Utama Maklumat kesihatan 9 Bahan Anti Penuaan Berkesan, Tetapi Mungkin Anda Tidak Pernah Mendengar
9 Bahan Anti Penuaan Berkesan, Tetapi Mungkin Anda Tidak Pernah Mendengar

9 Bahan Anti Penuaan Berkesan, Tetapi Mungkin Anda Tidak Pernah Mendengar

Anonim

Memasuki usia tiga kepala, kebanyakan wanita mula terkena kegelisahan dengan tanda-tanda penuaan pada kulit. Apabila anda berumur lebih tua, keanjalan kulit sememangnya akan merosot dan menyebabkan kedut di beberapa bahagian badan, terutama muka.

Image

Akibatnya, kebanyakan produk krim anti penuaan diserang untuk mendapatkan kulit yang ketat, lembut, dan muda. Daripada banyak bahan krim anti-penuaan yang ditawarkan, bahan-bahan berikut yang mungkin tidak pernah anda dengar sebelumnya. Malah, keberkesanannya tidak berkesan untuk mencegah kerutan di wajah, anda tahu!

Krim anti penuaan yang kuat tetapi jarang diketahui

Retinol (vitamin A) dan niacinamide (vitamin B3) adalah dua bahan krim anti-penuaan yang paling popular yang terbukti berkesan untuk menghalang penuaan kulit. Walau bagaimanapun, anda harus mencuba bahan-bahan krim anti-penuaan berikut yang tidak kurang berkesan walaupun jarang diketahui.

1. Centella asiatica

Untuk mengelakkan kedutan di muka, pilih krim yang mengandungi Centella asiatica. Centella asiatica adalah sejenis tumbuhan herba yang telah lama digunakan sebagai ubat untuk pelbagai masalah kulit.

Tumbuhan ini mengandungi beberapa sebatian aktif, termasuk asiaticoside, madecassoside, asiatic, dan asam madecassic, yang boleh membantu melegakan kerengsaan dan mempercepat pertumbuhan semula kulit. Selain itu, bahan-bahan krim anti-penuaan yang mengandungi Centella asiatica juga berkesan dalam memperbaiki lapisan epidermis kulit yang rosak semasa melembapkan kulit.

2. Bakuchiol

Tidak ada yang baru retinol, yang merupakan turunan vitamin A, telah terbukti berkesan dalam meningkatkan kolagen dan menghalang jerawat. Walau bagaimanapun, sifat retinol sangat kuat sehingga kadang-kadang menyebabkan kesan kering dan kerengsaan kulit dalam segelintir orang.

Sebagai penyelesaian, pilih krim anti-penuaan yang mengandungi Bakuchiol. Bakuchiol adalah ekstrak dalam benih dan daun Psoralea corylifolia, tumbuhan dari India yang lebih dikenali sebagai bunga ungu.

Ahli dermatologi dari New York City, Debra Jaliman, MD, mendedahkan kepada Kesihatan bahawa bakuchiol mempunyai sifat antioksidan yang sama seperti retinol, tetapi ia lebih lembut. Ini berguna untuk mencegah garis-garis halus dan kedut, meningkatkan pigmentasi, dan meningkatkan keanjalan kulit tanpa membuat kulit menjadi kering atau teriritasi.

3. Coenzyme Q10

Tidak perlu ragu-ragu apabila mencari krim anti-penuaan yang mengandungi koenzim Q10. Coenzyme Q10, juga dikenali sebagai ubiquinone, adalah sejenis bahan seperti vitamin yang sebenarnya wujud di dalam badan, terutamanya di jantung, hati, buah pinggang, dan pankreas.

Semasa anda bertambah tua, tahap koenzim Q10 semula jadi dalam badan akan terus berkurang. Itulah sebabnya, kulit akan lebih sukar untuk tumbuh semula dan mudah rosak dengan usia. Apabila digunakan dalam produk penjagaan kulit, kandungan ramuan ini dapat membantu melindungi kolagen dan tisu kulit wajah agar kekal elastik.

4. ALA

Anda mungkin sering mendapati kandungan AHA atau BHA dalam beberapa produk penjagaan kulit rutin anda. Bagaimanapun, adakah anda pernah mendengar tentang ALA?

ALA atau Alpha Lipoic Acid adalah sejenis asid yang sebenarnya sudah ada di dalam badan. Ya, badan anda secara semulajadi menghasilkan ALA sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas.

Dalam produk penjagaan kulit, ALA didakwa dapat menyembunyikan garis-garis halus dan kedutan di wajah. Selain itu, ALA juga boleh mengurangkan liang-liang kulit semasa membuat wajah anda bersinar dan sihat.

