Utama maklumat kesihatan Tuan-tuan, Inilah Cara Pilih Pakaian yang Sihat dan Nyaman
Tuan-tuan, Inilah Cara Pilih Pakaian yang Sihat dan Nyaman

Tuan-tuan, Inilah Cara Pilih Pakaian yang Sihat dan Nyaman

Anonim

Kadang-kadang, warna dan model menjadi hal pertama yang perlu dipertimbangkan ketika membeli bra dan celana dalam wanita. Saya tidak salah. Model lingerie yang cantik sebenarnya boleh meningkatkan keyakinan diri. Walau bagaimanapun, pertimbangkan juga ramuan. Seluar yang sihat boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan.

Petua untuk memilih bra dan seluar untuk wanita yang selesa dan sihat

Apabila memilih seluar, terutamanya seluar dalam wanita, terdapat banyak perkara yang harus dipertimbangkan.

1. Pilih ramuan yang betul

Seluar dalam kapas adalah pilihan terbaik, baik dari segi keselesaan dan kesihatan. Bahan ini lembut, ringan dan sangat selesa untuk digunakan setiap hari. Di samping itu, kapas boleh menyerap peluh, yang dapat mengurangkan kelembapan dan mencegah risiko masalah kesihatan seperti ruam kulit dan jangkitan kulat.

2. Jangan terlalu ketat

Pilih sama ada itu adalah coli atau seluar dalam, saiznya patut betul - tidak merasa ketat, atau tidak berasa longgar sama ada. Pakai bra dengan saiz yang betul boleh menyokong bentuk payudara yang lebih baik semasa memperbaiki postur. Bra kecil boleh menyebabkan aduan kesihatan, seperti sakit kepala, sakit belakang, sakit bahu, sakit dada, dan lain-lain. Sementara itu, bra besar boleh menyebabkan payudara lebih kendur.

Perkara yang sama perlu dipertimbangkan semasa memilih seluar. Seluar dalam wanita sempit atau besar boleh menyebabkan kerengsaan. G-tali atau jenis seluar dalam wanita, sebagai contoh, memberi kesan seksi dan menggoda.

Walau bagaimanapun, pemakaian berpanjangan boleh memberi kesan negatif pada faraj anda. Geseran yang dihasilkan oleh tali g-string boleh mencetuskan jangkitan bakteria di dalam vagina kerana bakteria dari anus mudah bergerak ke vagina. Jika bakteria ini masuk ke rahim, risiko jangkitan saluran kencing anda boleh meningkat.

Jika anda duduk lebih banyak, pilih jenis seluar yang agak longgar dan memakai pakaian yang juga tidak terlalu ketat. Ini kerana kedudukan duduk sahaja boleh meningkatkan suhu di sekitar kawasan kemaluan anda. Vagina lembap boleh menjadi lokasi yang ideal bagi bakteria untuk berkembang biak.

3. Selesaikan seluar dalam

Pakaian mesti diganti dengan tekun. Perhatikan keanjalan seluar yang anda pakai. Sekiranya anda sudah merasa tidak selesa, longgar, atau terperangkap apabila digunakan, ia membantu anda membuangnya dan membeli yang baru.

Tukar seluar anda apabila anda sudah berbau bau yang tidak menyenangkan pada kain pakaian anda, walaupun selepas mencuci. Sebabnya, beberapa bahan pakaian dalam seperti poliester jika dicampur dengan peluh akan menyebabkan bakteria yang memicu bau. Sekiranya tidak digantikan dengan segera, bakteria ini dapat menjangkiti faraj dan menyebabkan penyakit.

Tanda seluar wanita mesti diganti

1. Umur seluar dalam tidak boleh melebihi 2 tahun

Kadang-kadang setiap wanita mempunyai seluar dalam kegemaran yang merasa selesa sehingga sering dibasuh setiap hari. Tetapi malangnya, jika seluar itu terlalu panjang untuk digunakan dan tidak diganti dengan yang baru, kualiti kain dan kebersihan seluar tidak lagi sesuai digunakan.

