Utama Maklumat kesihatan Adakah Tepung Tapioca Sihat Daripada Tepung Gandum?
Adakah Tepung Tapioca Sihat Daripada Tepung Gandum?

Adakah Tepung Tapioca Sihat Daripada Tepung Gandum?

Anonim

Terdapat banyak jenis tepung dari pelbagai ramuan yang boleh digunakan oleh kami untuk membuat hidangan. Satu jenis tepung yang boleh digunakan untuk memasak adalah tepung tapioka. Tepung ini boleh dibuat untuk membuat pelbagai hidangan, termasuk kek, roti dan sup. Di samping memasak, terdapat banyak manfaat lain tepung tapioka untuk kesihatan, tetapi terdapat juga kelemahan.

Image

Apakah tepung tapioca?

Tepung ubi kayu adalah tepung yang terbuat dari ubi kayu, sehingga terkadang orang tahu lebih baik sebagai tepung singkong atau kanji. Tepung ini mengandungi banyak karbohidrat dan sedikit protein, serat, atau nutrien lain.

Tepung ubi kayu boleh menjadi alternatif bagi anda yang menjalankan diet bebas gluten. Tepung ini boleh menjadi pengganti tepung atau gandum bagi anda yang tidak boleh makan makanan yang mengandungi gluten. Dengan menggunakan tepung tapioka, anda boleh membuat roti tanpa gluten, puding atau pencuci mulut yang lain, sebagai pemekat untuk sup dan sos, sebagai agen mengikat dalam membuat burger, nuget, dan doh lain. Ejen mengikat ini berfungsi dengan meningkatkan tekstur dan kandungan lembapan, supaya kelembapan terperangkap untuk membentuk seperti gel.

Apakah faedah kesihatan tepung tapioka?

Tepung ubi kayu boleh digunakan untuk:

Orang yang menggunakan diet percuma gluten

Sesetengah orang mungkin mengalami intolerans gluten, seperti pada orang dengan penyakit seliak. Ini menjadikan mereka tidak dapat bertolak ansur dengan makanan yang mengandungi sedikit gluten. Kerana tepung tapioka terbuat dari ubi kayu yang secara semula jadi tidak gluten, tepung tapioka sempurna bagi orang-orang pada diet bebas gluten.

Tepung ubi kayu boleh menjadi pengganti tepung untuk orang yang tidak bertoleransi gluten. Bagi orang yang menggunakan diet bebas gluten, tepung ubi kayu boleh digunakan untuk membuat roti dan kek, atau ia juga boleh menjadi pemekat dalam sup atau sos.

Walau bagaimanapun, apabila anda membeli tepung ubi kayu, anda perlu memilih produk yang dilabelkan bebas gluten. Tidak semua kanji tapioka yang dijual di pasaran mestilah bebas daripada kandungan gluten. Ini boleh berlaku kerana tepung biasanya diproses dengan peralatan yang sama, yang menjadikannya berisiko pencemaran silang dengan produk tepung lain yang mempunyai kandungan gluten.

Membantu penghadaman

Tepung ubi kayu mengandungi tepung pati. Kan kan tahan adalah kanji yang tidak dapat dicerna oleh tubuh, jadi kanji ini dapat membantu pencernaan, fungsinya sama seperti serat dalam sistem pencernaan.

Ini sebabnya tepung tapioka boleh digunakan untuk mencegah sembelit atau sembelit. Di samping itu, pati yang ditemui dalam tepung tapioka juga menyokong pertumbuhan bakteria baik dalam usus, sehingga dapat mengurangkan keradangan dan mengurangi jumlah bakteria buruk di dalam usus.

Sama seperti serat, kanji tahan juga dapat mengurangkan tahap gula darah setelah makan, meningkatkan metabolisme glukosa dan insulin dalam tubuh, dan dapat membuat anda kenyang lebih lama. Semua perkara ini sangat berguna untuk meningkatkan kesihatan metabolik dalam tubuh anda.

Bagaimanapun, kerana tepung tapioka mempunyai kandungan pemakanan yang sangat rendah, anda juga perlu mendapatkan manfaat pati yang tahan dari sumber lain, seperti kentang, beras, atau kacang (jika anda tidak perlu makan makanan gluten).

Baik untuk penderita hipertensi, penyakit jantung, dan strok

Secara semula jadi, tepung ubi mengandungi natrium rendah. Ini bermanfaat bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, menderita penyakit jantung, atau strok. Had harian anda untuk natrium adalah 2300 mg untuk orang dewasa. Untuk mendapatkan faedah tepung tapioka, anda tidak boleh menambah garam atau baking soda terlalu banyak untuk memasak anda.

Mempunyai rasa neutral

Ya, tepung tapioka mempunyai rasa yang neutral, cenderung menjadi tidak enak. Ini memberi manfaat kepada anda semasa memasak kerana penggunaan tepung tapioka tidak akan menjejaskan rasa masakan anda, tidak seperti tepung lain. Kerana ia mempunyai rasa hambar, anda boleh menggunakan tepung tapioka untuk memasak semua jenis hidangan, baik manis dan masin.

Siapa yang tidak boleh makan terlalu banyak tepung ubi kayu?

Di samping kelebihan seperti di atas, tepung ubi kayu juga mempunyai beberapa kelemahan, jadi anda harus mengurangkan penggunaan anda jika anda:

Pesakit kencing manis

Kandungan karbohidrat sangat tinggi dalam tepung tapioka, dan kandungan nutrien yang kurang baik, menjadikan pesakit kencing manis harus mengehadkan penggunaan tepung ini. Sesungguhnya, kandungan pati yang tahan tepung tapioka boleh mengurangkan paras gula darah seperti yang dijelaskan di atas. Walau bagaimanapun, penggunaan dalam kuantiti yang banyak juga tidak baik untuk pesakit kencing manis, dikhuatiri dapat meningkatkan kadar gula darah anda.

Orang yang alah

Bersantai, ini tidak terpakai kepada semua orang. Reaksi alergi boleh berlaku pada orang yang alah kepada lateks akibat reaktif silang. Ini dikenali sebagai sindrom lateks-buah. Peristiwa ini jarang berlaku.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Bjarnadottir, Adda. (2016). Apa itu Tapioca dan Apakah Ia Baik? . [dalam talian] Pemakanan Kuasa. Boleh didapati di: https://authoritynutrition.com/tapioca/ [Diakses pada 4 November 2016].

Anderson, Jane. (2016). Bolehkah Anda Makan Tomato pada Diet Percuma Gluten? . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.verywell.com/is-tapioca-gluten-free-562378 [Diakses pada 4 November. 2016].

Dannie, M. (2015). Faedah Kesihatan Tapioka . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/509033-the-health-benefits-of-tapioca/ [Diakses pada 4 November. 2016].

Corleone, Jill. (2015). Pemakanan Tepung Tapioka . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http: //www.livestrong.com/article/269392-tapioca-flour-nutrition/ \ [Diakses pada 4 November. 2016].

Dray, T. (2015). Apakah faedah Pati Tapioka? . [dalam talian] LIVESTRONG.COM. Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/526353-what-is-the-benefit-of-tapioca-starch/ [Diakses pada 4 November. 2016].