Utama Maklumat kesihatan Cara mencegah dan membasmi kutu kepala pada kanak-kanak
Cara mencegah dan membasmi kutu kepala pada kanak-kanak

Cara mencegah dan membasmi kutu kepala pada kanak-kanak

Anonim

Kutu kepala sangat menular dan boleh menyebar dengan cepat dari orang ke orang, terutamanya dalam persekitaran kumpulan, seperti sekolah, pusat penjagaan kanak-kanak, aktiviti sukan, dan tempat perkemahan. Apa yang menyebalkan, bagaimana menghilangkan kutu kepala juga tidak mudah. Walaupun kutu tidak dapat terbang atau melompat, parasit kecil ini mempunyai cakar yang membolehkan mereka merangkak dan berpaut tegas pada rambut. Kutu kepala tersebar luas oleh kepala ke kepala, tetapi bersentuhan dengan pakaian, seprai, sikat, dan topi juga dapat membuat bulu kutu.

Image

Dalam kes ini, kanak-kanak adalah yang paling terdedah kepada kutu kepala kerana mereka cenderung mempunyai hubungan fizikal yang rapat antara satu sama lain dan berkongsi barangan peribadi. Oleh itu, ibu bapa perlu menyedari keadaan kesihatan rambut kanak-kanak dengan mengeluarkan kutu kepala jika anak itu telah mengikatnya dan menghalangnya daripada kembali lagi.

Bagaimana untuk menghilangkan kutu kepala

Anda akan mendengar banyak cadangan yang bercanggah apabila berurusan dengan kutu kepala. Malah sumber kesihatan rasmi seperti agensi kerajaan dan persatuan doktor mempunyai pendapat yang berbeza. Di samping itu, rakan, saudara, dan sumber dalam talian menawarkan semua jenis ubat rumah dan ubat alternatif. Berikut adalah beberapa pilihan untuk merawat kutu kepala yang disyorkan oleh doktor, ahli kutu, dan ibu bapa:

1. Menggabungkan sikat rambut dan kutu kutu

Ramai ibu bapa menggunakan pendekatan ini. Perkara yang perlu disediakan adalah ubat farmasi untuk kutu kepala dan sikat serit (sikat yang mempunyai bentuk yang sangat ketat antara gigi dan biasanya digunakan untuk menghilangkan kutu kepala). Selepas itu, gunakan ubat untuk rambut dan sikat rambut anak anda menggunakan serit dari akar rambut hingga ke ujung rambut.

2. Menggunakan ubat over-the-counter untuk kutu

American Academy of Pediatrics (AAP) melaporkan pada tahun 2010 bahawa cara yang paling berkesan untuk menghilangkan kutu kepala adalah dengan menggunakan pediculicide . Bahan ini biasanya dijumpai dalam krim, shampoo, gel, mousses, atau produk rambut lain. AAP mengesyorkan menggunakannya mengikut arahan produk dan menggunakannya sekali lagi pada hari kesembilan untuk menangkap sebarang bug yang mungkin menetas.

3. Menggunakan sikat kutu (serit)

Persatuan Pediculosis Kebangsaan adalah kumpulan yang menyokong cara menghilangkan kutu kepala dengan menyikat rambut menggunakan serit daripada menggunakan pediculicide . Kumpulan ini tidak menyingkirkan bahan itu sepenuhnya, tetapi memberi amaran bahawa bahan itu adalah racun makhluk perosak dan berpotensi membahayakan kanak-kanak.

4. Melaksanakan kaedah alternatif

Anda boleh mencari semua bahan alternatif di kedai ubat, kedai runcit, dan kedai dalam talian. Walau bagaimanapun, produk ini tidak dikawal oleh FDA (Pentadbiran Makanan dan Dadah) dan tiada bukti saintifik bahawa mereka selamat dan berkesan (dan sesetengahnya boleh menjadi toksik, jadi anda mesti berhati-hati apabila memohonnya kepada anak anda). Pemulihan rumah dari menggunakan pengering rambut dengan minyak zaitun, minyak bayi , mayonis, dan jeli petroleum adalah popular, tetapi tidak diuji secara saintifik.

Cara mencegah kanak-kanak mendapat kutu kepala

Berikut adalah beberapa cara mudah untuk menghilangkan kutu kepala dan telurnya, sambil membantu mencegah anak anda tidak mempunyai kutu kepala:

 • Basuh semua helai dan pakaian yang baru-baru ini dipakai oleh anak anda yang terkena kutu kepala menggunakan air panas (54.5 ° C), kemudian letakkannya dalam pengering panas selama 20 minit.
 • Letakkan semua benda bersih dan kering yang tidak boleh dibasuh (seperti anak patung) dalam beg kedap udara selama tiga hari.
 • Vacuum the carpet dan semua perabot kerusi di rumah atau kereta dengan pembersih vakum , kemudian bersihkan beg kotoran dalam pembersih vakum .
 • Rendam alat penjagaan rambut, seperti sikat, klip rambut, ikatan rambut, ikat kepala, dan kuas dalam alkohol atau syampu yang mengandungi ubat selama 1 jam. Anda juga boleh membasuhnya dengan air panas.

Kerana kutu kepala mudah disebarkan dari orang ke orang, terutama di rumah, semua penduduk juga memerlukan rawatan untuk mencegah kutu dari datang kembali.

Juga Baca:

 • Bahaya Bed Bugs di Bed Anda
 • Ciri-ciri Anda Mempunyai Kutu Awik
 • Penyakit Lyme: Gigit tik yang boleh memberi impak yang panjang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

Ketua kutu http://kidshealth.org/en/parents/head-lice.html#. Diakses pada 26 Ogos 2016.

Cara Menghilangkan Kutu di Rambut Anak Anda http://www.babycenter.com/0_how-to-get-rid-of-lice-in-your-childs-hair_11443.bc. Diakses pada 26 Ogos 2016.

Apa yang Harus Dilakukan Apabila Anak Anda Mempunyai Nubuk http://www.webmd.com/children/features/what-do-when-your-child-has-head-lice#1. Diakses pada 26 Ogos 2016.