Utama Anemia Anemia Kekurangan Besi pada Kanak-kanak
Anemia Kekurangan Besi pada Kanak-kanak

Anemia Kekurangan Besi pada Kanak-kanak

Anonim

Apabila anda mendengar perkataan besi, anda mungkin membayangkan pencakar langit yang disokong oleh logam dan tiang besi untuk menjadikannya kukuh. Bukan sahaja bangunan, manusia juga memerlukan besi (besi) untuk kekal kuat.

Image

Besi membantu sel darah merah membawa oksigen ke badan dan memainkan peranan penting dalam mengekalkan fungsi otak dan otot. Kekurangan zat besi dalam darah boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi, keadaan kekurangan zat makanan yang biasa berlaku pada kanak-kanak.

Mengenai anemia kekurangan zat besi

Setiap sel darah merah dalam badan mengandungi besi dalam hemoglobinnya. Hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dari paru-paru ke semua tisu badan. Protein ini digunakan sebagai besi sebagai pengikatan oksigen dalam darah, jadi oksigen boleh mengalir secara normal.

Orang yang kekurangan zat besi biasanya tidak mendapat pengambilan besi yang mencukupi dalam diet harian mereka. Akibatnya, tubuh tidak boleh membuat hemoglobin, jadi jumlah sel darah merah yang dihasilkan akan berkurangan. Keadaan ini dipanggil anemia. Apabila seseorang terjejas oleh anemia, sel dan tisu badan akan kekurangan pengambilan oksigen yang menjejaskan prestasi badan.

Besi memainkan peranan penting dalam fungsi otot, menghasilkan tenaga, dan pembangunan otak. Akibatnya, kanak-kanak dengan kekurangan zat besi mungkin menghadapi masalah pembelajaran dan masalah tingkah laku.

Punca anemia pada kanak-kanak

Di negara-negara maju, pemenuhan zat seimbang bagi bayi tidak kelihatan sukar. Secara umum, bayi yang disusui cenderung mendapat zat besi yang cukup dari ibu sehingga mereka dapat mengetahui makanan dan minuman lain. Di samping itu, bayi yang diberi susu formula yang kaya dengan zat besi biasanya mendapat pengambilan besi yang mencukupi.

Masalah anemia kekurangan zat besi juga boleh dialami oleh kanak-kanak yang minum terlalu banyak susu lembu (lebih daripada 24 auns sehari) dan makan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti daging merah dan sayuran berdaun hijau. Pada asasnya, susu lembu bukan sumber besi yang baik. Malah, susu lembu menghalang tubuh daripada menyerap zat besi, dengan itu mencetuskan anemia.

Masalah ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak yang pemilih dengan makanan. Kerana mereka cenderung menjadi pemilih tentang makanan, kanak-kanak mungkin tidak mendapat pengambilan besi yang mencukupi. Kadang-kadang keadaan ini juga disokong oleh ibu bapa yang mengalami kesukaran mencari makanan sihat yang tinggi dalam besi. Kanak-kanak atau remaja yang vegetarian juga berpotensi besi kurang, kerana besi yang terkandung dalam daging lebih mudah diserap daripada besi dalam sayuran.

Kanak-kanak lelaki remaja juga mengalami kekurangan zat besi semasa baligh. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih banyak dialami oleh remaja perempuan kerana badan mereka tidak dapat menyimpan lebih banyak besi dan kehilangan darah semasa haid. Atlet muda yang sering bersenam juga cenderung kehilangan lebih banyak besi sehingga mereka mengalami anemia kekurangan zat besi.

Gejala anemia pada kanak-kanak

Anemia kekurangan zat besi berlaku secara beransur-ansur. Pertama, jumlah zat besi dalam tubuh berkurangan dan kanak-kanak mula mengalami kekurangan zat besi yang mempengaruhi fungsi otot dan otak. Sel darah merah tidak banyak berubah pada tahap ini kerana tubuh menggunakan kebanyakan besi untuk membuat hemoglobin. Tetapi dari masa ke masa, tubuh mula membuat sel darah merah lebih sedikit, memicu anemia. Pada peringkat itu, gejala anemia yang mungkin dialami, termasuk:

 • Tubuhnya letih dan lemah
 • Kulit pucat, terutama di sekitar tangan, kuku dan kelopak mata
 • Rapuh denyutan jantung atau murmur jantung
 • Fussy
 • Selera rendah
 • Kepala yang mabuk atau pening

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kanak-kanak dengan anemia kekurangan zat besi akan mengalami pica , gangguan makan yang dicirikan oleh keinginan untuk mengambil barang-barang (bukan makanan), seperti cat kepingan, kapur, atau habuk dan kotoran.

Mengesan anemia pada kanak-kanak

Anemia kekurangan zat besi biasanya didiagnosis semasa pemeriksaan. Bayi mesti menjalani ujian darah untuk anemia pada tahun pertama mereka. Doktor kadang-kadang menguji awal untuk kanak-kanak tertentu, seperti bayi pramatang yang mempunyai jumlah zat besi yang lebih rendah pada saat lahir daripada bayi normal.

Doktor boleh mengesyaki kemungkinan kekurangan zat besi pada kanak-kanak yang kelihatan lemah. Doktor akan meminta pengambilan makanan dan pertumbuhan anak untuk melakukan ujian darah untuk memeriksa tahap hemoglobin atau besi rendah sebagai pencetus untuk anemia. Di samping itu, doktor boleh melakukan ujian najis kerana anemia kekurangan zat besi kadangkala disebabkan oleh kehilangan darah secara beransur-ansur melalui saluran usus.

Rawatan anemia pada kanak-kanak

Biasanya, kanak-kanak dengan anemia kekurangan zat besi memerlukan suplemen besi setiap hari untuk memulihkan tahap besi biasa. Memberi multivitamin besi dan mengubah diet kanak-kanak boleh membantu, tetapi biasanya langkah-langkah ini tidak mencukupi. Rujuk doktor anda sebelum menyediakan makanan tambahan zat besi untuk anak anda, kerana terlalu banyak zat besi sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Besi mesti dimakan pada perut kosong atau hanya sedikit makanan. Elakkan memberi besi bersama-sama dengan susu atau minuman berkafein. Oleh kerana kedua-dua jenis minuman mengganggu penyerapan zat besi yang optimum. Sebaliknya, anda boleh memberi dia jus oren dan makanan lain yang tinggi dalam vitamin C untuk membantu menyerap besi lebih baik.

Dalam masa satu atau dua hari selepas mendapat besi, kanak-kanak harus berasa lebih baik dan pulangan selera makan normal. Pada bulan berikutnya, darah akan membuat lebih banyak sel darah merah supaya paras hemoglobin juga naik. Biasanya, suplemen besi mengambil 3-6 bulan untuk membetulkan kekurangannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kanak-kanak yang memerlukan masa yang lebih lama untuk mendapatkan semula tahap besi.

Sekiranya rawatan tidak berjaya, ini adalah tanda bahawa tubuh kanak-kanak tidak menyerap zat besi atau dos yang salah. Dalam kes ini, doktor anda boleh melakukan ujian darah untuk melihat tahap besi anda selepas rawatan terakhir. Kanak-kanak yang mengalami kekurangan anemia kekurangan zat besi mungkin memerlukan pemindahan darah atau rawatan dari pakar.

Pencegahan anemia pada kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Anemia Kekurangan Besi. http://kidshealth.org/parent/medical/heart/ida.html#. Diakses pada 08/08/2015.