Utama Penyakit Apakah periodontitis?
Apakah periodontitis?

Apakah periodontitis?

Anonim

Definisi

Image

Apakah periodontitis?

Periodontitis adalah jangkitan gusi yang serius yang merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Periodontitis juga dikenali sebagai penyakit gusi.

Pada asasnya, penyakit gusi muncul sebagai kesinambungan gingivitis yang teruk.

Sekiranya tidak dirawat tanpa rawatan, jangkitan ini boleh menyebabkan gigi longgar (gigi bebas daripada gusi) atau masalah kesihatan lain yang serius seperti serangan jantung dan strok.

Bagaimanakah biasa adalah periodontitis?

Penyakit gusi adalah masalah kesihatan biasa. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia dan jantina.

Kebersihan gigi yang buruk adalah faktor risiko utama penyakit ini.

Anda boleh mengelakkan penyakit ini dengan mengurangkan faktor risiko yang sedia ada. Jangan ragu untuk bertanya atau berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Jenis

Apakah jenis periodontitis?

Berdasarkan keterukan, penyakit gusi dibahagikan kepada beberapa jenis:

Penyakit gusi kronik

Penyakit gusi kronik adalah antara yang paling biasa di kalangan orang dewasa.

Walaupun begitu, ia juga mungkin untuk kanak-kanak dan remaja mengalaminya. Terutama jika mereka tidak digunakan untuk menjaga gigi dan kebersihan mulut mereka dari usia muda.

Penyakit gusi kronik disebabkan oleh plak yang dibenarkan untuk terus berkumpul di permukaan gigi dan garis gusi. Lama kelamaan, plak ini kemudian mengeras dan membentuk tartar.

Tartar yang tidak dibersihkan untuk masa yang lama boleh merosakkan tisu gusi dan tulang yang menyokong gigi. Insiden gigi longgar (terlepas dari gusi) sangat mungkin berlaku akibat daripada membenarkan penyakit gusi kronik tanpa rawatan yang betul.

Penyakit gusi nekrosis

Jenis penyakit gusi ini dicirikan oleh kematian dalam tisu gusi, ligamen pergigian, dan tulang penyokong gigi akibat kekurangan bekalan darah ke kawasan tersebut.

Bekalan darah yang minimum menyebabkan jangkitan teruk dalam tisu gusi dan tulang yang menyokong gigi.

Keadaan ini sering dialami oleh orang yang mengalami sistem imun yang lemah, seperti orang yang mempunyai HIV / AIDS, pesakit kemoterapi kanser, atau orang yang kurang gizi.

Penyakit gusi yang agresif

Berbanding dengan penyakit gusi lain, jenis kiraan ini jarang berlaku. Keadaan ini biasanya bermula pada zaman kanak-kanak atau remaja.

Penyakit gusi yang agresif boleh menyebabkan kerosakan gigi yang menyokong tulang cepat dan tiba-tiba.

Belum diketahui apa sebenarnya yang menyebabkan keadaan ini. Walau bagaimanapun, pakar mengesyaki bahawa faktor genetik memainkan peranan penting sebagai penyebab keadaan ini.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala periodontitis?

Penyakit gusi biasanya tidak menyebabkan sakit atau gejala biasa. Kemudian, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah mengalaminya.

Malah, seseorang mungkin mengalami penyakit gusi selama bertahun-tahun tanpa merasa gejala-gejala penting.

Walaupun demikian, penyakit gusi tidak sepatutnya dianggap remeh. Terdapat tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit gusi yang perlu anda hadapi di bawah:

 • Gusi berdarah dengan mudah apabila anda menyikat gigi atau mengunyah makanan bertekstur keras.
 • Gusi bengkak adalah merah atau cerah.
 • Gusi yang menyakitkan dan lembut apabila disentuh dengan lidah atau jari.
 • Gusi mengecut, menjadikan gigi kelihatan lebih panjang daripada biasa.
 • Terdapat jurang antara gigi.
 • Keluarkan antara gigi dan gusi; menyebabkan nafas berbau dan sensasi yang tidak menyenangkan di dalam mulut.
 • Nafas buruk berterusan.
 • Gusi dan gigi menyakitkan apabila mengunyah atau menggigit makanan.
 • Kerugian gigi atau kecacatan.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda mengalami tanda-tanda dan tanda-tanda di atas atau mempunyai soalan lain, jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor gigi.

Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Pada dasarnya, lebih cepat anda melihat seorang doktor gigi, semakin besar kemungkinan pemulihan. Dengan cara itu, anda boleh mengelakkan risiko kerosakan gigi yang teruk.

Hanya doktor pergigian yang boleh menentukan bagaimana kerosakan gigi anda teruk dan apakah rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan periodontitis?

Penyebab utama penyakit gusi ialah plak. Plak itu sendiri adalah lapisan licin dan lengket di permukaan gigi yang dipenuhi dengan bakteria.

Plak dibentuk dari sisa makanan yang anda makan setiap hari. Pertumbuhan plak akan bertambah teruk jika anda makan makanan manis dan karbohidrat, dan jarang berus gigi anda.

