Utama Maklumat kesihatan 8 Nutrisi Penting Untuk Pertumbuhan Otak dan Pembangunan Bayi
8 Nutrisi Penting Untuk Pertumbuhan Otak dan Pembangunan Bayi

8 Nutrisi Penting Untuk Pertumbuhan Otak dan Pembangunan Bayi

Anonim

Bercakap tentang perkembangan otak bayi, ini tidak hanya bermula apabila bayi dilahirkan. Perkembangan dan pertumbuhan otak bayi bermula pada rahim ibu. Apabila bayi dilahirkan, semua pertumbuhan dan perkembangannya juga akan berjalan lebih cepat, termasuk otak. Oleh itu, terdapat beberapa nutrien yang sangat penting untuk memaksimumkan perkembangan otak. Apakah nutrien yang terlibat dalam pertumbuhan dan perkembangan otak bayi? Lihat di bawah.

Image

1. Lemak

Lemak adalah bahan yang sangat diperlukan untuk otak bayi. Apabila bayi baru dilahirkan, ASI dipercayai sebagai sumber lemak terbaik untuk otak bayi. Sebanyak 55 peratus kalori yang dihasilkan oleh susu ibu datang dari lemak. Jenis-jenis lemak DHA (Asid Docosahexaenoic) dan ARA (asid Arachidonic) akan menjadikan otak bayi bekerja lebih optimum. DHA juga membentuk struktur otak bayi.

Kira-kira 25 peratus daripada lemak otak bayi terbentuk oleh DHA yang diperoleh daripada lemak yang digunakan. ARA juga bertindak sebagai ramuan asas dalam membuat prostaglandin, yang merupakan bahan yang sangat penting dalam proses perkembangan otak dan perkembangan.

Sumber lemak yang boleh anda dapatkan seperti dari avokado, ikan berlemak seperti salmon, tuna dan sardin, telur, daging lembu, kacang. Jika anak anda berusia lebih daripada 6 bulan, maka anda boleh mendapatkan lemak dari sumber makanan ini.

2. Besi

Susu ibu juga dipercayai sebagai sumber utama zat besi bagi bayi. Tetapi apabila bayi mencapai umur 6 bulan dan lebih tinggi adalah sangat penting untuk menyediakan makanan yang mengandungi besi tinggi lain, kerana keperluan mereka semakin meningkat. Dalam tempoh yang baru lahir sehingga 2 tahun badan bayi akan tumbuh pesat, dan jumlah darah yang dihasilkan akan meningkat.

Apabila badan bayi tidak mempunyai besi dalam dietnya, tubuhnya akan menggunakan semua zat besi dalam tubuh untuk menghasilkan darah, dan akhirnya otak tidak mendapat cukup zat besi. Keadaan ini akan menyebabkan masalah kognitif yang boleh menjejaskannya apabila dia semakin tua.

Sumber besi boleh didapati dari daging lembu, ikan, ayam, hati, dan telur tanpa kulit. Anda juga boleh memberinya produk makanan bayi yang telah ditambahkan ke dalam besi secara khusus (kubu besi).

3. Choline

Choline adalah sejenis kompleks vitamin B yang manusia boleh menghasilkan dalam jumlah yang sangat kecil. Oleh itu, tahap kolin dalam tubuh bergantung kepada pengambilan makanan yang diperolehi. Keperluan kolagen akan meningkat walaupun anak masih dalam rahim, sudah tentu digunakan untuk membentuk otak.

Choline dalam badan akan ditukar menjadi betaine yang berfungsi sebagai bahan yang digunakan untuk mengawal fungsi gen, mengawal pembangunan saraf dan perkembangan otak. Kekurangan kolin dari masa kini dalam rahim boleh mengganggu perkembangan otak dan saraf bayi.

Apabila bayi dilahirkan, kandungan kolin juga masih diperlukan. Sekali lagi, susu ibu adalah sumber terbaik kolin yang terbaik untuk bayi. Bayi berumur 0-6 bulan memerlukan 125 mg choline setiap hari dan bayi berusia 6-12 bulan memerlukan 150 mg choline setiap hari. Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang boleh memenuhi keperluan kolin mereka setiap hari mempunyai prestasi ingatan otak yang lebih baik sebagai orang dewasa.

Sumber kolin boleh didapati antara lain dari kuning telur, daging merah, ikan, daging ayam, kacang, brokoli, bok coy, kembang kol, kubis.

4. Asid folik

Asid folik adalah sekumpulan jenis vitamin B yang lain. Kekurangan asid folat walaupun dari permulaan kehamilan mempunyai kesan utama kepada terjadinya gangguan perkembangan neurologi dan otak pada bayi. Oleh itu, sejak kehamilan awal sebelum kehamilan, keperluan folat mesti dipenuhi untuk perkembangan otak dan saraf janin dalam rahim.

