Utama Maklumat kesihatan 5 Cara Mudah Mengubati Bibir Terbakar Matahari
5 Cara Mudah Mengubati Bibir Terbakar Matahari

5 Cara Mudah Mengubati Bibir Terbakar Matahari

Anonim

Bukan hanya kulit wajah dan badan yang boleh terbakar matahari, kulit bibir juga! Malah, kulit bibir yang paling mudah terdedah kepada "membakar" sinaran UV matahari kerana lapisannya sangat nipis dan mengandungi sedikit melanin.

Image

Tanda-tanda dan simptom yang biasanya muncul selepas bibir terbakar matahari adalah kulit bibir yang berwarna kemerahan, ada gelembung gelembung atau gelembung air di permukaan, dan bibir merasa nipis dan lembut apabila disentuh. Dalam kes yang teruk, lepuh putih kecil boleh muncul di sekitar kulit bibir. Kemudian, bagaimana untuk mengatasinya?

Bibir membakar matahari? Cepat mengatasi dengan 5 helah berikut

1. Tekan sejuk

Image

Pemampatan sejuk boleh digunakan sebagai pertolongan cemas dalam 24-48 jam selepas selaran matahari. Suhu sejuk boleh menyekat aphrodisiacs radang yang mengalir dengan aliran darah ke tapak kecederaan.

Caranya, rendam kain lap bersih di dalam baskom air ais dan kupas sehingga kain lembap. Anda juga boleh menggunakan ketulan kiub ais yang dimasukkan ke dalam beg plastik dan dibalut dengan tuala yang nipis. Melekatkan bibir selama 10 minit sekali setiap jam dalam 72 jam pertama. Selepas itu, jika perlu, masukkan bibir selama 15-20 minit tiga kali sehari.

Jangan gunakan pemampatan selama lebih daripada 20 minit pada satu masa. Beri jeda selama 10 minit antara satu kompres dan seterusnya. Selain air, anda boleh memampatkannya dengan susu sejuk.

2. Gunakan gel aloe vera

Image

Gel aloe vera dikenali kerana kesan menenangkan dan penyejukan pada kulit, yang boleh mengurangkan rasa sakit yang anda rasa di bibir.

Jika anda tidak mempunyai gel aloe vera dalam pakej, anda boleh menggunakan lidah buaya alami dari tumbuhan. Cabut salah satu tangkai lidah buaya, dan mengorek gel. Sapukan cukup pada bibir anda dan biarkan berdiri beberapa saat sehingga ia kering sendiri.

3. Sapukan bibir bibir

Image

Bibir yang dibakar oleh matahari biasanya kelihatan kering dan retak. Untuk mengatasinya, gunakan bibir bibir atau bibir bibir untuk mengekalkan bibir anda.

Balsem bibir biasanya mengandungi minyak semulajadi seperti minyak badam atau mentega shea yang mengunci kelembapan bibir dan melindunginya dari jangkitan. Kandungan emolien dalam bibir bibir membantu melembutkan bibir.

Selain itu, balm bibir pada umumnya juga diperkaya dengan vitamin E untuk membantu memperbaiki tisu kulit yang rosak dan melindunginya, dan SPF (minimum SPF 15-30) untuk melindungi bibir daripada sinaran matahari.

Secara rutin memohon pelembap setiap hari, sebelum meninggalkan rumah dan ulangi beberapa kali selepas pendedahan kepada matahari untuk mengelakkan bibir daripada terbakar dengan mudah lagi. Untuk ambil perhatian: elakkan daripada bengkak bibir yang mengandungi jeli petroleum, kerana bahan ini boleh memerangkap haba dan memburukkan keadaan bibir anda.

4. Minum air

Image

Selain merawat dari luar, anda boleh mempercepat proses penyembuhan dari dalam dengan meminum lebih banyak air. Minum air membantu mencegah kehilangan cecair badan berlebihan yang boleh menyebabkan dehidrasi dan memburukkan keadaan bibir anda.

5. Penyakit kesakitan

Image

Jika bibir anda berasa sangat menyakitkan dan meradang selepas selaran matahari, anda boleh melegakan kesakitan dengan mengambil ubat penahan sakit NSAID seperti ibuprofen atau aspirin.

Gunakan ubat mengikut arahan dos dan cara menggunakannya yang tersenarai di label pembungkusan dadah, atau mengikut nasihat doktor. Jangan sembarangan meningkatkan dos atau melebihi tempoh penggunaan yang disyorkan.

Apa yang perlu dielakkan semasa merawat bibir membakar?

Elakkan daripada ubat-ubatan atau produk penjagaan kulit yang mengandungi lidocaine, yang menjadikan kulit mati rasa. Di samping itu, juga mengelakkan cahaya matahari secara langsung sekitar jam 10 pagi hingga 2 petang.

Bila hendak berjumpa doktor dengan segera?

Image

Kebanyakan kes bibir terbakar matahari boleh benar-benar sembuh dengan remedi rumah di atas. Walau bagaimanapun, jika keadaan tidak membaik atau memburukkan lagi, berjumpa doktor dengan segera. Terutamanya jika anda mengalami:

 • Bibir membengkak, satu sisi atau kedua-duanya sekali
 • Lidah juga membengkak
 • Ruam kemerahan muncul di sekitar bibir

Juga Baca:

 • 6 Tips untuk Mengatasi Bibir Kering dan Terputus
 • 6 Perkara Yang Menyebabkan Spot Hitam di Bibir, Plus Bagaimana Mengatasi Ia
 • 6 Manfaat Hebat Mentega Koko untuk Kulit dan Bibir Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 28 Ogos, 2018 | Terakhir Edited: 28 Ogos, 2018

Sumber

Nall Rachel. 2018. Bibir terbakar matahari. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/sunburned-lips (Diakses pada 16 Ogos 2018)

Barrell Amanda. 2017. Bagaimana Mengubati Bibir Terbakar Matahari Anda. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319004.php (diakses 16 Ogos 2018)

AMR. 2018. Bagaimana Mengubati Bibir Sunburnt. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://amr.com.au/post/how-to-treat-sunburnt-lips/ (Diakses pada 16 Ogos 2018)