Utama Maklumat kesihatan Apa Kata Dunia Perubatan Mengenai Keberkesanan Urin Uret untuk Kesihatan?
Apa Kata Dunia Perubatan Mengenai Keberkesanan Urin Uret untuk Kesihatan?

Apa Kata Dunia Perubatan Mengenai Keberkesanan Urin Uret untuk Kesihatan?

Anonim

Dalam beberapa hari yang lalu, media sosial telah dikacau oleh "cadangan" air kencing unta yang dikatakan baik untuk kesihatan. Mereka yang percaya, berhujah bahawa air kencing unta mengandungi banyak bahan bermanfaat yang boleh menyembuhkan kanser dan penyakit serius lain. Psstt

Image

.

Jangan mudah tertipu dengan berita bohong! Cari fakta dalam artikel ini.

Adakah benar bahawa urin unta bermanfaat untuk kesihatan manusia?

Urin unta telah digunakan sebagai ubat alternatif di beberapa bahagian Asia dan Afrika sejak zaman dahulu lagi. Tetapi sehingga kini, tuntutan manfaat ini masih diragukan oleh dunia perubatan moden.

Dalam sampel tisu eksperimen dalam hidangan petri, kencing unta telah didapati mempunyai keupayaan untuk menghalang pengeluaran platelet yang berlebihan - sama seperti cara kerja penipisan darah, seperti antiplatelet, aspirin, dan ubat clopidogrel yang digunakan secara meluas. Kajian-kajian lain juga mendapati hasil yang sama, tetapi sekali lagi eksperimen hanya dilakukan pada sampel darah, bukan pada manusia langsung.

Ciri-ciri antikanker juga dilihat dalam dua kajian yang dijalankan pada tisu kanker di dalam petri dan haiwan eksperimen. Dalam kajian ini, ternyata bahawa air kencing dapat mengurangkan tisu kanser dan menghalang penyebaran kanser.

Walau bagaimanapun, setakat ini antikanser dan sifat penyembuhan lain dari susu unta atau air kencing masih tidak pasti. Di samping itu, tidak ada kajian yang dapat melihat manfaat langsung air kencing dalam ujian klinikal pada manusia dan tidak ada kajian toksikologi yang menguji keselamatan untuk digunakan. Masih memerlukan penyelidikan yang lebih mendalam untuk mengetahui sifat sebenar urin unta.

Jadi, bolehkah saya minum air kencing unta?

Air kencing unta biasanya dicampur dengan susu unta sehingga air kencing dapat disamarkan. Oleh itu, jangan terkejut jika sesetengah orang masih boleh menerima campuran air kencing unta dan susu unta apabila memakannya.

Seperti air kencing manusia, air kencing unta merupakan produk sisa dari buah pinggang. Urin unta juga mengandungi ammonia dan urea, walaupun terdapat tahap yang lebih sedikit. Menurut Jurnal Sains dan Terapi Kanker, kencing unta tidak begitu berbahaya atau merugikan kesihatan manusia.

Tetapi perlu diingat, kandungan mineral garam dalam air kencing unta sebanyak sepuluh kali lebih tinggi daripada air kencing manusia. Selain itu, walaupun sebenarnya selamat, air kencing (sama ada dari manusia atau haiwan) masih mengandungi toksin dan bahan kimia dalam badan.

Ia juga perlu dipertimbangkan, sehingga kini tidak diketahui berapa dos yang diperlukan untuk mencapai kesan dadah yang diingini - sama ada antikanker, antiplatelet, atau lain-lain. Lebih penting lagi, tiada siapa tahu berapa besar dos yang dianggap berbahaya kepada badan. Sekiranya anda mengukur secara sembarangan dan menggunakannya kebanyakannya, bukannya manfaat, itu adalah bahaya yang anda boleh.

WHO telah mengharamkan air kencing unta dari tahun 2015

Terlepas dari keputusan anda, WHO telah mengharamkan orang ramai daripada minum air kencing unta sejak tahun 2015 kerana ia boleh membawa kesan maut. Urin unta adalah perantara penyebaran penyakit MERS (dikenali sebagai Sindrom Pernafasan Timur Tengah, Sindrom Pernafasan Timur Tengah atau MERS-CoV) dari haiwan kepada manusia.

Masih dilaporkan oleh WHO, MERS-CoV terdapat dalam unta dromedary (unta dari Arab Saudi) di beberapa negara termasuk Mesir, Oman, Qatar, dan Arab Saudi. Gejala penyakit MERS-CoV dicirikan oleh demam, masalah pernapasan, radang paru-paru, kegagalan buah pinggang, dan komplikasi maut yang lain.

Sama seperti dua tahun yang lalu, pada akhir tahun 2017 WHO terus menindas dan melarang orang ramai supaya tidak menggunakan air kencing unta. Ini berdasarkan laporan untuk mencari satu kes tambahan MERS-CoV selepas ujian lendir dalam saluran pernafasan pada 10 unta dromedari.

Dari segi kebersihan, orang digalakkan untuk mengelakkan sentuhan dengan unta apabila melawat ladang, pasar atau kawasan di mana virus itu terdedah kepada penyebaran. Di samping itu, anda mesti membasuh tangan anda sebelum dan selepas menyentuh haiwan, elakkan bersentuhan dengan haiwan yang sakit, dan makan daging yang telah dimasak dengan betul.

Juga Baca:

  • Rawatan Dengan Minum Urine, Adakah Ia Sangat Berkesan?
  • Susu Cockroach, Adakah Benarlah Minum Minuman Tenaga Masa Depan?
  • 5 Sebab Mengapa Susu Kuda Liar Sihat Daripada Susu Sapi Biasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 10 Januari 2018 | Terakhir Edited: 10 Januari 2018

Sumber

Hentikan Urin Urut Minum, Pertubuhan Kesihatan Sedunia. https://www.usnews.com/news/articles/2015/06/10/stop-drinking-camel-urine-world-health-organization-says. Diakses pada 1/10/2018.

Soalan-soalan yang kerap ditanya mengenai Coronavirus Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS-CoV). http://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/faq/en/. Diakses pada 1/10/2018.

Sindrom Pernafasan Timur Tengah Coronavirus (MERS-Cov) - Emiriah Arab Bersatu. http://www.who.int/csr/don/22-december-2017-mers-cov-united-arab-emirates/en/. Diakses pada 1/10/2018.

Sifat-sifat Perubatan Unik dari Produk-produk Unta: Kajian Tinjauan Ilmiah. https://ac.els-cdn.com/S1658361216000238/1-s2.0-S1658361216000238-main.pdf?_tid=59ade4e4-f5b4-11e7-b02a-00000aab0f6c&acdnat=1515554250_52b4f53cffd9a97993 Diakses pada 1/10/2018.

Aplikasi Terapeutik Susu Camel dan Urine Terhadap Kanser: Usaha Pembangunan Semasa dan Perspektif Masa Depan. https://www.omicsonline.org/open-access/therapeutic-applications-of-camels-milk-and-urine-against-cancer-current-development-efforts-and-future-perspectives-1948-5956-1000461. php? aid = 89852. Diakses pada 1/10/2018.

Pencirian dan Penentuan Asam Bioaktif Utama dalam Urine Uret Menggunakan Spekrometri Massa Kromatografi Gas. http://www.ijpsonline.com/articles/characterization-and-determination-of-major-bioactive-acids-in-camel-urine-using-gas-chromatography-massspectrometry.html?view=mobile. Diakses pada 1/10/2018.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27338742

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22922085

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21854200