Utama Maklumat kesihatan 4 cara untuk menjalani diet tanpa kelaparan yang berlebihan
4 cara untuk menjalani diet tanpa kelaparan yang berlebihan

4 cara untuk menjalani diet tanpa kelaparan yang berlebihan

Anonim

Rasa lapar semasa diet adalah semulajadi kerana tubuh menerima pengambilan kalori yang lebih rendah daripada keperluan biasa. Tetapi tidak jarang kelaparan yang berlebihan memicu kita untuk mensabotaj usaha untuk mengehadkan corak pengambilan seperti memakan makanan atau minuman dengan kalori yang lebih tinggi. Hasilnya, tidak ada penurunan berat badan yang ketara walaupun ia telah "berdiet" untuk masa yang lama.

Image

Pada dasarnya, kelaparan yang berlebihan timbul kerana badan tidak biasa, atau kalori dikurangkan semasa diet terlalu banyak. Walaupun apa yang diperlukan semasa diet adalah membentuk diet yang baru, lebih sihat dengan kalori yang lebih sedikit. Berikut adalah beberapa tip untuk mengelakkan kelaparan yang berlebihan untuk mengganggu diet anda:

1. Makan makanan yang menjadikan anda lebih lama

Sebagai tambahan kepada jumlah makanan yang dimakan, pemakanan dari makanan adalah faktor yang membuat anda merasa lebih lama, salah satunya adalah serat dan air. Serat dimasukkan dalam karbohidrat kompleks yang lebih tahan lama dalam saluran pencernaan kerana ia sukar dicerna. Sama seperti jenis karbohidrat lain, serat boleh menghasilkan tenaga dan kalori, tetapi tidak terlalu banyak dan cenderung lebih tahan lama.

Tahap kalori yang tinggi dalam makanan biasanya berasal daripada makanan berlemak dan mempunyai karbohidrat ringkas seperti gula dan tepung. Sebaliknya, makanan kalori rendah biasanya mengandungi banyak serat dan air. Berikut adalah beberapa contoh makanan yang mempunyai kalori yang rendah:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti bayam, brokoli, tomato, wortel, tembikai, beri, dan epal.
 • Pelbagai produk tenusu.
 • Biji-bijian, seperti beras perang, roti gandum, pasta gandum, dan popcorn.
 • Kacang.
 • Daging ayam dari daging ayam dan daging lembu dan ikan (terutama salmon).

Selain serat, penggunaan daging dan ikan mempunyai kandungan lemak yang baik seperti omega-3, EPA, dan DHA yang membantu anda merasa kenyang. Di samping itu, nutrien ini juga mempunyai manfaat untuk kesihatan jantung, kesihatan otak dan kulit.

2. Makan banyak, tetapi hadkan kalori daripada minuman

Mungkin ini bukan pertimbangan anda ketika melakukan diet, tetapi pada kenyataannya jumlah kalori dari minuman juga boleh cukup tinggi, bahkan boleh melebihi jumlah kalori dari makanan anda. Minuman manis seperti sirup dan jus yang dibungkus, minuman ringan, dan minuman susu, termasuk kalori yang tinggi. Sebaliknya, cuba minuman seperti jus buah yang mempunyai gula semulajadi daripada buah-buahan. Air juga lebih baik untuk dimakan kerana ia tidak menambah gula. Dengan cara itu, anda tidak perlu mengurangkan jumlah makanan yang terlalu banyak dengan mengurangkan penggunaan kalori minuman manis.

3. Lakukan tip ini supaya bahagian hidangan lebih dikawal

Bahagian makanan yang kita ambil ketika makan menentukan berapa banyak yang kita belanjakan. Terlalu banyak hidangan akan menyebabkan kita makan terlalu banyak. Berikut adalah beberapa petua untuk menguruskan bahagian makanan anda:

 • Jangan makan terus dari bekas makanan atau balang. Ambil bahagian yang lebih kecil dan letakkan di ruang makan.
 • Mendapatkan penggunaan air sebelum makan, sekitar 250ml akan menghalang anda daripada terlalu banyak makan.
 • Sekiranya bahagiannya terlalu besar apabila di restoran atau tempat makan, berikan tempat untuk makan atau mengambil kotak untuk membahagikan bahagian makanan untuk makan di tempat itu dan pulang ke rumah.
 • Apabila anda memasak makanan anda sendiri, campurkan sayur-sayuran sebagai bahan.
 • Makan makanan anda perlahan-lahan dan masukkan air minuman apabila anda mengunyah.
 • Apabila snek, pilih makanan yang mempunyai kulit, seperti kacang dan buah sitrus, supaya anda tidak tergesa-gesa makan.
 • Simpan objek yang mengalih perhatian anda dari makanan semasa makan, seperti TV atau telefon bimbit. Ini boleh menyebabkan anda kurang menikmati makanan dan cenderung ingin menambah makanan selepas makan.

4. Jangan melangkau makanan

Melangkau makanan sebenarnya akan melecehkan anda dan boleh membuat anda makan lebih banyak pada hidangan seterusnya. Terutamanya jika anda melangkau sarapan yang bukan sahaja memberi kesan kepada kekurangan tenaga tetapi juga mengurangkan prestasi dalam aktiviti anda. Waktu makan pada waktu pagi adalah masa yang penting untuk memberi tenaga kepada masa makan tengah hari, terutama sekali jika anda melakukan aktiviti yang menggunakan banyak tenaga.

Dengan meluangkan masa, biasanya seseorang akan snek lebih sehingga makanan berikutnya, supaya jumlah penggunaan kalori setiap hari akan lebih disebabkan oleh snek daripada kalori dari makanan yang besar.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

CDC, 2012. Makan Lebih, Kurangkan Berat? [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/energy_density.pdf [Diakses pada Jun 2016].

Kelly, D., nd 14 Cara Memotong Potongan Tanpa Rasa Lapar . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.health.com/health/gallery/0, 20769037_15, 00.html [Diakses pada Jun 2016].

Phillip, A., 2014. Mengapa beberapa diet membantu anda mengurangkan berat badan tanpa membuat anda merasa lapar . [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/11/19/why-some-diets-help-you-lose-weight-without- anda-merasa lapar / [Diakses pada 2016 Jun].

Rettner, R., 2015. 4 Tips Pemotongan Kalori yang Tidak Meninggalkan Anda Lapar . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.livescience.com/52994-cutting-calories-tips-be-healthy.html [Diakses pada 2016 Jun].

Tobin, N., dan Bagaimana Menurunkan Berat Tanpa Rasa Lapar . [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.shape.com/weight-loss/tips-plans/how-lose-weight-without-feeling-hungry [Diakses pada 2016 Jun].