Utama Anemia Anemia tidak dapat menyebabkan kecacatan
Anemia tidak dapat menyebabkan kecacatan

Anemia tidak dapat menyebabkan kecacatan

Anonim

Satu kajian yang diterbitkan dalam JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara anemia, terutama anemia kekurangan zat besi, dan kes-kes kehilangan pendengaran. Malah anemia juga boleh menyebabkan pekak. Bagaimana mungkin?

Image

Apakah anemia kekurangan zat besi?

Kehadiran zat besi dalam badan membantu proses penghasilan hemoglobin dalam sel darah merah. Hemoglobin adalah sebahagian daripada sel darah yang tugasnya mengikat oksigen dan membawanya ke semua tisu badan. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan di mana tahap besi yang disimpan di dalam badan adalah rendah, sehingga tidak cukup untuk digunakan dalam menghasilkan hemoglobin, dan akhirnya kadar hemoglobin dalam tubuh berkurang. Keadaan ini dikenali sebagai anemia kekurangan zat besi, salah satu jenis kekurangan darah yang paling biasa.

Bagaimanakah anemia boleh menjadi punca pekak dan kehilangan pendengaran?

Penyelidikan yang dikendalikan oleh Kathleen M. Schieffer dari 300, 000 orang dewasa berusia antara 21 dan 90 tahun mendapati bahawa seseorang yang mengalami anemia kekurangan zat besi adalah 1.8 kali lebih mudah terdedah kepada kehilangan pendengaran dengan kehilangan pendengaran sensorineural, dan 2.4 kali lebih terdedah diserang oleh kehilangan pendengaran bercampur, berbanding dengan orang dewasa tanpa anemia kekurangan zat besi.

Kehilangan pendengaran ini disebabkan oleh anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi, akan meningkatkan risiko kerosakan pada saluran darah dan menjejaskan sel-sel saraf di telinga anda, selubung myelin. Sarung ini melindungi laluan utama sistem saraf badan anda, yang juga menghubungkan telinga dengan otak anda.

Dengan keadaan ini, seseorang yang mempunyai anemia kekurangan zat besi pasti akan berpotensi mengalami kehilangan pendengaran, terutama kehilangan pendengaran sensorineural.

Jenis kehilangan pendengaran

Sementara itu, menurut telinga, hidung, pakar tekak, Mahatma Sotya Bawono, kehilangan pendengaran di telinga dibahagikan kepada tiga jenis:

1. Kehilangan pendengaran konduktif

Jenis kehilangan pendengaran ini berlaku di telinga luar dan tengah. Oleh itu, pesakit yang mengalaminya, biasanya masih dapat mendengar suara, walaupun dalam jumlah lemah. Jenis kehilangan pendengaran ini berlaku disebabkan gangguan dalam fungsi tulang pendengaran, yang sering disebabkan oleh gangguan mekanikal, seperti cecair yang menghalang telinga.

2. Kehilangan pendengaran sensorineural

Jenis kehilangan pendengaran ini berlaku kerana penurunan fungsi saraf pendengaran yang berlaku di telinga yang lebih dalam. Penurunan fungsi saraf pendengaran boleh berlaku disebabkan beberapa perkara seperti gangguan genetik, faktor penuaan, anemia kekurangan zat besi, atau jangkitan yang berlaku semasa kehamilan, seperti TORCH.

3. kehilangan pendengaran bercampur

Jenis kehilangan pendengaran ini adalah kombinasi kedua-dua kehilangan pendengaran, sensorineural dan konduktif, di mana kehilangan pendengaran berlaku serentak.

Bagaimanakah anda menjaga telinga anda sihat?

Juga Baca:

  • Berbagai Fakta Penting Mengenai Anemia
  • Tidak boleh tahan bunyi? Boleh menjadi ciri khas Hyperacusis
  • 5 Cara Membantu Kanak-kanak dengan Kehilangan Pendengaran

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

http://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2594264 diakses pada 28 Februari 2017

http://www.livescience.com/57354-iron-deficiency-anemia-linked-to-hearing-loss.html diakses pada 28 Februari 2017

http://www.idai.or.id/artikel/seputar-k Kesihatan-anak / anemia-defensi-besi-pada-bayi-dan-anak yang diakses pada 28 Februari 2017

http://www.healthline.com/health/iron-deficiency-anemia?m=0&rcw01#Treatment8 yang diakses pada 28 Februari 2017

http://www.nhs.uk/Livewell/hearing-problems/Pages/tips-to-protect-hearing.aspx diakses pada 28 Februari 2017