Utama maklumat kesihatan 5 Tips untuk Menyimpan Sikat Gigi Hak Jadi Itu Tidak Menjadi Kuman
5 Tips untuk Menyimpan Sikat Gigi Hak Jadi Itu Tidak Menjadi Kuman

5 Tips untuk Menyimpan Sikat Gigi Hak Jadi Itu Tidak Menjadi Kuman

Anonim

Menyikat gigi adalah salah satu ritual wajib yang dilakukan setiap hari untuk menjaga kebersihan gigi dan kesihatan. Tetapi kadang-kadang, anda mungkin hanya meletakkan berus gigi dan tidak menyimpannya dengan betul selepas menggunakannya. Sebenarnya, berus gigi sangat mudah dijangkiti menjadi sarang kuman dan penyakit, anda tahu! Jadi, adakah anda benar-benar cara menyelamatkan berus gigi? Datang, ikuti petua ini!

Tips untuk menyimpan berus gigi supaya mereka tidak menjadi sarang kuman

1. Elakkan menyimpan sikat gigi di dekat tandas

Di manakah anda menyimpan berus gigi anda? Jika anda telah memasukkan berus gigi di dekat tenggelam atau tandas, mungkin berus gigi anda akan terdedah kepada kekotoran sisa, sabun, dan air kotor yang mengandungi banyak kuman.

Oleh itu apabila tandas mandi (flushing), air tandas boleh memancarkan sehingga sejauh 2 meter ke semua arah. Malah menurut Charles Gerba, Ph.D., seorang profesor dan pakar dalam bidang mikrobiologi dan sains alam sekitar di Kolej Kesihatan Awam University of Arizona, bakteria dan virus (E.coli, S. aureus dan bakteria lain) dari tandas boleh melekat pada permukaan keseluruhan bilik mandi, termasuk antara sikat bulu sikat dan menetap selama beberapa waktu.

Nah, ini sama seperti jika anda sering menyimpan berus gigi berhampiran sink. Percikan air sisa yang mungkin bercampur dengan sisa-sisa sabun atau air kotor boleh bergerak dengan mudah ke sikat bulu mata. Daripada membersihkan gigi, kotoran sebenarnya menunjukkan anda, sebaliknya, membina kotoran di gigi anda.

2. Pisahkan berus gigi anda dari sikat gigi orang lain

Malah, rongga mulut adalah rumah kepada beratus-ratus jenis mikroorganisma yang berbeza, dari bakteria semulajadi dan bakteria dari luar yang mungkin membahayakan kesihatan tubuh. Setiap kali anda berus gigi, berus gigi telah menjadi perantara untuk menghantar mikroorganisma kepada orang lain.

Oleh itu, satu cara untuk menyimpan berus gigi yang betul ialah memisahkan berus gigi anda dari sikat gigi orang lain, walaupun dengan ahli keluarga anda. Kerana, mencampurkan beberapa sikat gigi boleh membuat permukaan bulu berus melekat dan menyebabkan pencemaran silang. Ini boleh meningkatkan risiko pemindahan bakteria dari satu sikat gigi ke yang lain.

Bahaya ini sama seperti jika anda berkongsi berus gigi, aka menggunakan berus gigi yang sama dengan orang lain. Menurut Persatuan Pergigian Amerika, kebiasaan berkongsi berus gigi juga boleh menyebabkan pencemaran silang, yang merupakan pergerakan mikroorganisma yang dapat meningkatkan risiko jangkitan. Oleh itu, penghantaran penyakit tidak dapat dielakkan.

3. Letakkan berus gigi di tempat terbuka

Tidak ramai yang terbiasa meletakkan sikat gigi di dalam almari, bekas tertutup atau menutup bulu dengan tudung. Biasanya, ini dilakukan untuk melindungi bulu sikat gigi daripada pencemaran bakteria di dalam tandas.

