Utama Maklumat kesihatan 8 Kaedah Bantuan untuk Menghentikan Merokok
8 Kaedah Bantuan untuk Menghentikan Merokok

8 Kaedah Bantuan untuk Menghentikan Merokok

Anonim

Sekiranya anda merasa sukar untuk berhenti merokok dengan hanya niat, mungkin beberapa kaedah di bawah ini dapat membantu, walaupun sesetengahnya juga tidak terbukti berkesan. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk mencuba.

Image

1. Hipnosis

Kaedah hipnosis bervariasi supaya sukar untuk belajar sebagai kaedah untuk berhenti merokok. Tiada kajian yang menyokong kejayaan kaedah ini. Bagaimanapun, beberapa orang mendakwa bahawa hipnosis membantu mereka berhenti. Jika anda ingin mencuba, tanya doktor anda untuk mencadangkan ahli terapi hipnoterapi berlesen.

2. Akupunktur

Kaedah ini telah lama digunakan untuk menghentikan merokok, dan di dunia akupunktur sendiri ada titik-titik khusus yang diketahui yang boleh disasarkan untuk menghapuskan keinginan untuk merokok. Akupunktur untuk berhenti merokok biasanya dilakukan pada bahagian telinga tertentu.

3. Terapi magnetik

Terapi magnet untuk berhenti merokok melibatkan 2 magnet kecil yang diletakkan di lokasi tertentu, bertentangan dengan telinga masing-masing. Tiada bukti saintifik menunjukkan bahawa terapi magnet adalah kaedah yang berkesan dalam membantu perokok berhenti. Banyak syarikat dalam talian menjual magnet ini dan menyebut kadar kejayaan. Walau bagaimanapun, tiada data klinikal didapati bertanggungjawab terhadap data.

4. Terapi laser tahap rendah

Terapi laser sejuk berkaitan dengan akupunktur. Dalam kaedah ini, laser sejuk digunakan sebagai pengganti jarum untuk akupunktur. Rawatan ditujukan untuk menenangkan perokok dan melepaskan endorfin, meniru kesan nikotin di otak dan mengimbangi tenaga tubuh untuk melepaskan pergantungan. Walaupun tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan kaedah ini membantu berhenti merokok, banyak klinik terapi laser mendakwa bahawa kaedah ini berkesan.

5. Penapis

Penapis yang mengurangkan tar dan nikotin dalam rokok sering tidak membantu. Malah, kajian menunjukkan bahawa perokok yang menggunakan penapis cenderung merokok lebih banyak.

6. Dadah untuk mengelakkan merokok

Kaedah lain telah digunakan untuk membantu menghentikan merokok, seperti produk yang mengubah rasa tembakau, diet yang mengehadkan keinginan untuk nikotin, dan gabungan vitamin. Pada masa ini, sedikit bukti saintifik didapati untuk membuktikan ini adalah berkesan.

7. Makanan tambahan herba

Terdapat sedikit bukti saintifik yang menyokong penggunaan suplemen herba sebagai kaedah berhenti merokok. Kerana ia dimaksudkan sebagai aditif makanan (bukan ubat), suplemen tidak dikawal ketat. Ini bermakna syarikat tidak perlu membuktikan keberkesanan atau keselamatan dadah ini.

Pastikan anda menyemak label yang menyatakan bahawa produk itu boleh membantu berhenti merokok.

8. Latih minda dan badan

Beberapa kajian telah mengkaji program-program seperti yoga dan meditasi untuk membantu berhenti merokok. Hasilnya tidak sepenuhnya menyokong kaedah ini, tetapi beberapa responden mengaku telah berjaya mengurangkan keinginan untuk merokok. Kaedah pemprosesan kognitif juga sedang dikaji.

Pakar belajar 15 kajian senaman dan mendapati bahawa senaman sederhana hingga sederhana membantu mengurangkan keinginan untuk merokok. Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang aktif mengambil bahagian dalam program latihan rutin lebih mudah berhenti merokok. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih luas diperlukan untuk menyiasat perkara ini.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Ogos, 2019 | Terakhir diedit: 1 Ogos, 2019

Sumber

("Panduan untuk berhenti merokok", American Cancer Society ® )