Image

Sumber makanan kaya folat boleh didapati dari kacang seperti kacang soya, bayam atau sayuran hijau, hati, alpukat, dan oren. Beberapa makanan yang diproses seperti roti dan bijirin bayi juga ditambah kepada asid folik.

5. Yodium

Iodin adalah salah satu mineral yang diperlukan untuk otak bayi. Sejak saya berada di rahim sehingga saya dilahirkan, bayi masih memerlukan iodin untuk perkembangan otak. Pada dasarnya fungsi yodium sebagai bentuk hormon tiroid yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid.

Hormon tiroid ini adalah hormon yang diperlukan untuk proses perkembangan normal otak dan saraf bayi. Bagi bayi berusia lebih 6 bulan, sumber yodium dapat diperoleh dari udang, daging udang, tuna, kentang, minyak ikan kod, ikan dan telur.

6. Protein

Protein juga merupakan salah satu nutrisi penting bagi pertumbuhan dan perkembangan sel-sel otak bayi. Protein bertanggungjawab untuk membentuk sel-sel otak bayi bersama-sama dengan tisu penghubung di sekeliling otak.

Protein juga bertanggungjawab menghasilkan sel-sel saraf baru di otak supaya ia membolehkan otak kanak-kanak terus berkembang dan berkembang. Sekiranya terdapat kekurangan protein, boleh mencetuskan microcephaly, keadaan di mana otak tidak berkembang ke saiz normalnya.

Oleh itu, protein sangat penting untuk keperluan otak bayi. Selain susu ibu, selepas 6 bulan atau lebih protein boleh didapati, antara lain, dari telur, daging sapi, ayam, ikan, tofu, tempe, kacang hijau, kacang soya.

7. Zink

Zink adalah mineral dalam badan yang mempunyai banyak peranan. Bermula dari pembentukan sel dan pembentukan DNA walaupun dari saat pembuahan di dalam rahim. Zink didapati sangat di otak, ini menunjukkan bahawa fungsi otak boleh berjalan dengan normal di hadapan zink yang mencukupi.

Sumber seng zinc yang paling baik untuk bayi berumur 0-6 bulan adalah susu ibu, tetapi ketika kita semakin tua kebutuhan akan peningkatan zink dan tidak dapat bergantung pada susu ibu sahaja. Oleh itu, zink diperlukan daripada pengambilan makanan pelengkap. Zink boleh didapati dari ayam, daging lembu, kacang, gandum.

8. Vitamin D

Vitamin D terkenal kerana kekuatannya dalam kekuatan tulang. Tetapi nampaknya bukan sahaja tulang, vtamin D juga sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Dilaporkan pada halaman Science Daily, vitamin D diperlukan untuk pembangunan otak sejak janin masih dalam rahim, terutama semasa trimester kedua.

Juga Baca:

  • Pembangunan Otak Bayi dalam Rahim dari Minggu ke Minggu
  • 8 Makanan untuk Pertumbuhan Otak Bayi dalam Rahim
  • Penjagaan Ibu Semasa Prasekolah Mempengaruhi Pembangunan Otak Kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 17 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 17 Mac, 2018

Sumber

Kuzemchak Sally. Tanpa tahun. Nutrien Paling Penting untuk Otak Bayi Anda, Menurut Doktor. [Dalam Talian] Boleh didapati di:

https://www.parents.com/recipes/scoop-on-food/the-most-important-nutrients-for-babys-brain/ (Diakses pada 2 Mac 2018)

Brown JE. 2012. Pemakanan Melalui Kitaran Kehidupan ke-4 ed. Belmont: Wadsworth

Memakan Otak Aby Anda. 2016. Memakan Otak Bayi Anda. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://health.usnews.com/health-news/health-wellness/articles/2016-01-05/feeding-your-babys-brain (Diakses pada 3 Mac 2018)

Sains Harian. Tanpa tahun. Vitamin D Penting dalam Pembangunan dan Fungsi Otak. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080421072159.htm (Diakses pada 3 Mac 2018)

Jabatan Helath Queensland. 2012. Meningkatkan Kuat Anda dan Bayi Anda. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0022/160861/iron_rich_foods.pdf (Diakses 3 Mac 2018)

Zeisel Steven H. Tanpa Tahun Ini. Choline - Kunci kepada Memori yang lebih baik? Asal janin Fungsi Otak Dewasa. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://medical.gerber.com/nutrition-health-topics/infant-early-childhood-nutrition/articles/choline---the-key-to-a-better-memory-fetal- asal usul-otak-fungsi (Akses 3 Mac, 2018)