Oleh itu, seluar wanita yang paling lama digunakan dan digantikan dengan yang baru setiap 6 bulan sehingga tempoh 1 tahun. Sebagai tambahan kepada bahan seluar dalam yang meleleh, seluar yang telah digunakan terlalu lama mempunyai warna yang kusam, tidak begitu terang seperti yang pertama kali dibeli.

2. Seluar dalam telah muncul

Tempat di atas seluar boleh timbul akibat kulat pada kain, seluar yang terdedah kepada karat ketika dibasuh atau dikeringkan di bawah sinar matahari, dan bahkan karena bahan kimia tertentu. Tempat yang kelihatannya putih, kuning, coklat, atau hitam. Sekiranya anda memakai seluar dalam ini, dikhuatiri bahawa kain di atas kain boleh merosakkan kawasan vagina atau kulit yang dilindungi oleh seluar kain.

3. Apabila seluar telah diregangkan

$config[ads_text5] not found

Anda tidak mahu, betul, jika seluar anda tiba-tiba terkulai apabila memakai skirt? Atau sibuk membaiki sementara menaikkan seluar yang besar ketika bergaul dengan kawan-kawan?

Seluar dalam wanita yang mempunyai kelebihan tanda perlu diganti dengan yang baru. Penyebab pantat ramping adalah sebahagiannya disebabkan oleh getah kendur atau kerana saiznya yang besar. Memakai seluar dengan keanjalan dan saiz yang tepat boleh melindungi dan melindungi kawasan alat kelamin anda dengan betul.

Berapa kali anda perlu menukar seluar dalam sehari?

Menurut Philip Thierno, pensyarah dalam bidang mikrobiologi dan patologi di New York University di Amerika Syarikat, dalam bidang kulit yang memakai seluar umumnya terdapat bakteria E. Coli ( Escherichia coli ).

Walaupun kawasan kulit telah dibersihkan berulang kali, bakteria E. Coli akan terus wujud. Adalah difikirkan jika anda tidak menukar seluar dalam, bakteria akan bergerak ke dalam seluar dan boleh menyebabkan jangkitan di sekitar kawasan kulit.

$config[ads_text6] not found

Walaupun bakteria tidak menyebabkan masalah kesihatan secara langsung disebabkan oleh seluar dalam, anda masih perlu menggantikan atau mencuci pakaian selepas digunakan. Menurut Thierno, panties umumnya baik-baik saja jika tidak diganti dalam dua hari berturut-turut.

Tetapi untuk mengekalkan kebersihan dan kesihatan kawasan faraj dan pangkal paha, lebih baik menukar seluar sekali sehari. Sekiranya anda melakukan aktiviti peluh, ubahlah dua kali sehari.

Thierno juga mencadangkan mencuci pakaian anda dengan air panas dan peluntur. Kedua-duanya adalah bahan-bahan yang boleh membunuh organisma atau bakteria yang hidup di seluar anda,

Juga Baca:

 • Bila Membuang Pakaian Lama dan Menukar Baru?
 • 6 Manfaat Tidur Tidak Memakai Pakaian untuk Kesihatan
 • Psstt

  .

  Tidur Tanpa Pakaian Dalam Dapat Meningkatkan Kesuburan Lelaki!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 22 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 22 Julai 2019

Sumber

6 Peraturan Pakaian Setiap Wanita Harus Hidup

http://www.health.com/mind-body/6-underwear-rules-every-woman-should-live-by accessed 30 November 2017.

Apa Jenis Seluar Sihat untuk Wanita? https://www.livestrong.com/article/1000594-kinds-panties-healthywomen/ diakses 30 November 2017.

8 Pakaian Pakaian Kesilapan Itu Tidak Sihat Untuk Kesihatan Anda https://www.huffingtonpost.com/entry/8-underwear-mistakes-that-are-bad-for-your-health_us_5602b6dbe4b00310edf95264 diakses 30 November 2017.

Berapa kerapkah anda menggantikan undi anda? https://www.mnn.com/lifestyle/natural-beauty-fashion/blogs/how-often-should-you-replace-your-undies diakses pada 12 Mac, 2019.

Pembalut pakaian dalaman https://www.huffpost.com/entry/underwear-washing-life-span_n_5ae72885e4b02baed1bca53d diakses pada 12 Mac, 2019.

https://www.healthline.com/health/womens-health/underwear-hygiene#2