Plak yang terus terbentuk dan terkumpul dari masa ke masa boleh mengeras dan membentuk tartar. Gigi gigi lebih sukar untuk dibuang dan boleh merengsakan gusi, menyebabkan gusi yang meradang, merah, dan bengkak.

Semakin lama plak dan tartar berada di gigi anda, semakin besar kerosakan yang boleh berlaku. Keradangan kronik ini boleh menyebabkan pertumbuhan beg mengandungi plak, karang dan bakteria antara gusi dan gigi. Dari masa ke masa, kantung-kantung ini akan menjadi lebih dalam dan lebih penuh dengan bakteria.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan mendalam ini boleh menyebabkan kerosakan tisu gusi dan tulang penyokong gigi. Ini menjadikan gigi anda goncang dan lebih mudah longgar atau longgar.

Keradangan kronik yang dibenarkan untuk meneruskan juga boleh melemahkan sistem imun. Akibatnya, tubuh lebih sukar untuk melawan jangkitan yang menyebabkan penyakit.

Ia juga lebih mudah untuk anda mengalami pelbagai komplikasi serius. Bakteria yang menyebabkan jangkitan dalam gusi boleh mengalir ke dalam darah dan menyebabkan keradangan di seluruh badan.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk periodontitis?

Berikut adalah pelbagai faktor risiko penyakit gusi yang perlu anda ketahui.

1. Kotr mulut dan gigi

Tidak peduli dengan gigi anda dengan betul adalah faktor risiko utama untuk mengatasi penyakit gusi. Ingat, plak akan terus berkembang dari sisa makanan yang anda makan setiap hari. Oleh itu, jarang berus gigi anda boleh memburukkan plak yang boleh menyebabkan penyakit gusi.

2. Peradangan gusi (gingivitis)

Sekiranya anda mengalami keradangan gusi sebelum ini, maka anda berisiko tinggi untuk mengalami penyakit gusi kronik. Terutama jika anda mengalami keradangan gusi yang tidak dirawat dan anda juga tidak merawat kebersihan gigi dengan betul.

3. Keturunan

Penyakit gusi juga boleh dicetuskan kerana faktor keturunan. Sekiranya datuk nenek, ibu bapa, dan adik beradik anda mengalami keadaan ini, anda menghadapi risiko yang tinggi untuk mengalaminya.

4. Umur

Apabila anda semakin tua, anda akan menjadi lebih terdedah kepada beberapa masalah kesihatan. Termasuk masalah getah dan gigi.

5. Merokok

Malah, orang yang merokok adalah dua kali lebih mungkin mengalami penyakit gusi berbanding mereka yang tidak merokok. Semakin lama anda merokok, semakin besar risiko penyakit gusi anda.

6. Kekurangan vitamin C

Orang yang mempunyai pengambilan vitamin C rendah mempunyai risiko penyakit gusi yang lebih tinggi. Ini kerana vitamin C memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan sistem imun terhadap jangkitan yang menyebabkan penyakit.

7. Ubat tertentu

Walaupun ia berfungsi untuk merawat penyakit, terdapat beberapa ubat yang mempunyai kesan sampingan pada kesihatan mulut.

Dadah untuk kanser, tekanan darah tinggi, pelepasan nyeri, kemurungan, dan alergi, diketahui mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mulut.

Rujuk doktor anda mengenai semua ubat yang anda ambil. Doktor akan menentukan ubat lain yang lebih selamat dan sesuai dengan keadaan anda.

8. Perubahan hormon

Wanita mungkin lebih berisiko untuk mengalami masalah gusi dan mulut akibat perubahan hormon sepanjang hayat mereka.

Ya, perubahan hormon yang berlaku semasa mengandung, akil baligh, haid bulanan, dan menopaus boleh menjejaskan tindak balas badan terhadap toksin yang dihasilkan oleh plak.

Perubahan hormon pada masa itu juga boleh menjejaskan peredaran darah ke tisu di sekeliling gusi, menjadikan gusi lebih sensitif.

9. palsu palsu

Pemasangan gigi palsu yang tidak betul atau longgar juga boleh meningkatkan risiko penyakit gusi. Beritahu doktor gigi anda dengan segera untuk membetulkan atau merawat keadaan ini.

10. Penyakit tertentu

Orang yang mempunyai sejarah penyakit kencing manis, penyakit sendi, penyakit Crohn, HIV / AIDS, dan leukemia berisiko tinggi untuk merawat penyakit gusi daripada mereka yang sihat.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana diagnostik periodontitis?

Apabila anda mula melihat tanda-tanda penyakit gusi, berjumpa dengan doktor gigi anda dengan segera. Doktor akan memeriksa gejala fizikal gigi untuk diagnosis.

