Utama Maklumat kesihatan Pelbagai manfaat dari Triathlon berikut
Pelbagai manfaat dari Triathlon berikut

Pelbagai manfaat dari Triathlon berikut

Anonim

Triathlon adalah sukan yang menggabungkan tiga sukan: berenang, berlari, dan berbasikal. Sukan ini bermula pada tahun 1974 di California, Amerika.

Image

Apakah triathlon itu?

Triathlon adalah sukan yang menguatkan kekuatan dan daya tahan pelbagai otot di dalam badan, kerana ia menggabungkan tiga sukan sekaligus dalam satu pertandingan. Campuran sukan ini memerlukan peserta mempunyai ketahanan fizikal, kemahiran, kelajuan, keseimbangan badan, dan fokus. Terdapat pelbagai peringkat dalam triatlon, pembahagian tahap ini berdasarkan pada jarak dan tempoh yang diperlukan untuk menyelesaikan perlawanan triathlon. Berikut adalah tahap:

1. cetakan Super

Tahap ini terdiri daripada berenang 400 meter, berbasikal 10 kilometer, dan menjalankan 2.5 kilometer. Cetakan super boleh dikatakan tahap paling mudah dilakukan, kerana jarak dari setiap sukan tidak terlalu panjang. Oleh itu, tahap ini sesuai untuk pemula.

2. Sprint

Sprint terdiri daripada berenang 750 meter, berbasikal 10 km, berjalan 5 km. Jarak ini adalah jarak yang paling biasa untuk triathlon. Untuk mempersiapkan triathlon pada jarak ini, anda mesti melakukan latihan fisik sekurang-kurangnya 90 minit sehari atau 5 jam seminggu sebelum perlumbaan.

3. Sukan Olimpik

Di peringkat Olimpik, anda perlu berenang sekurang-kurangnya 1, 500 meter, basikal selama 40 kilometer, dan berjalan 10 kilometer. Seperti namanya, tahap Olimpik ini adalah tahap yang paling sukar dalam triatlon kerana jarak berbasikal, berenang, dan berjalan agak panjang dan memerlukan latihan fizikal yang lebih besar jika anda mahu mengambil bahagian dalam triathlon Olimpik. Biasanya, peserta triathlon Olimpik adalah atlet yang biasa melakukan triathlon dan mereka melakukan senaman fizikal sekurang-kurangnya 6 hingga 12 jam dalam satu minggu.

4. jarak sederhana

Peringkat ini terdiri daripada berenang 1900 meter, berbasikal 80 km dan 200 km. Triathlon pada peringkat ini mengambil masa sekurang-kurangnya 5 hingga 7 jam dan penyediaan latihan fizikal yang mesti dilakukan sebelum perlumbaan berlaku ialah 8 hingga 15 minggu setiap minggu.

5. jarak jauh

Terdiri daripada berenang sepanjang 38 km, berbasikal 112 meter, dan berjalan 400 km. Tahap ini adalah satu cabaran untuk kekuatan fizikal. Jarak pertengahan di triatlon mesti dilakukan oleh atlet yang sangat berpengalaman dan kuat dalam ketahanan fizikal. Triathlon pada tahap ini mengambil masa lebih daripada 7 jam dan latihan fizikal yang diperlukan adalah lebih daripada 15 jam seminggu.

Manfaat untuk menyertai triatlon

1. Latihan untuk melatih semua otot di dalam badan kita

Dengan melakukan triathlon, anda telah melatih hampir semua otot di dalam badan. Kolam menguatkan otot badan atas, bantuan berbasikal dan berjalan menguatkan otot yang lebih rendah. Oleh itu, triathlon adalah sukan yang tepat jika anda ingin membina dan menguatkan otot-otot tubuh pada masa yang sama.

2. Program penurunan berat badan

Gabungan berenang, berbasikal dan berlari, membuat anda perlu melakukan senaman fizikal secara tetap untuk mengambil bahagian dalam triathlon. Apabila anda melakukan senaman secara rutin, anda juga kerap membakar kalori dan lemak di dalam badan.

3. Bersedialah untuk menjalani pola yang sihat

Latihan fizikal rutin bukan sahaja cukup untuk menyokong badan anda dalam triathlon, tetapi juga perlu untuk makan makanan yang sihat, kaya dengan nutrisi, dan mengikut keperluan anda. Dengan mengikuti triathlon, membiasakan diri anda untuk memberi perhatian lebih kepada apa yang anda makan, kerana apa yang anda makan akan memberi kesan kekuatan fizikal apabila melakukan triathlon.

4. Meningkatkan kesihatan badan

Melakukan berenang, berbasikal, dan berjalan dengan kerap boleh mengurangkan tekanan darah, mencegah obesiti, diabetes, penyakit jantung, kanser, dan bahkan mengurangkan risiko osteoporosis dan kemurungan pada orang dewasa.

Jika anda ingin mengambil bahagian dalam triatlon, maka anda perlu menyediakan diri anda dengan sebaik mungkin, walaupun anda perlu merujuk kepada jurulatih anda. Kerana, jika badan tidak disediakan terlebih dahulu, triathlon akan menjadi aktiviti yang sangat berat untuk dilakukan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

Apakah triathlon itu? Diperolehi daripada http://www.triathlon.org.au/State_Associations/NSW/Getting_Started/What_is_Triathlon_.htm Diakses pada 16 September 2016

Apakah triathlon itu? Diperolehi daripada http://stockholm.triathlon.org/en/event_info/what_is_triathlon/ Diakses pada 16 September 2016

Faedah fizikal triatlon. Diambil darihttp: //www.fitness.com/articles/115/the_physical_benefits_of_triathlon.php Diakses pada 16 September 2016