Utama Maklumat kesihatan 5 tabiat selepas makan yang ternyata kurang baik untuk kesihatan
5 tabiat selepas makan yang ternyata kurang baik untuk kesihatan

5 tabiat selepas makan yang ternyata kurang baik untuk kesihatan

Anonim

Bagi sesetengah orang, merokok atau minum teh selepas makan adalah perkara biasa. Malah, ia digunakan sebagai rutin yang mesti dilakukan selepas makan. Tetapi, ternyata terdapat beberapa aktiviti yang berbahaya jika dilakukan selepas makan. Ingin tahu apakah tabiat selepas makan yang ternyata tidak baik untuk kesihatan? Semak artikel ini.

Image

Tabiat selepas makan yang ternyata tidak baik untuk kesihatan

Berikut adalah lima kebiasaan selepas makan yang tidak boleh dilakukan. Apa itu?

1. Merokok

Kebiasaan yang paling biasa selepas makan adalah merokok. Merokok selepas makan adalah rutin wajib bagi mereka yang ketagih rokok.

Tetapi, adakah anda tahu bahawa hampir seluruh sistem dalam badan akan berfungsi semasa proses pencernaan aktif? Nah, apabila proses pencernaan aktif, dan setelah makan anda merokok, nikotin yang disedut dari rokok akan diserap dua kali ke dalam badan. Akibatnya, kesan buruk nikotin akan meningkat.

Bukan itu sahaja, kandungan tembakau dalam rokok juga telah terbukti menghalang penyerapan vitamin dan mineral termasuk kalsium dan vitamin C dan D dari makanan yang anda makan. Selain menghalang proses penyerapan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, merokok juga akan meningkatkan risiko pelbagai penyakit. Jadi, mulai belajar berhenti merokok adalah pilihan yang paling sesuai.

2. tidur

Kebiasaannya selepas makan yang juga paling biasa adalah untuk pergi tidur segera selepas makan. Jika anda sering tidur selepas makan, anda harus mula mengubah tabiat ini sekarang. Kerana, tidur dalam keadaan penuh akan menyebabkan pedih ulu hati atau pedih ulu hati, dan meningkatkan asid perut. Selain itu, telah terbukti bahawa kebiasaan tidur terus selepas makan tengah hari atau makan malam boleh meningkatkan risiko strok.

Malah, tabiat ini sebenarnya salah satu punca penambahan berat badan. Penambahan berat badan berlaku apabila kalori yang masuk ke dalam badan anda melebihi kalori yang keluar melalui aktiviti yang anda lakukan setiap hari. Pakar bersetuju bahawa tidur sepatutnya dilakukan sekurang - kurangnya 3-4 jam selepas makan .

3. Minum teh

Anda minum teh lebih kerap daripada air selepas makan? Bagi sesetengah orang, tabiat ini sangat biasa. Tetapi, anda tahu, jika anda minum teh selepas makan terdapat kesan sampingan? Selepas makan, pencernaan anda berfungsi untuk menyerap pelbagai nutrien dan bahan dari makanan yang memasuki. Teh boleh mengganggu proses ini.

Satu kajian menunjukkan bahawa minuman tidak berbahaya ini boleh mengganggu penyerapan zat besi dan mineral yang memainkan peranan penting dalam tubuh kita, jika dimakan sebaik sahaja makan. Itulah sebabnya, kanak-kanak, wanita hamil dan orang yang mengalami kekurangan zat besi harus mengelakkan minum teh selama sekurang-kurangnya satu jam selepas makan . Lebih baik minum air hanya selepas makan.

4. Sukan

Sukan sihat. Tetapi pakar tidak mengesyorkan bersenam sejurus setelah makan. Sebabnya adalah kerana ini boleh menyebabkan ketidakselesaan seperti sakit di abdomen atas, meningkatkan asid perut, cegukan, mual, peningkatan risiko trauma dan sawan.

Itulah sebabnya, jika anda berhasrat untuk bersenam selepas makan jangan lupa untuk mengawal pengambilan makanan anda. Kerana, makan terlalu banyak makanan sebelum bersenam, dapat membuat anda merasa lesu, dan dapat membuat perut merasa tidak nyaman. Anda sekurang-kurangnya perlu menunggu kira-kira dua jam selepas makan untuk bersenam atau anda juga boleh memanaskan badan sebelum bersenam.

5. Makan buah manis

Kebiasaan makan kebanyakan orang biasanya bermula dengan makan berat, kemudian berakhir dengan makan buah. Kebiasaan ini pada dasarnya menimbulkan kebaikan dan keburukan. Walau bagaimanapun, pada dasarnya buah-buahan boleh dimakan pada bila-bila masa, sama ada sebelum makan atau selepas makan. Hanya, anda masih perlu memberi perhatian kepada bahagian buah yang anda makan selepas makan. Buah-buahan walaupun enak dan sihat masih mengandungi kalori dan gula.

Juga Baca:

  • Tabiat Makan Tidak Selalunya Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung
  • 4 Cara Menghilangkan Tabiat Mengantuk Selepas Makan
  • Kenapa Selepas Makan Anda Tidak Perlu Tidur Segera

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

6 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Selepas Makan - https://spoonuniversity.com/lifestyle/6-things-you-should-never-do-after-eating diakses pada 11 Julai 2017

http://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/bad-eating-habits-and-how-to-break-them.aspx#02

Kekurangan Tidur Sejurus Selepas Makan - http://www.livestrong.com/article/556026-the-disadvantages-of-sleeping-immediately-after-a-meal/ diakses pada 11 Julai 2017

Adakah Makan Buah Selepas Makan Tidak Sihat untuk Anda? - http://www.livestrong.com/article/457270-is-eating-fruit-after-a-meal-bad-for-you/ diakses 11 Julai 2017

Lying Down After Meals Muncul Berkaitan dengan Tabiat Gaya Hidup Tidak Sihat Lain - http://www.medscape.com/viewarticle/491505 diakses pada 11 Julai 2017

http://www.everydayhealth.com/gerd/managing/sleep-tips-for-people-with-gerd.aspx

http://www.webmd.com/stroke/news/20110830/sleeping-soon-after-dinner-may-raise-stroke-risk#1

http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/iron-supplement-oral-route-parenteral-route/precautions/drg-20070148

http://www.health24.com/Medical/Digestive-health/Common-symptoms/10-foods-that-cause-bloating-20120721