Utama Maklumat kesihatan 7 Tabiat Harian untuk Mencegah Batuk dan Selesema pada Kanak-kanak
7 Tabiat Harian untuk Mencegah Batuk dan Selesema pada Kanak-kanak

7 Tabiat Harian untuk Mencegah Batuk dan Selesema pada Kanak-kanak

Anonim

Terdapat banyak punca batuk dan selsema pada kanak-kanak. Bermula dari kanak-kanak itu tidak terlalu baik untuk mengekalkan kebersihan, tahap aktiviti yang kukuh supaya sistem kekebalan tubuh berkurangan, sehingga penularan flu dari rakan-rakan di sekolah.

Walaupun ia sering berlaku, ibu bapa boleh membantu mencegah batuk dan selsema pada kanak-kanak. Kaedah ini agak mudah, ikuti lapan langkah di bawah.

1. Basuh tangan dengan sabun

Jangan sekali-kali bosan mengingatkan kanak-kanak untuk mencuci tangan dengan sabun sebelum makan, selepas bermain, pulang dari sekolah, dan lain-lain.

Ibu bapa sendiri juga harus mencuci tangan mereka dengan kerap, terutamanya sebelum menyiapkan makanan untuk kanak-kanak dan selepas bepergian di luar rumah.

2. Bersihkan rumah dan semua kandungannya, bukan hanya menyapu lantai

Menyapu dan mengepel nampaknya telah menjadi kegiatan harian bagi semua orang di dalam rumah. Walau bagaimanapun, penyapuan dan penyokongan sahaja tidak mencukupi. Daniel Frattarelli, pakar dan ahli Akademi Pediatrik Amerika, menjelaskan dalam Majalah Ibu Bapa bahawa kuman ditemui di tempat yang tidak dijangka dan sering disentuh. Contohnya TV jauh, anak patung kanak-kanak , dan pemegang pintu peti sejuk.

3. Pisahkan cawan, pinggan dan pinggan mangkuk yang lain

Apabila anda sakit, anda akan secara sedar menggunakan kaca minum yang berbeza dari ahli keluarga yang lain. Bagaimana pula dengan anak anda? Ajar dia menggunakan cermin mata, pinggan dan peralatan makan lain apabila dia sakit supaya tidak menyebarkan kepada orang di rumah.

Sekiranya perlu, gunakan label atau tanda untuk menandakan setiap pinggan mangkuk dan minuman.

4. Hidangkan buah-buahan setiap hari

Terdapat banyak kanak-kanak yang merasa sangat malas untuk makan buah-buahan kerana pelbagai sebab. Tetapi ramai kanak-kanak malas bukan kerana mereka tidak suka, tetapi kerana mereka malas untuk memprosesnya. Contohnya mesti membuka atau mengupas kulit dan mengeluarkan benih.

Untuk memudahkan, anda boleh memotongnya menjadi kepingan kecil. Tidak perlu meminta anak membelanjakannya. Hanya beberapa keping jika dilakukan setiap hari adalah lebih baik daripada makan buah sekali seminggu sekali. Kuncinya adalah untuk mendapatkan anak-anak makan buah.

Pastikan terdapat variasi buah. Sebagai contoh hari ini adalah mangga, esok adalah epal, dan sebagainya. Setiap buah mempunyai manfaat yang unik. Sebagai contoh, buah-buahan merah seperti semangga dan anggur mempunyai lycopene, yang merupakan antioksidan untuk mengatasi kesan radikal yang digunakan. Buah-buahan jeruk dan kuning mempunyai beta-karoten yang akan ditukarkan menjadi vitamin A dan boleh menguatkan sistem imun dan mengekalkan kesihatan mata dan kulit.

5. Melegakan tekanan boleh melenyapkan batuk dan selsema pada kanak-kanak

Tekanan bukan sahaja tidak baik untuk kesihatan mental, tetapi juga boleh menghalang kerja sistem ketahanan kanak-kanak. Kenapa begitu? Apabila ditekankan, badan itu menyembuhkan banyak hormon cortisol dan adrenalin.

Hormon ini boleh membuat pernafasan cepat, jantung berdegup dengan lebih cepat, dan tekanan darah meningkat. Keadaan ini tidak baik jika ia terus berlaku kerana ia boleh membuat kanak-kanak lebih terdedah kepada penyakit yang menyebabkan batuk dan selsema pada kanak-kanak.

Oleh itu, pastikan anda sentiasa memberi perhatian kepada gejala tekanan pada kanak-kanak dan membantu mereka mengatasi tekanan.

6. Pastikan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup

Pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dipengaruhi oleh kualiti tidur. Tidur yang kurang baik dan kekurangan kualiti boleh meningkatkan keletihan dan mengurangkan kerja sistem imun pada kanak-kanak.

Oleh itu, pastikan kanak-kanak mendapat tidur yang cukup setiap hari. Jauhkan anak dari perkara-perkara yang boleh mengganggu tidur anak pada waktu malam. Sebagai contoh televisyen, permainan , komik, dan telefon bimbit .

7. Berikan pengambilan probiotik

Probiotik yang terdapat dalam makanan dan minuman mempunyai banyak bakteria yang baik yang akan membantu saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, ia bukan sahaja bermanfaat untuk pencernaan. Probiotik juga merangsang tindak balas imun badan, mencegah jangkitan yis dan mencegah jangkitan pada saluran udara kanak-kanak.

Juga Baca:

  • Apakah Bahaya Mengambil Ubat Batuk dengan tujuan untuk mabuk?
  • Pelbagai pilihan ubat flu burung yang berkesan untuk melegakan kesesakan hidung
  • Bilakah anda perlu membawa anak anda ke doktor gigi buat kali pertama?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 18 Oktober 2017 | Terakhir Edited: 18 Oktober 2017

Sumber

Talian Kesihatan. 2014. Petua kepercayaan untuk pencegahan sejuk dan selesema. Boleh didapati di https://www.healthline.com/health/cold-flu/prevention-tips. Diakses pada 17 Oktober 2017.

WebMD. Tanpa tahun. Pencegahan batuk. Boleh didapati di https://www.webmd.com/cold-and-flu/tc/coughs-prevention. Diakses pada 17 Oktober 2017.

Majalah Ibu Bapa. Tanpa tahun. Semua ubat sejuk dan batuk semula jadi. Boleh didapati di http://www.parents.com/health/cold-flu/cold/natural-cold-cough-remedies/. Diakses pada 17 Oktober 2017.