Utama Maklumat kesihatan Mengapa Semua Muzik Rasa Rasa Berbeza? Inilah Kata Penyelidikan
Mengapa Semua Muzik Rasa Rasa Berbeza? Inilah Kata Penyelidikan

Mengapa Semua Muzik Rasa Rasa Berbeza? Inilah Kata Penyelidikan

Anonim

Setiap orang mempunyai citarasa muzik yang berbeza. Anda mungkin lebih suka lagu jazz, sementara rakan-rakan anda mungkin lebih suka lagu-lagu rock. Biarkan sahaja dalam persahabatan, citarasa muzik anda dengan adik-beradik boleh berbeza. Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa citarasa muzik rakyat boleh berbeza-beza? Datang, cari jawapan melalui ulasan berikut.

Image

Mengapa selera muzik rakyat berbeza-beza?

Image

Muzik dibahagikan kepada beberapa genre, dan setiap orang boleh mempunyai citarasa muzik yang berbeza. Ada orang yang suka pop, dangdut, jazz, logam, klasik, hip hop, rock, dan sebagainya. Sebenarnya, anda mungkin sering mendakwa bahawa rasa muzik anda lebih tinggi daripada yang lain. Mengapa itu?

Melaporkan dari Daily Medical, rasa semasa anda dalam muzik sebenarnya tidak datang dari kehendak peribadi. Malah, terdapat gangguan dari ibu bapa anda yang membuatkan anda suka jenis muzik tertentu.

Jenis muzik yang anda suka sekarang adalah gabungan dari apa yang anda dan ibu bapa anda sering mendengar semasa remaja. Jika sejak zaman kanak-kanak anda sering mendengar lagu-lagu pop ibu bapa anda suka, maka tidak hairanlah apabila anda membesar, anda lebih suka muzik pop daripada jenis muzik lain.

Pakar menyebut ini kesan pendedahan. Kesan pendedahan ini menjadikan anda secara automatik menyukai perkara yang sering anda lihat atau dengar, termasuk muzik.

Mengikut satu kajian, remaja dan dewasa muda (sekitar 16 hingga 24 tahun) adalah yang paling mudah diingati dan anda akan ingat selama seumur hidup. Itulah sebabnya, anda akan lebih mudah untuk mengingati semua perkara yang berlaku dalam masa remaja, termasuk jenis muzik yang paling popular pada masa itu.

Malah, para penyelidik menggalakkan anda untuk meningkatkan pengalaman anda dalam masa remaja sehingga ia terus mencetuskan usia tua kemudian. Oleh itu, akan ada banyak perkara yang anda boleh memberitahu anak-anak dan cucu anda kemudian.

Rasa anda dalam muzik juga dipengaruhi oleh keperibadian

Image

Ketika zaman telah berkembang, muzik telah menjadi lebih mudah melalui pelbagai cara. Jika pada masa lalu anda perlu repot untuk mencatatkan kedai dan CD, kini semua yang anda perlu lakukan ialah memuat turun lagu melalui pelbagai perkhidmatan muzik digital yang tersedia.

Muzik adalah cerminan seseorang. Iaitu, rasa muzik yang anda suka sekarang adalah hasil gabungan personaliti, emosi, dan kognitif.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Kepribadian dan Psikologi Sosial pada tahun 2003 mendedahkan bahawa orang yang mempunyai sifat lembut cenderung suka muzik dengan nada lembut juga. Contohnya jazz, blues, atau muzik klasik. Walaupun extroverts suka muzik pop, agama, tarian, atau rock & punk.

Kini, anda tidak perlu mengganggu untuk menjadi pakar keperibadian hanya untuk meneka sifat dan keperibadian seseorang. Cuba lawati rumahnya dan lihat koleksi CD atau senarai main pada telefon pintarnya. Anda akan mengenali sifat sebenar rakan anda dengan segera dengan mengetahui rasa muzik.

Tinggi vs rasa rendah dalam muzik, apakah maksudnya?

Image

Ramai orang mengatakan bahawa jika anda suka muzik jazz atau klasik, ini bermakna bahawa citarasa anda dalam muzik adalah tinggi. Sebaliknya, jika anda suka lagu dangdut, selera muzik anda adalah rendah. Benarkah?

Sebenarnya, muzik jazz atau klasik adalah sinonim dengan citarasa muzik yang tinggi kerana instrumen cenderung menjadi lebih rumit sehingga mereka kelihatan berkelas. Walaupun muzik dangdut sering diremehkan kerana nadanya lebih fleksibel dan mudah dicerna oleh semua kumpulan.

Malah, sehingga kini tiada istilah muzik yang tinggi atau rendah . Setiap jenis muzik boleh berbeza kerana ia mempunyai komposisi dan susunan lagu yang berbeza. Sebagai contoh, jazz mempunyai komposisi dan susunan yang lebih rumit, manakala muzik dangdut mempunyai susunan yang lebih mudah supaya ia lebih mudah dicerna oleh semua kumpulan.

Iaitu, citarasa muzik bukanlah kelas tinggi atau rendah, tetapi kembali kepada pilihan atau keutamaan setiap orang. Apa saja jenis muzik yang anda suka, nikmatilah muzik dan buat mood anda lebih baik.

Juga Baca:

  • Kesan Pelbagai Genre Muzik di Mood kami
  • Bagaimana Orang Pekak Menikmati Muzik?
  • Kenapa Mendengar Muzik Boleh Menyentuh Stres? Ini adalah Firman Pakar

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 16 Julai 2018 | Terakhir Edited: 16 Julai, 2018

Sumber

Di manakah makanan anda dalam muzik datang dari? Ia rumit. https://www.medicaldaily.com/where-does-your-taste-music-come-its-complicated-406504. Diakses pada 7/13/2018.

Inilah Cara Rasa Anda dalam Muzik Berkembang Seperti Anda Umur, Menurut Sains. https://www.huffingtonpost.com/2015/05/21/taste-in-music-age_n_7344322.html. Diakses pada 7/13/2018.

Psikologi Pilihan Muzik. https://www.psychologytoday.com/us/blog/mr-personality/201101/the-psychology-musical-preferences. Diakses pada 7/13/2018.

Psikologi Pilihan Muzik: Pemikiran Kognitif Pengaruh Keutamaan untuk Genre Muzik Melalui Empati. https://www.medicaldaily.com/psychology-music-choice-cognitive-thinking-influences-preference-music-genre-empathy-344774. Diakses pada 7/13/2018.