas cair menggabungkan dengan baik pada kulit dan pada masa yang sama mengekalkan kelembapan di dalam kulit. Yayasan jenis ini boleh dipakai secara langsung dengan hujung jari, menggunakan span solek, atau berus asas khas. Asas cair tersedia sebagai cecair likat yang dibungkus dalam botol pam, atau tiub semburan.

Yayasan cair tersedia dalam pelbagai warna bersama dengan formula berasaskan minyak atau berasaskan air yang sesuai dengan kebutuhan semua orang. Asas berasaskan minyak lebih sesuai untuk anda dengan kulit yang kering dan berkedut, manakala yang berdasarkan air lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak, biasa atau kombinasi.

Varian asas cecair lain termasuk krim BB dan CC, dan pelembap berwarna. Jenis ini mempunyai liputan paling ringan bagi semua asas cecair tetapi memaparkan solek yang paling semula jadi.

Yayasan Krim

Krim asas direka terutamanya untuk kulit yang normal dan sangat kering kerana ia mengandungi minyak dan tekstur tebal dan lembut yang dapat menggabungkan sempurna dengan kedua-dua jenis kulit, menjadikan kulit berasa lembap dan lembut. Yayasan krim biasanya tersedia dalam pot kecil, batang pepejal, dan botol kanister. Krim asas digunakan pada muka dengan menggunakan span solekan lembap. Krim asas juga boleh digunakan sebagai penyembur.

Terima kasih kepada teksturnya yang tebal, yayasan ini menawarkan liputan yang lebih komprehensif supaya ia dapat melindungi semua ketidaksempurnaan kulit dan memberikan kelembapan tambahan berbanding dengan versi cecair. Walau bagaimanapun, tekstur beratnya boleh menyumbat liang-liang yang boleh menyebabkan jerawat dan komedo.

BACA JUGA: Tamat Masa Kosmetik: Bilakah Haruskah Kami Keluarkan Rias?

Varian lain asas krim termasuk asas mousse. Yayasan mousse adalah asas berasaskan air yang ringan dan kering dengan cepat - terdiri daripada campuran serbuk dan pelembap. Asas Mousse memberikan kemasan yang lebih semula jadi (matte) pada kulit. Formula Mousse sesuai untuk semua jenis kulit.

Asas serbuk

Aka asas serbuk asas serbuk boleh didapati dalam bentuk serbuk longgar (serbuk halus) atau serbuk padat. Jenis asas ini sangat kering dan hampir tidak ada air sama sekali. Dengan formula serbuk, anda boleh mencapai apa sahaja yang anda mahu, dari penampilan semula jadi hingga kelihatan sangat dramatik. Serbuk serbuk adalah lebih mudah digunakan daripada jenis lain, sebab itu jenis ini merupakan pilihan yang lebih sesuai bagi anda yang tidak terbiasa menggunakan solek atau baru mulai belajar cara memakai solek.

Yayasan bedak paling sesuai untuk orang yang mempunyai kulit berminyak dan normal, dan mereka yang mempunyai kulit yang kering atau matang harus menghindari hal ini. Sapukan serbuk longgar dengan berus dengan berus bulu semulajadi, yang lebih lembut dan tebal akan menjadi, lebih baik hasil akhir. Sementara itu, jika anda menggunakan bentuk serbuk padat, rupa solek anda akan lebih sempurna jika asas digunakan dengan span lembap.

BACA JUJU: 9 Kesalahan dalam Makeup yang Banyak Wanita Lakukan

Varian lain adalah asas mineral. Asas mineral diperbuat dari batu mineral bumi melalui proses perlanggaran dan penggilingan sehingga tekstur berubah menjadi serbuk halus. Jenis produk ini semulajadi dan selamat untuk semua jenis kulit, tetapi sifat perubatan asas mineral menjadikannya pilihan yang sempurna bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Tips untuk menggilap asas untuk solek muka yang lebih sempurna

