Utama Maklumat kesihatan Apa yang Harus Anda Ketahui Sebelum Pembedahan Bag Mata Bawah Tanah
Apa yang Harus Anda Ketahui Sebelum Pembedahan Bag Mata Bawah Tanah

Apa yang Harus Anda Ketahui Sebelum Pembedahan Bag Mata Bawah Tanah

Anonim

Beg mata adalah salah satu masalah muka yang paling biasa dan sering menjejaskan penampilan dan keyakinan. Lebih buruk lagi, beg mata boleh dilihat lebih jelas dengan usia. Terdapat banyak cara untuk menghilangkan beg mata di rumah. Tetapi yang mungkin yang paling berkesan dan hasilnya boleh bertahan lama adalah melalui pembedahan. Sebelum sampai ke poket anda untuk pembedahan beg mata, ini adalah idea yang baik untuk menyemak semua maklumat yang anda perlu tahu semudah pembedahan kosmetik ini.

Image

Apa yang menyebabkan kemunculan beg mata?

Ketika kita bertambah tua, tisu di sekeliling mata termasuk beberapa otot yang menyokong kelopak mata akan melemah. Lemak yang berfungsi untuk menyokong mata akan bergerak ke kelopak mata yang lebih rendah, jadi kelopak mata itu kelihatan terpesona. Cecair yang terkumpul di kelopak mata bawah mata anda juga boleh menyebabkan beg mata diperbesar. Selain sebab lain adalah kurang tidur, alergi atau dermatitis, dan keturunan.

Gambaran keseluruhan pembedahan beg mata

Pembedahan mata mata atau apa yang dipanggil blepharoplasty adalah sejenis pembedahan plastik kecil, bukan prosedur perubatan kecemasan, dan dilakukan atas dasar memperbaiki / meningkatkan penampilan wajah umum.

Prosedur pembedahan kelopak mata umumnya dilakukan oleh pakar bedah optologi dan oculoplastik, tetapi pakar bedah umum, pakar bedah lisan dan maxillofacial, dan pakar bedah ENT juga boleh melakukan prosedur kosmetik ini.

Pembedahan kelopak mata bertujuan untuk mengeluarkan kelebihan lemak, otot, dan kulit kendur di kawasan mata. Blepharoplasty sendiri mempunyai tiga jenis pilihan untuk pembedahan beg mata, seperti:

 • Blepharoplasty atas , untuk merawat kelopak mata atas yang lebih kasar dan kendur
 • Blepharoplasty yang lebih rendah , untuk membuang dan membaiki beg mata
 • Blepharoplasty atas dan bawah , yang merupakan gabungan kedua-duanya

Apakah proses pembedahan beg mata seperti?

Pembedahan beg mata dilakukan dengan memotong hanya di bawah bulu mata atau pada kelopak mata bawah untuk menghapus atau mengawal lemak yang berlebihan, otot, dan kulit kendur. Seterusnya, doktor akan menggabungkan kulit dengan jahitan kecil di sepanjang bahagian bawah bulu mata atau kelopak mata.

Sebelum melakukan pembedahan beg mata, doktor akan membincangkan terlebih dahulu untuk menerangkan proses operasi dan pelbagai masalah perubatan, seperti kesihatan fizikal untuk menentukan rawatan yang betul. Kemudian, sejarah perubatan dan pemeriksaan perubatan juga diperlukan untuk membuat keputusan mengenai pembedahan termasuk jenis anestesia yang digunakan, pemeriksaan mata, risiko komplikasi yang mungkin, dan alahan dadah.

Anda mesti mengikuti arahan pra operasi dan pasca operasi dengan berhati-hati supaya operasi berjalan dengan lancar. Bercakap dengan doktor anda tentang risiko pembedahan beg mata, yang termasuk jangkitan, mata kering, dan masalah penglihatan lain seperti gangguan saliran mata dan kedudukan kelopak mata.

Pemulihan pasca operasi beg mata

Selepas pembedahan, untuk tempoh kira-kira satu minggu atau lebih anda mungkin mengalami kesakitan ringan, kebas, bengkak di sekeliling mata, sensasi basah atau kering, kerengsaan mata, dan kepekaan yang melampau kepada cahaya. Mata anda juga mungkin mudah letih, untuk mengurangkannya, anda harus mengelakkan cahaya yang berlebihan, seperti menggigit atau mengurangkan masa televisyen.

Anda perlu berehat dan lakukan perkara berikut untuk membantu pemulihan postoperative:

 • Tekan mata sejuk untuk mengurangkan bengkak mata.
 • Bersihkan kelopak mata dengan lembut menggunakan salap preskripsi atau titisan mata untuk menghalang mata anda daripada mengeringkan.
 • Sokong kepala anda dengan bantal sambil tidur selama beberapa hari untuk mengurangkan bengkak.
 • Pakai cermin mata hitam untuk melindungi mata daripada kerengsaan akibat cahaya matahari dan angin.
 • Boleh mengambil paracetamol atau ubat penahan sakit lain yang ditetapkan oleh doktor untuk meringankan kesakitan.
 • Tidak melakukan aktiviti berat dan berenang selama beberapa hari.
 • Jangan merokok.
 • Jangan gunakan kanta sentuh dan gosok mata.

Berapa lama masa pemulihan untuk pembedahan beg mata?

Pemulihan dari pembedahan mata mata biasanya mengambil masa beberapa minggu. Dalam masa dua hari hingga seminggu, jahitan akan dikeluarkan. Kemerahan dan bengkak selepas pembedahan akan pudar dengan masa. Anda mungkin boleh bertukar menjadi normal seawal kira-kira 10 hari selepas pembedahan. Bagi sesetengah orang, proses pemulihan boleh panjang dan boleh menjadi tidak selesa, terutamanya pada hari-hari awal selepas pembedahan apabila wajah anda kelihatan bengkak dan lebam.

Berapa kos untuk melakukan pembedahan beg mata?

Juga Baca:

 • Hilangkan Beg Mata Dengan 5 Cara Mudah
 • Segala-galanya yang anda perlu tahu tentang pembedahan kelopak mata
 • Panduan Menggunakan Mata Tetes dengan betul

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 25 September, 2017 | Edited Terakhir: 25 September, 2017

Sumber

Blepharoplasty: Gambaran Keseluruhan. J Cutan Aesthet Surg. 2009 Jan-Jun; 2 (1): 6-11.

Beg di bawah mata [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/basics/treatment/con-20034185 Diakses pada 22 September 2017.

Blepharoplasty Overview [online] Available at: http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/home/ovc-20341400 Accessed 22 September 2017.

Pembedahan Eyelid [online] Boleh didapati di: http://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery Diakses pada 22 September 2017.

Pembedahan Eyelid (Blepharoplasty) [online] Boleh didapati di: http://www.medicinenet.com/blepharoplasty__eyelid_surgery/article.htm Diakses pada 22 September 2017.

Pembedahan Eyelid (Blepharoplasty) Pemulihan [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/recovery Diakses pada 22 September 2017.

Ini adalah Senarai Harga Pembedahan Plastik di Jakarta