Utama hipertensi (tekanan darah tinggi) Adakah Ubat Hipertensi Meningkatkan Risiko Gout?
Adakah Ubat Hipertensi Meningkatkan Risiko Gout?

Adakah Ubat Hipertensi Meningkatkan Risiko Gout?

Anonim

Beberapa jenis ubat antihipertensi dan diuretik yang ditetapkan untuk tekanan darah tinggi adalah punca biasa gout atau gout. Kenapa ini berlaku? Ketahui jawapan dalam artikel ini.

Sekilas gout

Gout berlaku apabila gout muncul dalam darah. Asid urik adalah produk sisa yang terbentuk apabila badan anda memecahkan bahan kimia dalam sel yang dikenali sebagai purin. Kebanyakan asid urik dikeluarkan dari tubuh melalui buah pinggang, selebihnya dikeluarkan melalui sistem pencernaan.

Terlalu banyak asid urik atau kencing terlalu sedikit akan menyebabkan asid urik berkumpul dan boleh menyebabkan kristal membentuk. Keadaan ini biasanya berlaku dalam tisu bersama atau sekitar yang boleh melimpah dari rawan sendi ke ruang bersama dan mencetuskan tindak balas keradangan dari lapisan lembut (sinovium).

Simptom gout yang paling biasa adalah kesakitan tiba-tiba pada sendi, yang biasanya disertai oleh pembengkakan dan kemerahan pada sendi yang menyakitkan. Dalam kebanyakan kes, sendi jari kaki besar biasanya terkena. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak pengumpulan asid urik pada sendi lain seperti, seperti lutut, buku lali, sol. Gout kadang-kadang berlaku di lengan, tangan, pergelangan tangan, dan siku. Tulang belakang juga boleh terjejas walaupun jarang.

Ubat-ubatan hipertensi boleh meningkatkan risiko gout

Ubat-ubatan diuretik yang ditetapkan untuk tekanan darah tinggi adalah penyebab biasa gout. Ini berlaku kerana diuretik membuat anda kencing lebih kerap dan mengurangkan jumlah cecair dalam badan anda. Walau bagaimanapun, cecair yang tinggal di dalam badan akan menjadi lebih tebal, menyebabkan peningkatan risiko kristal yang menyebabkan pembentukan gout. Sesetengah jenis diuretik juga mengurangkan perkumuhan buah pinggang urik, yang merupakan komponen gout.

Ubat antihipertensi tertentu juga meningkatkan kadar serum asid urik dan dengan itu boleh menyebabkan gout. Penyekat beta untuk hipertensi telah terbukti meningkatkan kadar asid urik dalam ujian jangka pendek. Sebaliknya, penyekat saluran kalsium dan losartan diketahui mengurangkan tahap asid urik serum, yang berpotensi mengurangkan risiko gout.

Bagaimana untuk mengurangkan risiko gout ketika mengambil ubat hipertensi?

Dengan pendekatan yang betul, gout sebenarnya boleh diturunkan dengan ubat tekanan darah. Satu kajian menunjukkan bahawa beberapa ubat antihipertensi, iaitu furosemide dan losartan boleh mengurangkan asid urik.

Dos kedua ubat ini boleh diselaraskan untuk mengawal tekanan darah. Furosemide sahaja meningkatkan asid urik dengan purata satu pertiga. Jika digunakan bersama dengan Losartan, penggunaannya akan dikurangkan kepada hanya satu perlima.

Walaupun losartan boleh sedikit mengurangkan asid urik, ubat ini tidak begitu berkesan untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Prosedur yang betul jika anda mempunyai gout dan tekanan darah tinggi adalah mengambil losartan beberapa jam selepas memakan furosemide yang menunjukkan penurunan sebanyak 15 peratus dalam asid urik. Apa yang perlu difahami, selalu berjumpa doktor sebelum anda mengambil ubat-ubatan tekanan darah tertentu.

Juga Baca:

  • Rheumatism dan Gout Adakah Kedua-dua Bersama Sakit. Kemudian apa perbezaannya?
  • Mengapa Orang Muda Juga Boleh Dapatkan Gout?
  • Adakah benar penghidap gout tidak boleh makan cip?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 17 April, 2018 | Terakhir diedit: 17 April, 2018

$config[ads_text5] not found

Sumber

Ubat antihipertensi dan risiko kejadian gout di kalangan pesakit dengan hipertensi: kajian kawalan kes berasaskan populasi. http://www.bmj.com/content/344/bmj.d8190. Diakses pada 8 Julai 2015.

April Chang-Miller. Adakah diuretik diambil untuk mengawal tekanan darah tinggi yang kadang-kadang menyebabkan gout. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/expert-answers/diuretics-and-gout/faq-20058146. Diakses pada 8 Julai 2015.

Keith Taylor. Uric Acid dan Ubat Tekanan Darah. http://www.gout-pal.com/uric-acid-and-blood-pressure-medication/2009/06/. Diakses pada 8 Julai 2015.

Hyon K Choi; Lucia Cea Soriano; Yuqing Zhang; Luis A García Rodríguez. Ubat Antihipertensi dan Risiko Insiden Gout Antara Pesakit dengan hipertensi. http://www.medscape.com/viewarticle/757006. Diakses pada 8 Julai 2015.