Utama Maklumat kesihatan Bagaimana untuk Menanggalkan Ketergantungan Gadget
Bagaimana untuk Menanggalkan Ketergantungan Gadget

Bagaimana untuk Menanggalkan Ketergantungan Gadget

Anonim

Dari pagi hingga malam, di mana-mana, kami sentiasa "dekat" dengan telefon pintar . Setiap kali, termasuk ketika kita sedang makan, sukar bagi kita untuk melepaskan telefon bimbit kita dari genggaman kita. Sehingga kini, pakar-pakar masih lagi bertambah baik dan bertentangan sama ada keadaan ini boleh diklasifikasikan dalam kategori ketagihan atau penggunaan yang berlebihan.

Image

Dilaporkan oleh WebMD , kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Harvard Business School dan melibatkan 1, 600 pengurus dan profesional, mendapati bahawa:

 • 70% mengatakan mereka memeriksa telefon pintar setiap jam
 • 56% telefon pintar diperiksa satu jam sebelum tidur
 • 48% telefon pintar diperiksa sepanjang hujung minggu , termasuk malam Jumaat dan Sabtu
 • 51% mengatakan ketika bercuti mereka sentiasa memeriksa telefon pintar mereka
 • 44% berkata mereka akan merasa kecemasan jika telefon pintar mereka hilang dan tidak dapat menemuinya

Sedikit berbeza daripada kajian yang dijalankan oleh beberapa penyelidik di Ofcoms, England, ketagih alat ini telah mencapai perkadaran wabak. Sebanyak 37% orang dewasa di UK mendakwa mereka sangat ketagih dengan telefon pintar . Di samping itu, yang dipetik oleh Life Hack , hampir separuh daripada responden dalam kajian itu berkata mereka menggunakan telefon pintar untuk bersosial, satu perempat digunakan telefon pintar semasa waktu makan, dan telefon pintar yang digunakan kelima ketika berada di bilik mandi.

Langkah-langkah untuk "memulihkan" penagih telefon pintar

Satu lagi kajian, yang diterbitkan dalam Jurnal Pengkomputeran Peribadi dan Ubiquitous, menyimpulkan bahawa telefon pintar mengambil alih kehidupan seseorang. Para penyelidik mengenal pasti bahawa apa yang membuat mereka kecanduan telefon pintar adalah kerana "kebiasaan memeriksa".

Hanya kerana anda ingin menyemak telefon pintar , dari masa ke masa kita boleh bergantung. Bermula daripada mengakses aplikasi tertentu, dari semasa ke semasa kami biasa mengekalkan semakan. Ini tentunya tidak mengganggu jika ia dilakukan hanya seperti yang diperlukan, tetapi jika kita teruja dengan memeriksa telefon bimbit walaupun menghabiskan masa yang berkualiti dengan orang tersayang, ini bermakna anda benar-benar ketagih.

Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk bebas dari ketagihan telefon pintar.

 • Beli telefon pintar yang sesuai dengan anda . Anda tidak perlu membeli telefon pintar yang mempunyai banyak ciri. Hanya pilih telefon pintar yang dapat memenuhi keperluan anda.
 • Pasang aplikasi kecil . Semakin banyak aplikasi, perlahan prestasi telefon pintar anda, dan bateri juga habis dengan cepat. Umumnya kebanyakan orang hanya menggunakan 5-10 aplikasi secara teratur. Bunyi atau lampu pemberitahuan dari aplikasi juga boleh mengganggu fokus anda.
 • Tinggalkan telefon pintar anda di ruangan lain . Sekiranya anda sering memeriksa telefon pintar anda, anda harus meninggalkan telefon pintar anda di bilik lain, atau dalam beg, supaya anda mengelakkan keinginan untuk menyemaknya.
 • Jangan gunakan telefon semasa bercakap dengan orang lain . Jika ia bukan panggilan yang sangat penting sehingga anda perlu mengambilnya, jangan jawabnya. Apabila bercakap dengan orang lain dan terdapat mesej masuk, maka anda melihat telefon pintar anda atau kemudian menaip mesej sekalipun hanya sekejap, keadaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan dengan orang lain. Impak juga boleh menjejaskan produktiviti anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Ketagih ke telefon pintar anda? Inilah Apa yang Dapat Dilakukan http://www.webmd.com/balance/guide/addicted-your-smartphone-what-to-do?page=2

Dapatkan Lebih Banyak Ketagihan Telefon Pintar Anda http://www.lifehack.org/articles/communication/get-over-your-smartphone-addiction.html