Utama Maklumat kesihatan BABY Baby Slimy, Haruskah Ibu Bapa Merisa?
BABY Baby Slimy, Haruskah Ibu Bapa Merisa?

BABY Baby Slimy, Haruskah Ibu Bapa Merisa?

Anonim

Mana-mana gejala yang berlaku pada anak anda akan segera membuat panik ibu bapa, termasuk apabila ususnya berlendir. Ya, pergerakan usus yang berlendir dari bayi dapat menjadi tanda masalah kesehatan tertentu yang harus diperhatikan. Jadi, apakah punca-punca najis berlendir dalam bayi ini?

Punca pergerakan usus yang berlendir

Sebagai ibu bapa, anda juga harus memberi perhatian kepada bentuk dan warna najis anak anda. Kerana ini kadang-kadang anda boleh mengesan masalah kesihatan tertentu. Nah, jika najis berlendir bayi makan ada masalah kesihatan yang mungkin menyebabkannya.

Pelbagai penyakit yang menyebabkan pergerakan usus berlendir.

1. Jangkitan

Jangkitan bakteria atau virus yang menyerang tubuh bayi kita boleh merengsakan usus dan menyebabkan keradangan. Oleh itu, pengeluaran mukus dalam tinja bayi juga meningkat.

Di samping itu, pergerakan usus berlendir bayi juga boleh menjadi gejala awal demam. Jika warna najis bayi menjadi hijau atau berlendir disertai dengan darah, mungkin ada kerengsaan yang teruk. Segera hubungi pakar pediatrik anda untuk rawatan lanjut.

2. Berpura-pura

Semasa tumbuh gigi, kebanyakan bayi sangat rewel dan boleh mengeluarkan lendir dalam najis mereka. Pengeluaran air liur yang berlebihan dan keradangan yang disebabkan oleh gigi menyebabkan kerengsaan usus, membuat najis bayi berlendir.

3. Intussusception

Intussusception adalah penyakit yang boleh dialami oleh bayi. Biasanya, keadaan ini menjejaskan usus kecil dan usus besar. Sesetengah usus dilipat menyebabkan penyumbatan seperti cincin. Keadaan ini sering berlaku pada bayi berumur lima hingga sembilan bulan. Penyakit ini juga salah satu sebab mengapa kotoran berlendir bayi.

4. Alahan makanan

Sekiranya anda mendapati lendir dalam najis bayi, mungkin kerana anak anda alah kepada makanan. Alahan makanan boleh menyebabkan tubuh menghasilkan banyak lendir, termasuk lendir dalam usus. Oleh itu, BAB boleh menjadi berlendir akibat alergi.

Untuk itu, anda mesti tahu apakah tanda-tanda alahan pada bayi, iaitu:

 • Rewel dan sukar untuk berhenti menangis
 • Untuk muntah
 • Darah mabuk

5. fibrosis kistik

Penyakit ini, yang sering dipanggil krisis fibrosis, adalah kelainan kongenital yang menyerang sistem paru-paru dan penghadaman. Keadaan ini boleh menghasilkan lendir yang berlebihan di kedua-dua organ supaya lendir dalam najis bayi juga muncul.

Apakah yang perlu dilakukan ibu bapa saya?

Jika bayi anda masih berkelakuan normal atau tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan, tidak perlu pergi ke doktor. Walau bagaimanapun, jika gejala berikut berlaku, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta.

 • Sangat rapi dan menangis sepanjang masa
 • Demam
 • Darah dalam najis

Sekiranya terdapat simptom jangkitan dan demam pada bayi anda disertai dengan najis berlendir, tanya doktor anak anda. Di samping itu, anda juga perlu menyemak secara teratur fes bayi anda secara berkala. Segera buat temujanji dengan ahli pediatrik anda jika anda bimbang tentang kahak pada najis bayi anda.

Juga Baca:

 • Mengenali Meconium: Bayi Pertama Bayi
 • Tidak disangka-sangka, 3 perkara ini adalah sumber kuman di sekitar bayi anda
 • Panduan untuk Merancang Makan Sihat untuk Kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 12, 2019 | Edited Terakhir: 12 April, 2019

Sumber

Intussusception https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/page/intussusception diakses 9 April 2019.

12 jenis puisi bayi & apa yang mereka maksudkan https://www.unitypoint.org/blankchildrens/article.aspx?id=40567710-74c7-4ef2-a040-847be9fbd35a diakses 9 April 2019

Mucus di Bayi Bayi: penyebab, diagnosis, dan rawatan https://www.momjunction.com/articles/mucus-in-baby-stool_00470694/#gref diakses 9 April 2019

Kolitis alergi http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/allergic-colitis/syms-and-causes yang diakses pada 9 April 2019.