Utama Maklumat kesihatan Adakah Selamat Jika Anda Memakai Balsem Apabila Hamil?
Adakah Selamat Jika Anda Memakai Balsem Apabila Hamil?

Adakah Selamat Jika Anda Memakai Balsem Apabila Hamil?

Anonim

Ramai ibu hamil memakai balsem selama kehamilan untuk melegakan sakit belakang kerana sokongan berat kehamilan pada janin di perut. Kehamilan yang diperbesarkan pada trimester terakhir biasanya menyebabkan ramai wanita hamil mengalami kesakitan di dalam badan yang berkaitan dengan pembesaran abdomen ibu kerana kehamilan.

Image

Pada amnya, wanita hamil besar akan mengalami kesakitan di belakang kerana menahan beban di hadapan. Walaupun tidak diklasifikasikan sebagai aduan berbahaya, tetapi jika dibiarkan dan tidak ditangani dengan betul maka aduan ini akan mengganggu kegiatan rutin. Malah kesakitan akan dibawa sehingga ibu melahirkan.

Semasa mengandung, ramai wanita mengalami tekanan seperti kebimbangan, ketegangan sebelum kehamilan dan insomnia. Balsem di sini pada dasarnya mempunyai keupayaan untuk membantu melegakan sakit belakang sebelum tidur. Kesakitan ini biasanya terdapat di belakang wanita hamil serta betis dan kaki. Bau balsem juga boleh menenangkan wanita hamil, dan ramai yang dikenali untuk melegakan sakit kepala. Kemudian, adakah selamat bagi ibu hamil untuk menggunakan balsem semasa hamil? Adakah terdapat risiko kehamilan atau badan ibu itu sendiri? Yang baik, anda melihat kelebihan dan keburukan menggunakan balm semasa mengandung.

Sesetengah kesan menggunakan balsem semasa mengandung

1. Reaksi alahan

Kerana wanita akan mengubah hormon apabila mereka hamil, menggunakan balsem selama kehamilan dapat memperbaiki gejala reaksi alergi terhadap kulit ibu. Balsem boleh menyebabkan ruam, gatal-gatal, gatal-gatal, kesukaran bernafas, dan sesak dada. Sekiranya anda mempunyai tindak balas alahan terhadap produk yang mengandungi mentol atau kapur barum, anda juga tidak perlu menggunakan balsem semasa kehamilan.

Untuk mengetahui sama ada anda menggunakan balsem semasa mengandung, wanita hamil juga boleh memohon sedikit balsem ke belakang tangan. Jika ia tidak bertindak balas kepada apa-apa, anda boleh terus menggunakannya di bahagian yang dikehendaki.

2. Membakar kerengsaan

Pada label pembungkusan balm, cadangan yang disarankan adalah untuk kegunaan luaran (tidak boleh ditelan atau diminum). Pakai balsem semasa kehamilan akan menyebabkan kesan saraf periferi yang sensitif apabila mengandung. Salah satu contohnya ialah menyebabkan kesedihan di kawasan yang dioleskan balsem.

3. Kesan sampingan yang lain

Walaupun kes ini jarang didengar, pantat menelan boleh menyebabkan risiko maut. Malah, balsem mengandungi bahan metil salisaat. Kandungan methyl salicylate boleh menyebabkan berlebihan jika digunakan secara berlebihan pada kulit yang menyerap bahan-bahan ini.

Kesimpulannya

Juga Baca:

  • Adakah Gel Nail Polish Selamat Wanita Hamil?
  • Adakah Kereta Dengan Beg Udara Selamat untuk Wanita Hamil?
  • 10 Tips Untuk Wanita Hamil Yang Hobi Perjalanan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Kesan sampingan minyak sampah harimau benih menthol hubungi demartitis kehamilan yang selamat untuk pelari http://honestreviewz.com/camphor-oil-side-effects-tiger-balm-menthol-contact-dermatitis-safe-pregnancy-liniment-for-runners/ Accessed pada 1 Februari 2017

Adakah lemon balm selamat atau berbahaya kepada kehamilan http://www.lemonbalm.org/is-lemon-balm-safe-or-harmful-to-pregnancy/ Diakses 1 Februari 2017

Kesan sampingan bumbung harimau http://www.livestrong.com/article/181080-tiger-balm-side-effects/ Diakses pada 1 Februari 2017