Semasa pemeriksaan, doktor gigi biasanya akan menilai gejala penyakit gusi dengan melihat:

 • Tahap pendarahan dan pembengkakan gusi
 • Jarak atau beg antara gusi dan gigi. Gusi yang sihat mempunyai beg yang berkurangan 1 hingga 3 milimeter (mm). Beg lebih dalam dari 5 mm menunjukkan periodontitis. Pada dasarnya, kantung getah yang lebih besar dan lebih dalam, lebih plak yang akan masuk dan memperburuk penyakit gusi
 • Kadar lurus pertumbuhan gigi
 • Kesihatan tulang rahang, untuk membantu mengesan kerosakan tulang di sekitar gigi

Dalam beberapa kes, doktor juga boleh memeriksa keadaan gusi dengan X-ray untuk melihat sama ada terdapat kehilangan tulang yang menyokong gigi.

Apakah rawatan untuk periodontitis?

Doktor gigi boleh mencadangkan beberapa rawatan untuk membersihkan beg pada gigi dan mencegah kerosakan kepada tulang. Ini termasuk prosedur penskalaan, plak alias pembersihan dan tartar menggunakan alat khas yang disebut scaler ultrasonik.

Semasa proses ini, anda mungkin merasakan sensasi sakit gusi dan pendarahan. Doktor akan meminta anda membilas beberapa kali untuk membantu menyiram darah.

Doktor gigi anda juga boleh menetapkan ubat penahan sakit untuk membantu meringankan kesakitan dan sensasi menyengat di dalam gusi atau gigi yang terjejas.

Antibiotik juga boleh ditetapkan untuk mencegah jangkitan lanjut. Apabila antibiotik yang ditetapkan, pastikan anda mengambilnya seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Penggunaan ubat-ubatan antibiotik secara sembarangan boleh meningkatkan risiko rintangan antibiotik. Keadaan ini menjadikan jangkitan lebih sukar untuk dirawat kerana bakteria yang menyebabkan jangkitan itu sudah tahan terhadap ubat-ubatan.

Dalam kes-kes yang serius, pembedahan mungkin diperlukan untuk membaiki tisu yang rosak atau struktur tulang yang menyokong gigi. Sila berunding dengan doktor untuk maklumat lanjut mengenai rawatan penyakit gusi.

Semua prosedur perubatan mempunyai kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pastikan prosedur yang anda lalui kemudian mempunyai manfaat yang jauh lebih besar daripada kesan sampingan.

Rawatan di rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat periodontitis?

Berikut adalah beberapa remedi rumah yang dapat membantu anda mengatasi penyakit gusi.

1. Berus gigi yang rajin

Sehingga penyakit gusi yang anda alami tidak menjadi lebih buruk, adalah penting bagi anda untuk mengamalkan kebiasaan menyikat gigi anda dua kali sehari selepas makan.

Pastikan sikat bulu yang anda gunakan lembut dan mempunyai bahagian kepala yang tidak terlalu besar. Dengan cara itu, berus boleh sampai ke bahagian dalam gigi.

Pertimbangkan untuk menggunakan berus gigi elektrik kerana ia dianggap lebih berkesan dalam mengeluarkan plak dan tartar. Jika anda ingin menggunakan berus gigi manual, pastikan teknik memberus anda juga betul.

Berus gigi anda dalam gerakan bulat dari atas ke bawah selama 20 saat pada setiap bahagian gigi.

2. Flossing gigi

Selain menyikat gigi anda, anda juga perlu rajin menggunakan flos. Flossing adalah teknik membersihkan gigi menggunakan benang.

Persatuan Perentas Doktor Amerika mendedahkan bahawa gigi gigi direka untuk membersihkan jurang antara gigi yang sukar dijangkau dengan bulu sikat berus gigi.

Walau bagaimanapun, berhati-hati apabila membersihkan gigi dengan flos. Perlahan gosok benang dan pastikan benang itu tidak masuk ke dalam gusi.

Gesekan atau tarik benang yang terlalu ketat akan menjadikan gusi terdedah kepada kecederaan dan pendarahan.

3. Dapatkan rajin melihat doktor gigi

Jika plak telah berubah menjadi tartar, maka berus gigi yang rajin sahaja tidak cukup untuk membersihkannya. Anda perlu membersihkan gigi dengan prosedur khas di doktor gigi.

Oleh itu, setiap orang dewasa pada dasarnya dianjurkan untuk rajin memeriksa gigi setiap 6 bulan ke doktor gigi. Kanak-kanak juga. Mereka perlu diperkenalkan kepada kepentingan pemeriksaan pergigian yang terawal pada awal.

Pemantauan berkala boleh memudahkan doktor merawat dan merawat jika pada bila-bila masa anda mengalami masalah. Pemeriksaan yang kerap juga berkesan untuk mencegah masalah pergigian dan mulut masa depan.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Periodontitis - Gejala dan punca. (2019). Mayo Clinic. Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

Persekutuan Eropah Periodontologi. (2019). Efp.org. Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.efp.org/patients/what-is-periodontitis.html

Penyakit Gusi - Penyakit Periodontal - Dari MouthHealthy.org. (2019). Mouthhealthy.org. Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/g/gum-disease

Penyakit gusi. (2018). nhs.uk. Diperolehi 25 Jun 2019, dari https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease/

Tarikh Semakan: 3 Julai, 2019 | Terakhir Edited: 3 Julai 2019