1. Buat di bilik pencahayaan yang betul

Melakukan solek di bilik yang mempunyai pencahayaan yang kurang baik adalah kesilapan terbesar yang sering dibuat oleh ramai orang. Pencahayaan yang kurang baik termasuk tetapi tidak terhad kepada lampu pendarfluor (cahaya putih yang kuat di bilik mandi) serta cahaya kuning yang gelap (cahaya yang tidak mencukupi). Pencahayaan kuning akan membuat anda kelihatan kotor, manakala lampu neon membuatkan anda kelihatan pucat. Cahaya yang terbaik untuk menggilap asas anda adalah cahaya matahari semulajadi. Jelas sekali keadaan ini tidak selalu mungkin, jadi jika anda tidak mempunyai pencahayaan yang sangat baik di dalam bilik anda, cuba gunakan cermin dengan lampu LED putih yang hangat.

2. Ketahui warna asas kulit anda

Salah satu kesilapan terbesar dalam memilih asas ialah memilih warna yang salah. Yayasan biasanya tersedia dalam tiga warna asas:

  • Dingin, yang ditandai dengan huruf C. Yaitu, kulit anda mempunyai warna merah jambu, kemerahan, atau kebiruan; urat mendalam pada pergelangan tangan adalah biru atau ungu.
  • Neutral, yang ditandai dengan huruf N. Warna kulit anda tidak dalam nuansa merah kemerahan atau kekuningan, tetapi tepat di tengah. Pembuluh darah pada pergelangan tangan anda berwarna biru-hijau.
  • Hangat, ditandakan dengan huruf W. Cengkeram kulit anda cenderung menjadi kekuningan, emas, pic dengan vena pada pergelangan tangan hijau atau hijau kekuningan.

Selepas anda menentukan nuansa asas kulit anda, anda akan dapat menyempitkan jumlah asas untuk disesuaikan dengan kulit anda. Jika anda tidak pasti apa warna anda, minta sampel di kedai. Uji setiap sampel dengan menggosokkan dada atau rahang anda, bukan pada lengan atau leher anda.

3. Juga tahu jenis kulit anda

Cari formula asas yang akan menyempurnakan jenis kulit anda. Untuk mengetahui jenis kulit anda, cuba potong kertas tisu pada beberapa titik muka (dahi, dagu, pipi, hidung) yang telah dibersihkan dan dikeringkan. Semakin cepat kertas tisu jatuh dari wajah, itu bermakna kulit anda cenderung menjadi normal atau kering. Kulit anda adalah gabungan jika kertas tisu melekat pada dagu anda.

BACA JUGA: Mengenali Ciri-ciri Jika Anda Memiliki Alahan Gincu

Mengetahui jenis kulit anda boleh menjadi tangan membantu yang sangat berguna apabila memilih asas yang sempurna. Sebagai contoh, formula bebas minyak yang memberikan penamat matte lebih sesuai untuk jerawat dan / atau kulit berminyak, manakala formula yang lembap sesuai untuk kulit kering. Anda yang mempunyai kulit sensitif atau alahan adalah lebih baik menggunakan formula noncomedogenic atau hypoallergenic. Kulit biasa dan kombinasi boleh mencuba beberapa formula yang berbeza untuk melihat yang terbaik untuk kulit mereka.

4. Pat dan terangkan - jangan gosok

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Cara Pilih Formula Yayasan Kanan untuk Jenis Kulit Anda http://www.teenvogue.com/gallery/foundation-powder-liquid-mousse-makeup diakses 3 Januari 2017

7 Tips Yayasan Untuk Pemula http://styletips101.com/makeup/7-foundation-tips-for-beginners.html diakses 3 Januari 2017

Jenis Asas Makeup http://beauty.about.com/od/foundationsconcealers/a/foundtypes.htm diakses 3 Januari 2017

Perlindungan yang tidak sempurna - 4 jenis Yayasan http://www.hhblife.com/beauty/makeup-tips/flawless-coverage-4-types-of-foundation.html diakses 3 Januari 2017

Jenis Yayasan Makeup http://www.glamcheck.com/fashion/2010/05/25/types-of-makeup-foundation/ diakses 3 Januari 2017