Utama Maklumat kesihatan 8 Peraturan Diet Big yang Salah dan Anda Tidak Perlu Percaya Lagi
8 Peraturan Diet Big yang Salah dan Anda Tidak Perlu Percaya Lagi

8 Peraturan Diet Big yang Salah dan Anda Tidak Perlu Percaya Lagi

Anonim

Anda mungkin pernah mendengar beberapa peraturan pemakanan yang aneh dan masih memilih mengikuti mereka, kerana mereka adalah sebahagian daripada program diet yang banyak orang lakukan. Malah, tidak semua peraturan pemakanan anda mesti ikut. Ya, nampaknya terdapat beberapa peraturan pemakanan yang dibuat untuk dipecahkan!

Image

Mari lihat beberapa peraturan diet yang paling lazim, yang sering anda dengar, dan lihat sama ada ia benar atau tidak.

Pelbagai peraturan pemakanan yang ternyata salah

Peraturan diet yang sering didengar sebenarnya tidak sepenuhnya membantu anda mengurangkan berat badan atau memudahkan diet yang anda lakukan. Berikut adalah 8 peraturan makanan yang anda tidak perlu fikiran:

1. Makan pada waktu malam membuatkan anda gemuk

Beliau berkata, ia adalah haram untuk makan pada waktu malam untuk orang-orang yang melakukan program diet penurunan berat badan. Walaupun peraturan diet ini tidak selalu benar. Sebabnya, waktu makan tidak mempunyai pengaruh terhadap apa yang anda makan dan berapa banyak bahagian, berbanding dengan aktiviti yang anda lakukan.

Jika anda gemuk, ini disebabkan oleh jumlah kalori harian yang digunakan dalam tempoh lebih daripada seminggu. Jadi, anda boleh makan pada waktu malam. Dengan rekod pengambilan kalori yang diperoleh daripada makan makanan tertentu yang seimbang dengan kalori yang dibakar apabila melakukan aktiviti fizikal.

2. Bersedialah untuk makan sedikit tetapi sering

Metabolisme setiap orang berbeza antara satu sama lain dan tidak ada peraturan ketat yang boleh diikuti. Daripada menjalani diet ketat yang hanya boleh dimakan dua kali sehari, tetapi sebaliknya anda akan makan terlalu gila, lebih baik makan sedikit tetapi sering. Anda juga menjadi lebih mudah untuk mengawal bahagian.

3. Lemak membuat anda lebih lama, jadi anda akan makan kurang

Peraturan ini wujud kerana fakta bahawa lemak dicerna lebih lama di dalam badan. Walaupun begitu, ini tidak dapat membantu anda mengawal selera makan anda. Jika anda ingin menentang kelaparan, kalikan makanan yang mengandung protein dan serat, bukan lemak.

4. Apabila diet anda gagal hari ini, mulakan lagi esok

Lebih baik untuk memperbaikinya pada waktu makan yang akan datang. Tidak perlu menunggu esok. Ingat, lebih cepat lebih baik. Menunggu esok sebenarnya akan mengumpul kalori dalam badan dan akan semakin sukar untuk anda membakarnya.

5. Tidak sopan untuk menolak makanan semasa parti atau ketika melawat saudara-mara

Cara pemikiran ini sangat ketinggalan zaman. Sekarang, menolak makanan yang tidak sihat atau menghalang program diet untuk penurunan berat badan adalah alasan yang sangat dapat diterima. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk menolak makanan yang tidak sihat apabila anda berdiet.

6. Menangguhkan makan boleh membantu mengurangkan berat badan

Kelewatan atau tidak makan sebenarnya menjadikan anda lebih lapar pada makan berikutnya. Ini menyebabkan anda cenderung makan terlalu banyak. Bukan itu sahaja, tidak makan juga boleh menjejaskan metabolisme anda menjadi lebih perlahan.

7. Lemak membuat lemak

Kuncinya adalah memilih lemak tepu atau apa yang sering dipanggil lemak yang baik. Lemak adalah bahagian penting dalam diet anda dan mengandungi vitamin dan nutrien penting yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan. Tambahan lagi, sesetengah lemak yang baik sebenarnya menyahaktifkan gen simpanan lemak dan mengaktifkan gen pembakaran lemak.

8. Semua kalori adalah sama

Pakar telah membuktikan bahawa kenyataan ini kelihatan salah. Kita mesti memindahkan fokus dari kalori kepada ketumpatan nutrien (kualiti pemakanan). Makanan yang berbeza memberi kesan kepada tubuh dengan cara yang berbeza, bergantung kepada kandungan nutrisi yang tersedia, atau kekurangan nutrien yang dimakan dengan kalori ini.

Sebagai contoh, anda harus mengelakkan makanan yang terbuat dari makanan yang diproses, gula halus, makanan yang mengandungi lemak jenuh dan trans, dan makanan yang mengandungi indeks glisemik tinggi.

Juga Baca:

  • 7 Tabiat Diet Salah dan Tanda Diet Anda Tidak Benar
  • 4 Persediaan Penting Sebelum Diet Anda Perlu Lakukan Untuk Menjayakan Berat Badan
  • 4 Diet Popular yang Berlaku Gagal Membuat Berat Badan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 19 September, 2018 | Terakhir Edited: September 19, 2018

Sumber

https://www.livestrong.com/article/535414-does-fat-or-protein-make-you-full/

Diet Terbaik: Pengiraan Kualiti

Lemak dan Kolesterol

Protein tambahan adalah pilihan pemakanan yang baik, tetapi jangan keterlaluan