Image

5. Tembaga peptida

Tembaga (tembaga) diperlukan untuk membantu prestasi pelbagai enzim dalam badan. Di samping itu, mineral ini juga berperanan penting dalam pembentukan kolagen, anda tahu.

Apabila digabungkan dengan peptida, krim anti-penuaan ini lebih berkesan dalam mencegah kulit kendur. Kerana peptida adalah asid amino rantai pendek yang memberikan isyarat kepada kulit untuk membuat kolagen.

Kajian klinikal bahkan mengakui bahawa peptida tembaga adalah krim anti penuaan yang sangat baik. Ini kerana peptida tembaga dapat memperbaiki kontur kulit dan parut yang disebabkan oleh cahaya matahari. Risiko kerengsaan juga cenderung menjadi lebih kecil supaya selamat bagi anda yang mempunyai kulit sensitif dan mudah teriritasi kerana retinoid.

6. Asid hyaluronik

Sebenarnya, tubuh anda membuat asid hyaluronik secara semula jadi untuk menjaga tisu badan terhidrasi. Tetapi semakin tua, penghasilan asid hyaluronik akan mengecut sehingga kulit akan rileks.

Sebagai penyelesaian, anda boleh mencari produk anti-penuaan yang mengandungi asid hyaluronik supaya kulit tetap ketat, licin, dan sihat. Sekiranya anda mahukan lebih banyak keputusan maksimum, gabungkan dengan produk penjagaan kulit lain yang mengandungi vitamin C.

7. Sel stem dari telur siput

Kini terdapat banyak krim anti-penuaan yang mengutamakan kandungan telur siput. Walaupun kedengaran aneh, ramuan ini memang bermanfaat untuk mengetatkan kulit, anda tahu.

Unik, sel stem yang diambil dari telur siput boleh merangsang pertumbuhan sel-sel kulit baru walaupun sel-sel kulit mati masih ditinggalkan di sana. Bukan itu sahaja, bahan ini juga boleh meningkatkan tahap kolagen, elastin, dan fibronectin yang menjadikan kulit lebih sihat, lebih muda, dan semula jadi.

8. Sulfate Ore (HSA)

Sulfate liver (HSA) adalah salah satu bahan krim anti-penuaan yang agak unik. Bahan ini sebenarnya sudah ada di dalam badan yang memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen dan regenerasi kulit.

Apabila digunakan dalam krim, sebanyak 15 orang mengakui kulit mereka menjadi lebih ketat dan elastik. Jumlah kedut di wajahnya juga berkurangan. Keputusan ini telah dilaporkan dalam satu kajian dari jurnal Dadah Dermatologi pada tahun 2002 yang lalu.

9. Squalane

Squalane adalah bahan yang digunakan dalam pelembab kulit kerana ia kaya dengan emolien dan antioksidan. Satu kajian 2012 dari Jurnal SOFW mendedahkan bahawa squalane boleh membantu mengurangkan kedutan dan garis halus pada kulit.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan antara AHA dan BHA dalam Produk Penjagaan Kulit?
  • Resipi Mask Coklat Muka untuk Menentang Penuaan Awal
  • Adakah benar bahawa selfie kerap menyebabkan penuaan pramatang kulit?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: Mei 11, 2019 | Terakhir diedit: Mei 11, 2019

Sumber

Centella asiatica dalam Kosmetologi. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/. Diakses pada 10/31/2018.

4 Produk Terbaik Dengan Bakuchiol, Alternatif Gentler untuk Retinol. https://www.health.com/beauty/bakuchiol-beauty-products. Diakses pada 10/31/2018.

Yang Terbaik 7 Bahan Anti Penuaan. https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/the-7-best-anti-aging-ingredients.aspx. Diakses pada 10/31/2018.

8 Anti-Aging Menukar Permainan Baru, Menurut Ahli Dermatologi. https://www.rd.com/health/beauty/new-anti-aging-ingredients/. Diakses pada 10/31/2018.

Memilih Produk Penjagaan Kulit: Ketahui Bahan Anda. https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-product-ingredients#1. Diakses pada 10/31/2018.

Potensi Peranan Sulfate Terapan Teratas dalam Rawatan Photodamage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151781. Diakses pada 10/31/2018.

Faedah Penjagaan Kulit Squalane. https://www.livestrong.com/article/241465-squalane-skin-care-benefits/. Diakses pada 10/31/2018.

Asid Lipoic Dijelaskan sebagai Kompaun Anti-Penuaan. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070517130823.htm. Diakses pada 10/31/2018.