Ternyata tabiat ini tidak bagus. Sebabnya, menyimpan berus gigi dalam bekas tertutup atau secara tidak sengaja menutup hujung akan menjadikan bulu sikat gigi menjadi lembap. Persekitaran lembap adalah persekitaran yang paling disukai untuk bakteria untuk berkembang lebih cepat. Akibatnya, berus gigi anda menjadi sarang bakteria.

Malah, menurut Jacki Blatz, pakar kebersihan gigi dan pemilik Pusat Perawatan Gigi Dentique di Fort Saskatchewan, Alberta, kebiasaan menyimpan berus gigi di dalam almari boleh memburukkan lagi kesakitan anda jika anda mempunyai selesema, sakit tekak, atau luka canker.

Oleh itu, anda harus meletakkan sikat gigi anda dalam cawan atau menggantungnya di tempat yang terbuka supaya peredaran udara berjalan dengan lancar.

4. Letakkan berus gigi menghadap ke atas

Adakah benar bagaimana anda menyimpan gigi ini? Ya, berus gigi harus diletakkan di muka atau dalam posisi tegak, bulu sikat gigi di atas dan pemegang berus gigi di bawah.

Kaedah ini memberi peluang kepada berus gigi berus untuk 'bernafas' dan mendapatkan peredaran udara yang baik di antara mereka. Di samping itu, ia juga berguna untuk mengalirkan sisa-sisa air antara bulu sikat berus sehingga kelembapan dalam bulu sikat gigi dikekalkan. Jadi, ini boleh menghalang pertumbuhan bakteria dalam berus gigi.

5. Secara rutin menggantikan berus gigi

$config[ads_text5] not found

Pastikan anda mengganti berus gigi anda dengan kerap setiap 3 hingga 4 bulan. Walau bagaimanapun, jika anda mendapati bulu sikat gigi telah melebar sebelum tiga bulan, maka anda masih perlu menggantikannya dengan berus gigi baru. Berus gigi yang rambutnya melebar tidak lagi berkesan untuk membersihkan rongga mulut anda.

Sekiranya anda mempunyai demam sejuk, demam, batuk, sakit tekak, luka paru-paru, atau masalah mulut yang lain, gantikan berus gigi anda sebaik selepas pemulihan. Sebabnya, apabila anda menyikat gigi apabila anda sakit, virus akan berpegang pada bulu sikat gigi anda dan boleh membuat penyakit itu berulang.

Juga Baca:

  • Berus gigi anda boleh mengandungi berjuta-juta bakteria. Inilah Cara Mencegah Pencemaran Berus
  • Berapa kerap kita perlu mengganti sikat gigi kita?
  • Perbezaan dalam Fungsi Berus Gigi Berdasarkan Bentuknya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 16, 2018 | Terakhir Edited: April 16, 2018

$config[ads_text6] not found

Sumber

Cara Selamat Menyimpan Sikat gigi anda. http://www.besthealthmag.ca/best-you/oral-health/the-safe-way-to-store-your-toothbrush/. Diakses pada 6/4/2018.

Penjagaan Berus Gosok: Pembersihan, Penyimpanan dan Penggantian. https://www.ada.org/en/about-the-ada/ada-positions-policies-and-statements/statement-on-toothbrush-care-cleaning-storage-and-. Diakses pada 6/4/2018.

Melawan Kuman: Simpan Cucian Berus Anda. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/basics/brushing-and-flossing/fight-germs-keep-your-toothbrush-clean-0613. Diakses pada 6/4/2018.

7 Cara-cara Holistik untuk Memastikan Sikat Gigi Anda Bebas Kuman. http://www.drerwin.com/7-holistic-ways-to-keep-your-toothbrush-free-of-germs/. Diakses pada 6/4/2018.

Kebenaran yang Menjijikkan Mengenai Sikat Gigi Anda. https://www.huffingtonpost.com/2014/04/21/toothbrush-germs-_n_5127448.html. Diakses pada 6/4/2018.