Utama Kesakitan kronik Cegah kambuhan arthritis dengan memilih makanan yang betul
Cegah kambuhan arthritis dengan memilih makanan yang betul

Cegah kambuhan arthritis dengan memilih makanan yang betul

Anonim

Arthritis adalah istilah umum yang menunjukkan arthritis. Terdapat banyak jenis keradangan sendi yang berlaku. seperti artritis reumatoid, ostearthritis, dan juga psoriatic arthritis. Bukan sahaja ubat-ubatan, ternyata bahawa jenis makanan tertentu diperlukan untuk mengurangkan keradangan ini. Jadi apa makanan untuk arthritis yang mesti dihadkan dan disyorkan?

Makanan untuk arthritis yang mesti dielakkan

1. Makanan goreng dan makanan yang diproses

Melaporkan di laman web Healthline, penyelidik mendapati bahawa mengurangkan makanan goreng dan makanan yang diproses dapat mengurangkan jumlah keradangan yang terjadi di dalam tubuh, dan sebenarnya membantu memulihkan pertahanan semula jadi tubuh.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengurangkan jumlah makanan yang digoreng dan diproses supaya tidak membuat sendi lebih meradang dan sakit.

2. Makanan yang tinggi gula

Jumlah gula yang tinggi dalam diet harian anda boleh menyebabkan peningkatan AGE. AGEs adalah bahan yang boleh meningkatkan keradangan di sendi jika terdapat terlalu banyak dari mereka.

Oleh itu, supaya arthritis tidak sering berulang, anda perlu menekan pengeluaran AGEs dalam badan dengan mengelakkan makanan manis dan gula tinggi.

3. Susu dan produknya

Produk tenusu juga boleh menyebabkan sakit sendi kerana jenis protein yang terdapat dalam susu. Bagi sesetengah orang, jenis protein ini boleh mengganggu tisu di sekeliling sendi mereka. Oleh itu, tidak hairanlah ramai orang yang mempunyai arthritis menjalani vegan atau diet vegetarian untuk mengurangkan pemicu kesakitan ini juga.

Di samping itu, produk haiwan biasanya mengandungi lemak jenuh yang tinggi. Kandungan ini boleh memburukkan arthritis.

Oleh itu, susu dan produknya juga perlu dihadkan.

Daripada makanan, pilih makanan yang disyorkan

1. Ikan

Ikan sebenarnya baik untuk sendi dan boleh menghalang keradangan, terutamanya ikan dengan asid lemak omega 3. Di samping itu, omega 3 juga mengekalkan kesihatan jantung dengan menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida. Penghidap artritis lebih terdedah kepada penyakit jantung

Pakar mengesyorkan makan ikan sekurang-kurangnya sekali setiap 2 minggu. Ikan kaya Omega-3 seperti tuna, salmon, dan makarel segar.

2. Kacang soya

Jika anda bukan penggemar ikan, untuk mengurangkan keterukan keradangan, anda boleh mencari penyelesaian lain, salah satunya dengan kacang soya. Kedelai juga merupakan bahan yang meningkatkan kekuatan anti-radang, rendah lemak, dan tinggi protein dan serat.

3. Buah yang tinggi dalam vitamin C

Juga Baca:

  • 8 Tips untuk Kehidupan Sihat Walaupun Osteoarthritis
  • 5 Garis Panduan untuk Berjalan Kuat untuk Pesakit Arthritis (Bersama Sakit)
  • 8 Makanan Yang Dapat Menentang Artritis

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 4 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 4 Februari, 2019

Sumber

Pasukan Editorial Healthline. 2017. Makanan untuk Dihindari Dengan Artritis. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/foods-to-avoid-with-arthritis#ages (Diakses pada 17 September 2018)

WebMD. 2018. Makanan Perjuangan Peradangan untuk RA. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/ra-foods#1 (Diakses pada 17 September 2018)

Yayasan Arthritis. 12 Best ofor Arthritis. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/best-foods-for-arthritis/best-foods-for-arthritis.php (diakses 17 September 2018)